Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Loevestein en Humanistisch tentoonstelling Tegenpolen Woudrichem

Geschreven: 01-02-2024
Loevestein en Humanistisch tentoonstelling Tegenpolen Woudrichem

In een wereld vol conflicten en veranderingen dringt zich steeds meer de vraag op: "ben je voor of tegen, en aan wiens zijde sta jij?" Meningsverschillen zijn normaal, maar wanneer een kloof ontstaat en het wij-tegen-zij denken vijandig wordt, brengt dat risico's met zich mee. Voor de nieuwe tentoonstelling "Tegenpolen" slaan Slot Loevestein en het Humanistisch Verbond de handen ineen.

“Samenzweerder Geesteranus opgepakt en vastgezet op Loevestein.” Dat zou in 1624 dik gedrukt op de voorpagina’s van de kranten hebben kunnen staan. De opsluiting van predikant Arnoldus Geesteranus, dit jaar precies 400 jaar geleden, vormt de inspiratie voor een verhaal over wij-zij-denken en staat symbool voor polarisatie, zowel toen als nu. Voor de nieuwe tentoonstelling "Tegenpolen" slaan Slot Loevestein en het Humanistisch Verbond de handen ineen. Hiermee creëren ze bewustwording over de gevaren van polarisatie en bieden ze handvatten om hiermee om te gaan. De nieuwe tentoonstelling is vanaf 28 maart te bezoeken op Loevestein.

Historische context, hedendaagse relevantie
In de zeventiende eeuw heerst er veel onenigheid in Nederland. Prins Maurits en Johan van Oldenbarnevelt staan lijnrecht tegenover elkaar. Hun meningsverschillen over politiek en geloof brengen het land bijna tot een burgeroorlog. Het remonstrantse geloof wordt zelfs verboden in een poging de eenheid te herstellen. Slot Loevestein, destijds de staatsgevangenis van Nederland, speelt hierin een belangrijke rol: negen predikanten, waaronder Arnoldus Geesteranus, worden er levenslang opgesloten.

De tentoonstelling vertelt niet alleen deze historie, maar werpt ook een blik op het heden. Het Humanistisch Verbond belicht de actuele polarisatie in Nederland. Met prikkelende vragen en stellingen worden bezoekers uitgedaagd om na te denken over hun eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. De tentoonstelling toont dat verhalen verschillende kanten hebben. Maar vooral ook, dat mensen meer zijn dan hun mening. Het laat zien hoe dialoog over andere standpunten bijdraagt aan een samenleving met meer begrip en tolerantie, waarin iedereen zich thuis voelt. En waarin diversiteit ons juist kan verbinden.

Opening
“Tegenpolen” opent op 27 maart 2023 voor pers en genodigden. Vanaf 28 maart is de tentoonstelling dagelijks open voor publiek. Rondom het thema worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen, filmvertoningen, workshops en educatieve programma’s voor scholen. De huidige tentoonstelling ‘Monddood – Politiek gevangen’ is nog tot en met 10 maart te zien.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Poederoijen/woudrichem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Flitsfeitje Oscar and the Wolf van Angel Face

Oscar and the Wolf is een pseudoniem voor de Belgische solo-artiest Max Colombie.
Hij deed op 13-jarige leeftijd al mee aan het Junior Songfestival.
In 2014 maakte hij zijn debuut met het album “Entity”.
Hij bracht verder nog 2 studioalbums uit, te weten “In...

Voetbalschool Go 4 Skill start bij vv Hedel

Voetbalschool Go 4 Skills (G4S) gaat vanaf vrijdag 23 februari van start bij v.v. Hedel. 'Bij Go 4 Skills geloven we in de kracht van individuele training om de unieke vaardigheden van elke speler te ontwikkelen en te verfijnen. Of je nu droomt van het perfecte doelpunt, een solide verdediging wi...

Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve gemeente Zaltbommel

In het oude stadhuis van Zaltbommel speelden de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Fonkelsteen het spel Democracity.

Tijdens het ongeveer twee uur durende spel Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen, fictieve stad...