Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Kleur de Hanze: maak een ontwerp voor dit lichtspektakel Zutphen

Geschreven: 20-10-2023
Kleur de Hanze: maak een ontwerp voor dit lichtspektakel Zutphen

Zie je jouw eigen kunstwerk straks als lichtprojectie op een monumentaal pand in Zutphen? Kleur de Hanze is een spectaculair lichtevenement eind december. Twee monumenten zijn dan op unieke wijze verlicht. Iedereen kan hiervoor, tot en met 11 november, zijn eigen kunstwerk aanleveren. In de avonduren van 22 tot en met 30 december worden 150 verschillende inzendingen op de panden geprojecteerd. Gemaakt door en voor Zutphenezen, Zutphenaren en bezoekers van onze Hanzestad.
Twee monumenten op de Houtmarkt worden tijdens Kleur de Hanze verlicht: de Houtmarkt 44 en Houtmarkt 70. Hiermee zetten we een deel van ons Hanze-erfgoed letterlijk in het licht.

Houtmarkt 44 wordt al in 1326 vermeld. Het is dan eigendom van de graven van Gelre en Zutphen. Nu is het een bekend gebouw omdat er al jaren een ijssalon in is gevestigd. Houtmarkt 70 is rond 1615 gebouwd. Het valt op vanwege de bakstenen trapgevel en de rijke, natuurstenen decoratie.

Doe mee
Iedereen, jong en oud, kan meedoen. De gevels van beide panden zijn omgezet in een kleurplaat, die de deelnemers naar eigen inzicht kunnen inkleuren; digitaal of op papier, met alle kleuren en materialen. Ze kiezen zelf hun favoriete kleurplaat of maken een ontwerp voor beide panden. De kleurplaten zijn te downloaden op Inzutphen.nl/kleurdehanze en op te halen bij onder andere de VVV aan de Houtmarkt. Op dezelfde website kan iedereen zijn kunstwerk vervolgens ook inleveren. Dit kan tot en met 11 november.

Een commissie selecteert uit de inzendingen voor elk pand maximaal 150 kunstwerken die straks, van 22 tot en met 30 december, als lichtprojectie te zien zijn in de stad. Een van die kunstwerken wordt gemaakt door de in Zutphen wonende rapper en acteur Pjotr. Hij maakte ook speciaal voor het Hanzejaar het nummer ‘Welkom in de stad’, een ode aan Zutphen en 800 jaar Hanze.

‘Kleur de Hanze’ is tegelijk in de negen Hanzesteden die samen het Hanzejaar vieren; Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle. Zo ontstaat één lichtkunstwerk dat de verbinding tussen de Hanzesteden op een unieke manier voor iedereen zichtbaar maakt.

Hanzejaar 2023

Zutphen viert in 2023 samen met acht andere Hanzesteden – Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zwolle – het Hanzejaar. Het Hanzejaar is een ode aan de Hanzetijd, met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Bewoners, ondernemers en bezoekers zijn van harte welkom om mee te doen, zodat iedereen kan ervaren hoe dit 800-jarige gedachtegoed nog steeds inspiratie biedt voor vandaag en voor de toekomst. Voor meer informatie over het Hanzejaar in Zutphen: https://www.hanzejaarzutphen.nl/.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...