Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Kindertuin stadspark wordt in 2024 ingrijpend gerestaureerd Zaltbommel

Geschreven: 30-12-2023
Kindertuin stadspark wordt in 2024 ingrijpend gerestaureerd Zaltbommel

Het jaar 2024 is cruciaal voor de restauratie van het stadspark in Zaltbommel. Voordat het project kan worden afgesloten, wacht nog een van de meest ingrijpende en gezichtsbepalende operaties: de Kindertuin.

Deze plek zit - naast de muziektent - het diepst verankerd in de Zaltbommelse genen. Een plek met een rijke historie. Van de sleetjeshellingen in de winter tot het gebruik als sport- en spelveld door met name de toenmalige HBS in de vorige eeuw. Maar ook die van een kleinschalige kermis. In de herinnering van velen zit nog hoe circusolifanten zich tussen de bedrijven door in de Kindertuin te goed deden aan allerlei lekkers als hooi, takken en ander groen. 

Opdracht
Het zijn overigens wel de ideeën van stadsarchitects François de Virieu. Hij veranderde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. 'Maak er een park van voor de mensen, voor onze burgers. Zodat zij kunnen verpozen, ontspannen en ontmoeten'. Dat was de opdracht van het gemeenbestuur aan deze stadsgenoot in de eerste helft van de negentiende eeuw. En het is ook nu weer de opdracht: 'Herstel het park naar de staat van rond 1850. Niet alleen zoveel mogelijk wat betreft beplanting, inrichting en stijl. Maar ook wat betreft beleving en functie voor de burgerij.'

Eis
Het is deze opdracht die is verankerd in de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de provincie Gelderland. De Provincie stelde op deze basis ruimhartig subsidiegelden beschikbaar. Het is nu aan de gemeente en burgers om daar op verantwoorde wijze mee om te gaan en een park te creëren dat aan het einde van 2024 voldoet aan deze eis. De komende maanden krijgen die ideeën en plannen concreet vorm.

Aanmelden voor de nieuwsbrief De Stadswallen kan hier.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...