Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Lezing over Theo Thijssen zondag 21 januari deventer

Geschreven: 12-01-2024
Lezing over Theo Thijssen zondag 21 januari deventer

Op zondagmiddag 21 januari komt Peter Paul de Baar vertellen over de biografie die hij schreef over Theo Thijssen. In theater Mimik, 15.00-17.00 uur. Toegang leden Deventer Literair gratis, Bibliotheekleden 8 euro,-, niet-leden van Deventer Literair 12 euro,-

Peter-Paul de Baar (1952) is historicus en journalist en bovenal kenner en fan van de schrijver Theo Thijssen. Hij heeft zelfs het initiatief genomen voor het Theo Thijssenmuseum, dat tot stand kwam in 1995 in Amsterdam. Daar is tot 13 mei 2024 de tentoonstelling: 100 jaar Kees de jongen te zien. Dit jaar publiceerde Peter-Paul de Baar de biografie Theo Thijssen (1879-1943) Schrijver, schoolmeester, socialist.

Theo Thijssen 1879-1943
Als ambitieuze 15- jarige schoenmakerszoon mocht Theo naar de Rijkskweekschool in Haarlem; een stad die zich snel ontwikkelde en ook het onderwijs kreeg in die tijd een boost. Hij vond het vooral belangrijk om als onderwijzer een veilige leeromgeving te creëren, waarin iedereen gelijk was en "erbij hoorde". Theo Thijssen was een veelzijdig man. Hij schreef verschillende boeken, zoals Schoolland, De gelukkige klas, Het grijze kind en de bekendste Kees de jongen.
Thijssen richtte een sportvereniging op voor onderwijzend personeel, hij speelde amateurtoneel, werd vakbondsman en zat voor de SDAP in de Tweede Kamer. Bij zijn werk als politicus was het onderwijs en het welzijn van kinderen een speerpunt.  

Peter Paul de Baar heeft al sinds zijn jeugd een grote belangstelling voor Theo Thijssen. Als dertienjarig jongetje las hij voor het eerst Kees de jongen. Hij voelde overeenkomsten met de hoofdpersoon Kees Bakels, die in zijn fantasieën leefde en op straat oefende op de "zwembadpas". 
Die zwembadpas is heel beroemd geworden. Boudewijn de Groot zong er een lied over met tekst van Freek de Jonge. In 2001 werd de Dag van de Zwembadpas georganiseerd met een echt kampioenschap. Wie meer uitleg wil over deze pas, kan de column "Lopen in Luiletterland" lezen van Wim Huijser, op de tweede bladzijde. 

Over de totstandkoming van de biografie en over het leven van Theo Thijssen komt Peter-Paul de Baar op zondag 21 januari om 15.00 uur in theater Mimik vertellen.
Jan Praastink Wessels, voorzitter van Vereniging Deventer Literair,  interviewt de schrijver.

Rivierenland Radio is in Deventer te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Een visie op een bruisend Eindhoven

EINDHOVEN - 'Sharing the Vibes: Samen naar een bruisend Eindhoven' is een visie op een levendige stad waar mensen graag wonen, werken en verblijven. Er is een breed aanbod aan voorzieningen, zowel overdag als in de nacht. Een bruisend uitgaansleven is daarbij van groot belang, met ruimte voor ver...

Uiterlijk zomer 2025 duidelijkheid voor gebruikers Pand 9

ZALTBOMMEL - Het oude schoolgebouw aan de Van Heemstraweg, voor velen bekend als Pand 9, wordt al jaren gebruikt als centrum door verschillende maatschappelijke organisaties. Bij de start van Pand 9 is afgesproken dat het gebruik van het gebouw in principe voor vijftien jaar zou zijn. Anno 2024 i...

Militairen oefenen in de Bommelerwaard

BOMMELERWAARD - In de week van 15 tot en met 18 juli vindt in de Bommelerwaard een militaire oefening plaats.

De oefening wordt gehouden in het kader van opleiding en training voor militairen van de Koninklijke Landmacht (KL).

Praktisch gezien houdt dit in dat militairen ...