Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Lezing en kookworkshop op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen

Geschreven: 27-10-2023
Lezing en kookworkshop op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen

Wat hadden inwoners in de Hanzetijd te eten? Wat voor voedsel hadden boeren, burgers en de adel? En belangrijker, wat kookte men daarmee en van welke smaken genoot men? Tijdens de lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd op 12 november in Stedelijk Museum Zutphen vertelt historisch cateraar Joost van der Horst-Withuis over eetpatronen in de middeleeuwen. Samen met de deelnemers kookt hij een aantal gerechten uit de 12e, 13e en 14e-eeuwse kookboeken.

In het eerste deel duikt Joost in de geschiedenis van de Middeleeuwse Hanze keuken. In zijn presentatie gaat hij in op eetpatronen van verschillende maatschappelijke klassen, de rol daarin van het geloof en de humorenleer. Hij vertelt over de ingrediënten die werden gebruikt, waar ze vandaan kwamen, over de kookboeken en geschriften.
Daarna gaan de deelnemers aan de slag en kunnen ze enkele van de middeleeuwse smaakcombinaties ervaren. Samen met Joost koken en proeven ze verschillende koude en warme gerechten met o. a. saffraan, peper, pimpernel, knoflook, salie en paradijskorrels. Daarvoor worden de recepten uit de kookboeken Forme of Cury, Le Menagier de Paris en Das kochbuch des meister Eberhard gebruikt.

Na afloop krijgt iedereen een boekje met informatie en de middeleeuwse recepten cadeau: zo kan men thuis zelf gaan experimenteren met de smaken van de Hanzetijd.

De lezing-kookworkshop Eten in de Hanzetijd vindt plaats op 12 november om 14.00 uur in het Auditorium van het Stedelijk Museum Zutphen op ’s Gravenhof, 4. Tickets à 25 euro p.p. te bestellen via museazutphen.nl.

Joost van der Horst-Withuis (1986) is historisch cateraar, auteur en onderzoeker naar Zutphens zilver. Samen met zijn echtgenote Lana heeft hij, al tien jaar, het bedrijf Medieval Catering waarmee zij op middeleeuwse en historische evenementen publiekscatering verzorgen. Daarnaast bieden ze vanuit de website HistorischBuffet.nl complete historische buffetten, workshops en lezingen over verschillende tijdsperiodes.

Deze activiteit is georganiseerd in het kader van het Hanzejaar 2023 en de tentoonstelling De Hertog en de Hanze. Zutphen in de late middeleeuwen.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Dua Eurosonic zegt:
10 Apr - 10:16

Groetjes lente 2025

Nancy zegt:
22 Mar - 19:34

Ik heb vanmorgen geluisterd naar de uitzending van Ruud Kuijpers Ik heb ervan genoten!
Liefs van je zus Nancy

Danny van Strien zegt:
19 Mar - 21:12

Succes met de Muziek

DJ en Tekstschrijver Muziek Single.s Danny van Strien Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd

Vriendel...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks is een radiopresentator met een aanstekelijke passie voor muziek en entertainment. Al s...

Laatste berichten
Maak kennis met Erik Beks

Erik Beks, een 51-jarige gepassioneerd radiomaker uit Oss. Vanaf de eerste uitzending van Rivierenland ben ik al actief bij Rivierenland Radio met Weekendvibes op vrijdagavond van 18:00 tot 19:00 uur. In mijn programma besteed ik veel aandacht aan uitgaanstips, die ik ook geef op mijn ui...

Patiënten knuffelen met huisdier in Jeroen Bosch Ziekenhuis

DEN BOSCH - Veel patiënten die opgenomen zijn in het Jeroen Bosch Ziekenhuis missen hun huisdier. Daarom is het vanaf 26 mei 2025 patiënten toegestaan met hun huisdier te knuffelen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Naast dat het bezoek van een huisdier gezellig is, is het ook van therapeu...

Samenwerking voor warmtenetten in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense woningcorporaties, de gemeente en het publiek energiebedrijf in oprichting (Eindhoven Energie en Eindhoven Warmte) bundelen hun krachten om warmtenetten te onderzoeken en ontwikkelen. Daarvoor hebben ze de ‘Samenwerkingsovereenkomst Warmtenetten’ ondertekend...