Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Jongeren die onder invloed rijden

Geschreven: 09-07-2024
Jongeren die onder invloed rijden

.

Utrecht – Uit resultaten van recent onderzoek van TeamAlert blijkt dat bijna alle jongeren rijden onder invloed niet oké en niet normaal vinden. Hiermee wordt het idee dat drugsgebruik in het verkeer steeds vaker geaccepteerd wordt door jongeren weerlegt. Toch blijkt dat rijden onder invloed van drugs wel voorkomt en dat  jongeren de risico’s onderschatten. Deze week is de Rij drugsvrij-campagne van TeamAlert gestart om drugsgebruik in het verkeer tegen te gaan. Het is cruciaal om jongeren de juiste kennis en handvatten te geven voor veilige keuzes in het verkeer. 

Rij drugsvrij-campagne nog steeds relevant

Het onderzoek biedt waardevolle inzichten in jonge drugsgebruikers en ondersteunt de campagne die vandaag van start gaat met een kick-off in Groningen. Jongeren zien potentie in een campagne met korte video’s, meer kennis over wachttijden na drugsgebruik en de effecten per drugssoort op de rijvaardigheid. Tijdens de kick-off van de campagne gaan jongerenvoorlichters in gesprek met jongeren uit de binnenstad en stimuleren hen om altijd een veilige rit naar huis te regelen.

Saar Hadders, onderzoekster bij TeamAlert: “Er bestaan veel misvattingen onder jongeren over autorijden na drugsgebruik. Zo denken sommigen beter te kunnen rijden na het gebruiken van oppeppende middelen, zoals cocaïne en 3-MMC, omdat ze daar scherper van zouden worden. Dit zijn gevaarlijke mispercepties.” 

Sociale norm drugsgebruik
Om met de campagne zo goed mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren is onderzoek naar de doelgroep en het gebruik van drugs erg belangrijk. Zo blijkt dat de meerderheid van de jongeren (62%) denkt dat hun leeftijdsgenoten vaak drugs gebruiken, maar slechts een derde beschouwt drugsgebruik als normaal. Het grootste deel van de jongeren vindt drugsgebruik zelfs onverstandig. Kortom, dit onderzoek onthult een kloof tussen de perceptie van jongeren over drugsgebruik en de daadwerkelijke sociale normen omtrent dit gedrag.

Rijden onder invloed van drugs  
Bijna alle jongeren vinden autorijden onder invloed van drugs niet oké (91%), abnormaal (94%) en onverstandig (88%). Toch rijdt 3% wel eens auto na drugsgebruik. Een significant deel van de jongeren die onder invloed rijden, denkt dat hun vrienden dit gedrag accepteren, terwijl het onderzoek aantoont dat bijna alle jongeren autorijden na drugsgebruik afkeuren. Deze misvatting moet worden aangepakt met een positieve boodschap; Plan je trip. Rij drugsvrij. 

Download hier het hele onderzoeksrapport

Rivierenland Radio is in Utrecht te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Sanne Hilhorst
Sanne Hilhorst
Sanne Hilhorst
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...