Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

voorjaar nadert op Loevestein staat de liefde centraal Poederoijen/Woudrichem

Geschreven: 07-02-2024
voorjaar nadert op Loevestein staat de liefde centraal Poederoijen/Woudrichem

De voorjaarsvakantie gaat weer van start en dan staat de liefde centraal op Slot Loevestein. Hoe ver ga jij voor de liefde? Zou je aan je verloofde je trouwgelofte teruggeven als jij levenslang de gevangenis in moet? Zodat die ander vrij is om met iemand anders te trouwen? En zou je je laten opsluiten in een gevangenis om bij je geliefde te kunnen zijn? Predikant Arnoldus Geesteranus en zijn verloofde, Susanna van Oostdijk, stonden 400 jaar geleden voor dit dilemma.

In de 17e eeuw was er een remonstrante predikant, Arnoldus Geesteranus. Hij woonde en werkte in Schelluinen. Hij was enorm verliefd op Susanna van Oostdijk. Een zeer welgestelde, voorname dame uit Brielle. Maar er was een enorme strijd tussen twee groepen binnen de kerk; de remonstranten die pleitte voor meer vrijheid en de contraremonstranten die geloofden dat God alles al had voorbestemd. De remonstranten werden ook wel “andersdenkenden” genoemd en hun geloof werd verboden.

Dolgelukkig
Ondanks de onrust in het land over de remonstrante kerk vraagt Arnoldus Susanna ten huwelijk. Susanna is dolgelukkig en samen maken ze plannen voor de toekomst. Echter, de onrust wordt groter en sterker en Arnoldus moet zelfs vluchten. Hij gaat naar Amsterdam. Helaas wordt hij daar toch ontdekt en verraden. Arnoldus belandt in 1624 in Staatsgevangenis Loevestein. Zijn vonnis luidt, net als bij Hugo de Groot, levenslange gevangenisstraf. Hij zal dus nooit meer vrij komen.

Vertellen
Hoe loopt dit verhaal af voor Arnoldus en Susanne? Kiezen ze voor de liefde? Of voor vrijheid? De enthousiaste museumgidsen op Loevestein vertellen je alles over dit waargebeurde liefdesverhaal in de voorjaarsvakantie van 10 t/m 25 februari.

Rivierenland Radio is in Poederoijen/Woudrichem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...