Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Impuls voor optoppen in Eindhoven

Geschreven: 03-06-2024
 Impuls voor optoppen in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven is 1 van de 5 gemeenten die het Rijk heeft aangewezen voor de landelijke aanpak optoppen. Met optoppen worden meer woningen toegevoegd aan een bestaand gebouw. Daarmee is het een van de manieren om de betaalbare woningvoorraad toekomstbestendig uit te breiden. Tegelijkertijd is het een kans om een pand te verduurzamen en te verbeteren, waardoor de huidige bewoners erop vooruitgaan. Eindhoven is een van de steden waar het Rijk relatief veel mogelijkheden ziet voor optoppen naast de ambitie om optoppen op grotere schaal mogelijk te maken. Met deze landelijke aanpak wil de overheid optoppen sneller van de grond krijgen.

Wethouder Mieke Verhees: "In Eindhoven hebben we de opgave om veel woningen toe te voegen in de bestaande stad. Optoppen is een kansrijke manier om dat te doen en die mogelijkheden zijn er in Eindhoven. We zijn daar al mee bezig en hebben een eerste scan gemaakt om te zien waar daken zijn met potentie om op te toppen. Dat het Rijk ons als voorloper heeft aangewezen, geeft een extra impuls die we in deze tijd goed kunnen gebruiken."

Optoppen gebeurt nog relatief weinig in Nederland. Er is nog geen gangbare ontwikkelmethode en dat vraagt dus om innovatie, iets waar Eindhoven sterk in is.

Een voorbeeld van een opgetopt gebouw in Eindhoven is het Veemgebouw op Strijp-S van Trudo. En Woonbedrijf gaat de Grijpmaflats aan de Willem Klooslaan renoveren en optoppen met één bouwlaag, waardoor er 52 sociale woningen worden toegevoegd.

Kansen
Optoppen biedt meer kansen dan alleen het toevoegen van woningen en het bevorderen van doorstroming. Het levert ook voordelen op voor de huidige bewoners. Bijvoorbeeld door optoppen te combineren met het renoveren, verduurzamen en transformeren van bestaande gebouwen en het vergroenen van de directe leefomgeving van de bewoners. Of door bij optoppen een lift toe te voegen, waardoor oudere bewoners langer thuis en in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Bovendien draagt optoppen bij aan het verduurzamen van de woningbouw door verminderd materiaalgebruik.

Aanpak
In praktijk ervaren de betrokken partijen belemmeringen om panden op te toppen. Die belemmeringen worden geïnventariseerd. Door dit met meerdere steden aan te pakken, worden kennis en ervaring gedeeld en kan een aanpak worden ontwikkeld. De aanpak richt zich op het wegnemen van belemmeringen door de betrokken partijen beter te faciliteren. Dat kan bijvoorbeeld door meer duidelijkheid te geven in regels en beleid, door goede praktijkvoorbeelden en kennis te delen, of door innovatieve aanpakken te ontwikkelen. Daarnaast richt de aanpak zich op mogelijkheden om samen met de sector te verkennen welke aanpak nodig is voor meer standaardisatie en industriële woningbouw.


Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...