Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Kunstwerk op rotonde Macharen

Geschreven: 10-07-2024
Kunstwerk op rotonde Macharen

OSS - De rotonde bij de Dorpenweg in Macharen krijgt een speciaal kunstwerk. Kunstenaar Jos Verschaeren maakte het kunstwerk in opdracht van gemeente Oss met 28 spades, schoppen en batsen in vier verschillende vormen. Deze week gaat letterlijk de schop in de grond voor het kunstwerk.

Kunstenaar Jos Verschaeren heeft voor de rotonde een kunstwerk gemaakt van verschillende spades van cortenstaal met kastanjehouten stelen. De spades worden in een speciale structuur op de rotonde geplaatst. Ze hebben allemaal een rechte steel, met één uitzondering. Deze spade heeft een T-steel waarop een kip heeft plaatsgenomen die uitkijkt over de toegangsweg naar Macharen. Ze ziet iedereen die het dorp in of uit gaat voorbijkomen.

De rotonde aan de zuidkant van Macharen bestaat nu uit geel bloeiende vaste planten. In de toekomst blijft dat zo. Ook de ANWB-mast die op de rotonde aanwezig is blijft staan.

De eerste boeren en hun gereedschap

Op de hoge plekken in het maasgebied vestigden zich zo’n 5000 jaar geleden de eerste boeren. Ze leefden in eenvoudige boerderijen en bewerkten akkers en weidegronden die nog grotendeels in de ongerepte natuur lagen. Het werk was zwaar, maar de eerste boeren waren slim en inventief. Al snel werd er verschillende soorten gereedschap uitgevonden. Het kunstwerk verwijst naar die tijd van handwerk. En ook nu maken we nog gebruik van de schop, de bats en de spade.

Paarden kwamen pas rond 2900 voor Christus naar Nederland, ook het wiel en de ploeg waren nog niet uitgevonden. Later, zo’n 1700 jaar voor Christus, werden ook de zandgronden onder het huidige Oss bewoond. In de brons- en ijzertijd lagen overal in het Maasland boerderijen, soms alleen, soms in groepjes.

Rotondes

Binnen gemeente Oss liggen verschillende rotondes. En deze rotondes willen we een eigen identiteit geven. Dat draagt bij aan de oriëntatie en beleving, met name in het buitengebied.  De rotondes bieden uitstekende podia om het verhaal ‘Mens en Maasland’ in beeld te brengen: van het vroege landschappelijke in het buitengebied naar stedelijke ontwikkeling op de stadse rotondes. De mens en het Maasland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden al eeuwenlang.

Rotonde Macharen

In de naam Macharen zit het woord ‘haar’. Dat betekent ‘hoge zandrug’.

Een van de plekken waar de eerste boeren zich settelden. Landbouw is altijd de voornaamste bron van inkomsten geweest voor de bewoners van het dorp.

Rivierenland Radio is in Oss te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...