Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Lezing en kookworkshop op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen

Geschreven: 27-10-2023
Lezing en kookworkshop op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen

Wat hadden inwoners in de Hanzetijd te eten? Wat voor voedsel hadden boeren, burgers en de adel? En belangrijker, wat kookte men daarmee en van welke smaken genoot men? Tijdens de lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen vertelt historisch cateraar Joost van der Horst-Withuis over eetpatronen in de middeleeuwen. Samen met de deelnemers kookt hij een aantal gerechten uit de 12e, 13e en 14e-eeuwse kookboeken.

In het eerste deel duikt Joost in de geschiedenis van de Middeleeuwse Hanze keuken. In zijn presentatie gaat hij in op eetpatronen van verschillende maatschappelijke klassen, de rol daarin van het geloof en de humorenleer. Hij vertelt over de ingrediënten die werden gebruikt, waar ze vandaan kwamen, over de kookboeken en geschriften.
Daarna gaan de deelnemers aan de slag en kunnen ze enkele van de middeleeuwse smaakcombinaties ervaren. Samen met Joost koken en proeven ze verschillende koude en warme gerechten met o. a. saffraan, peper, pimpernel, knoflook, salie en paradijskorrels. Daarvoor worden de recepten uit de kookboeken Forme of Cury, Le Menagier de Paris en Das kochbuch des meister Eberhard gebruikt.

Na afloop krijgt iedereen een boekje met informatie en de middeleeuwse recepten cadeau: zo kan men thuis zelf gaan experimenteren met de smaken van de Hanzetijd.

De lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd vindt plaats op 12 november om 14.00 uur in het Auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen op ’s Gravenhof, 4. Tickets à 25 euro p.p. te bestellen via museazutphen.nl.

Joost van der Horst-Withuis (1986) is historisch cateraar, auteur en onderzoeker naar Zutphens zilver. Samen met zijn echtgenote Lana heeft hij, al tien jaar, het bedrijf Medieval Catering waarmee zij op middeleeuwse en historische evenementen publiekscatering verzorgen. Daarnaast bieden ze vanuit de website HistorischBuffet.nl complete historische buffetten, workshops en lezingen over verschillende tijdsperiodes.

Deze activiteit is georganiseerd in het kader van het Hanzejaar 2023 en de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Binky’s Lichtjesfeest Apeldoorn

Dit jaar viert Binky voor het eerst het Binky’s Lichtjesfeest. Rondom de kerst gaat Binky maar liefst 5 avonden open! Het park wordt nog mooier gemaakt en aangekleed met heel veel lichtjes en vrolijke opblaasfiguren. Loop de lichtjesroute, ga op de foto met (kerst) Binky en geniet bij het k...

Flitsfeitje Roxy Dekker van Satisfyer

De pas 18-jarige Roxy Dekker zingt al van kleins af aan en heeft al zangles gehad van Babette Labeij.
Ze ging pas geleden viraal op Tiktok. Met  “Anne-Fleur vakantie” beschreef ze op grappige wijze een vakantie van een “typische Anne-Fleur uit het Gooi”.
...

Kerstconcert Collegium Altena

Wat is een kerst zonder zingen? Wat is een kerst zonder koor?

Al bij de geboorte van het kindje Jezus werd er gezongen. De herders op het veld zien plotseling een grote hoeveelheid engelen die God loven en prijzen. Hoe? Door te zingen!

Het is de mens gegeven iets van deze muzi...