Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

In Hurwenen geldt een alarm voor Aziatische hoornaar

Geschreven: 29-04-2024
In Hurwenen geldt een alarm voor Aziatische hoornaar

HURWENEN - Voor het dorp Hurwenen is een alarm afgegeven voor de Aziatische Hoornaar. Dat meldt Imkerij ‘t Honingweitje uit Heerewaarden.

Voor mensen die Cotoneaster in hun tuin (of omgeving) hebben staan en willen helpen de opmars van de Aziatische Hoornaar in Nederland terug te dringen, worden uitgenodigd mee te doen.

Vinden en vangen
‘t Honingweitje: ‘Op dit moment bloeit de Cotoneaster (Dwergmispel). Deze struik wordt opvallend vaak bezocht door de (koninginnen) van de Aziatische Hoornaar. In het voorjaar beginnen de jonge koninginnen hun kolonie. Nog enkele weken kunnen we hen vinden, vangen en onschadelijk maken, voor ze zich niet meer laten zien en de opsporing veel moeilijker wordt.’

Nesten
Aziatische Hoornaar tegenkomen, in ons Rivierengebied is nog redelijk uniek, maar het is bekend ze er moeten zijn. In Rossum, Aalst en Poederoijen en nog vele andere locaties in Noord-Brabant) werde. vorig jaar nesten niet op tijd gevonden en zijn er weer honderden koninginnen geboren die zich dit jaar in de regio proberen te vestigen. In Tiel (meerdere), Maurik en Hurwenen zijn de afgelopen weken koninginnen gevangen. Waar zijn die anderen? 

Koningin
Ter illustratie: één koningin, één nest met duizenden werksters in één seizoen hebben een voedselbehoefte van 12 kilo aan (nuttige, kwetsbare) insecten. Voor het volgende jaar zijn er dan mogelijk 50-500 nieuwe koninginnen. 

‘t Honingweitje: ‘De overheid bestrijdt de soort (wettelijke verplichting - en dus ook kostenloos voor de melder), maar het opsporen van de soort is de aller-, allergrootste uitdaging. Daar kunnen we ieders hulp bij gebruiken!’

Help ons zoeken naar deze ongewenste exoot! Geniet van alle mooie beestjes die je nu weer ziet vliegen, maar wees alert op het voorkomen van de Aziatische Hoornaar.

Melden
Denk je een Aziatische Hoornaar te zien? Maak een foto en meld deze via www.waarneming.nl Specialisten beoordelen op basis van de foto of het inderdaad de bewuste hoornaar is en informeren de melder over wat deze kan doen. Is het een Aziatische hoornaar, dan brengen zij de lokale coördinator op de hoogte. Er wordt contact opgenomen voor overleg over het vangen en onschadelijk maken van het insect, bijvoorbeeld door het plaatsen van een selectieve val.

Doodslaan
Tot slot geeft de imkerij nog een tip: ‘Sla vooral niet alles meteen dood, de kans dat het de soort is, is nog steeds klein. De Europese hoornaar, de Duitse wesp en de Stadsreus zijn namelijk ook groot en indrukwekkend, maar die willen we echt niet missen in ons ecosysteem!’

Vragen
Wie vragen heeft over alles dat iets met een bij, hommel of wesp te maken heeft kan terecht bij Imkerij ‘t Honingweitje. ‘Meestal is de soort ongevaarlijk en valt er heel prima mee samen te leven! Beeldmateriaal is altijd handig.’

Het bericht delen, helpt enorm.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Hurwenen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...