Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve

Geschreven: 22-02-2024
Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve

ZALTBOMMEL - In het oude stadhuis van Zaltbommel speelden de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Fonkelsteen het spel Democracity.

Tijdens het ongeveer twee uur durende spel Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen, fictieve stad: 'Kiezen we voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?' Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Het is dus nodig om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden.

Vragen stellen
Na het spel kunnen de leerlingen vragen stellen aan de aanwezige politici. Dat kan dan de burgemeester zijn of de wethouder of een of meerdere raadsleden. De kids horen dan hoe 'de echte' gemeenteraad het doet. Ook kunnen zij vragen stellen over actuele onderwerpen in de eigen gemeente, in dit geval Zaltbommel.

De kinderen van De Fonkelsteen speelden het spel vol overgave en stelden de aanwezige gemeenteraadsleden zeker ook vragen over hun werk als raadslid. Zij vroegen onder meer wat de raadsleden van duurzaamheid vinden en of hun werkwijze (het debatteren) overeenkwam met de manier waarop de leerlingen dat deden.

Aanbevelen
Voor ZVV Zaltbommel waren Merel Duijzer en Bart Schreuders aanwezig. In een reactie laten zij weten: 'Wij waren onder de indruk van de leuke debatten die ontstaan zijn, de goede vragen die gesteld werden en de behendigheid waarmee de kinderen uiteindelijk de stad Zaltbommel hebben vormgegeven. Wij blijven een voorstander van dit superleuke initiatief en kunnen het alle basisscholen aanbevelen!'

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...