Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Lezing en kookworkshop op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen

Geschreven: 27-10-2023
Lezing en kookworkshop op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen

Wat hadden inwoners in de Hanzetijd te eten? Wat voor voedsel hadden boeren, burgers en de adel? En belangrijker, wat kookte men daarmee en van welke smaken genoot men? Tijdens de lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen vertelt historisch cateraar Joost van der Horst-Withuis over eetpatronen in de middeleeuwen. Samen met de deelnemers kookt hij een aantal gerechten uit de 12e, 13e en 14e-eeuwse kookboeken.

In het eerste deel duikt Joost in de geschiedenis van de Middeleeuwse Hanze keuken. In zijn presentatie gaat hij in op eetpatronen van verschillende maatschappelijke klassen, de rol daarin van het geloof en de humorenleer. Hij vertelt over de ingrediënten die werden gebruikt, waar ze vandaan kwamen, over de kookboeken en geschriften.
Daarna gaan de deelnemers aan de slag en kunnen ze enkele van de middeleeuwse smaakcombinaties ervaren. Samen met Joost koken en proeven ze verschillende koude en warme gerechten met o. a. saffraan, peper, pimpernel, knoflook, salie en paradijskorrels. Daarvoor worden de recepten uit de kookboeken Forme of Cury, Le Menagier de Paris en Das kochbuch des meister Eberhard gebruikt.

Na afloop krijgt iedereen een boekje met informatie en de middeleeuwse recepten cadeau: zo kan men thuis zelf gaan experimenteren met de smaken van de Hanzetijd.

De lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd vindt plaats op 12 november om 14.00 uur in het Auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen op ’s Gravenhof, 4. Tickets à 25 euro p.p. te bestellen via museazutphen.nl.

Joost van der Horst-Withuis (1986) is historisch cateraar, auteur en onderzoeker naar Zutphens zilver. Samen met zijn echtgenote Lana heeft hij, al tien jaar, het bedrijf Medieval Catering waarmee zij op middeleeuwse en historische evenementen publiekscatering verzorgen. Daarnaast bieden ze vanuit de website HistorischBuffet.nl complete historische buffetten, workshops en lezingen over verschillende tijdsperiodes.

Deze activiteit is georganiseerd in het kader van het Hanzejaar 2023 en de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...