Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Jaarstukken 2023 aangeboden: 890 miljoen geïnvesteerd in Gelderland

Geschreven: 25-04-2024
Jaarstukken 2023 aangeboden: 890 miljoen geïnvesteerd in Gelderland

ARNHEM - In 2023 zijn veel provinciale plannen uitgevoerd en voortgang geboekt, ondanks de nodige tegenwind.  “Met de jaarstukken over 2023 leggen we beleidsmatig en financieel verantwoording af aan Provinciale Staten. Uiteindelijk hebben we in 2023 890 miljoen geïnvesteerd in Gelderland. Onder de streep houden we 9,8 miljoen over. Gezien de tegenwind een net resultaat”, aldus Helga Witjes, gedeputeerde Financiën. “We gaan ook de Gelderlanders op een laagdrempelige manier informeren wat we gedaan hebben in 2023. Eind mei is dat op hoofdlijnen te lezen in de huis-aan-huisbladen.”

Financiële resultaten

De Jaarstukken beschrijven wat er van de plannen voor 2023 is uitgevoerd en wat de financiële gevolgen waren. Van het bedrag dat over is, reserveert provincie Gelderland eenmalig 0,5 miljoen voor het afrekenen van exploitatietekorten van veerponten in 2023. De rest van het bedrag van 9,3 miljoen gaat terug naar de algemene middelen. Nog steeds hoge inflatie en stijgende prijzen, blijvende onduidelijkheid rond stikstof en moeite met het vinden van kwalitatief goed personeel waren van invloed op de resultaten in 2023. Niet alle plannen konden daarom worden uitgevoerd en of vroegen meer tijd dan gedacht. Geld voor projecten en subsidies, die zijn vertraagd, is doorgeschoven naar 2024. Die bedragen vallen onder de zogenaamde reserves. Dat bedrag nam toe met 27 miljoen. Naast deze tegenvallers waren er ook meevallers zoals hogere inkomsten uit rente en opcenten op de motorijtuigenbelasting.

Beleidsmatige resultaten

Na de Statenverkiezingen trad het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) aan. Zij voerden plannen en projecten verder uit. Zoals maatregelen om Gelderland beter voor te bereiden op het veranderende klimaat door het tegengaan van hittestress en het langer vasthouden van water. Samen met andere provincies werkten GS aan het versnellen van innovaties voor stallen, voer en mest. Zodat die leiden tot minder uitstoot van stikstof en broeikasgassen. Op het gebied van Erfgoed en Cultuur werkten we aan het bestrijden en voorkomen van laaggeletterdheid. Met SteenGoed Benutten en het Actieplan Wonen kregen meer Gelderlanders sneller een woning. Op het gebied van Openbaar Vervoer werd geld vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat bussen en treinen bleven rijden en voor de inbouw van toiletten in Gelderse treinen. Ook ging veel geld zoals gebruikelijk naar het beheer en onderhoud van provinciale wegen en fietspaden, net als verkeersveiligheid. Op het gebied van economie ging extra geld naar het opknappen van bestaande bedrijventerreinen. 

Provinciale Staten

Provinciale Staten (PS)moeten een besluit nemen over de Jaarstukken. De beeldvorming en oordeelsvorming vinden plaats op woensdag 22 mei en woensdag 29 mei. PS besluiten vervolgens in de Statenvergadering van woensdag 12 juni.

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...