Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Het Beleg van ‘s-Hertogenbosch `Compleet’ door Jeff van Schijndel

Geschreven: 04-04-2024
Het Beleg van ‘s-Hertogenbosch `Compleet’ door Jeff van Schijndel

 DEN BOSCH - Op dinsdagavond 16 april verzorgt de heemkundekring Onsenoort in de bibliotheek van Vlijmen een lezing over het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. De lezing wordt gegeven door Jeff van Schijndel uit ’s-Hertogenbosch. De Tachtigjarige oorlog (1568-1648) is de opstand van de Noordelijke Nederlanden tegen de koning van Spanje. Het beleg en de inname van ’s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik geeft een beslissende wending aan deze oorlog. De Vrede van Münster in 1648  betekent het slot van de vijandelijkheden. Het machtige Spanje erkent de Republiek eindelijk als een soevereine staat. De Tachtigjarige Oorlog heeft uiteindelijk geleid tot de geboorte van het hedendaagse Nederland. Jeff gaat in op de campagne van 1629 en geeft daarop zijn persoonlijke visie op de vele gebeurtenissen die tijdens het beleg voor de stad ‘s-Hertogenbosch en op de Veluwe hebben plaatsgevonden. De vijandelijkheden op de Veluwe vormen een onlosmakelijke schakel met de belegering van de stad ‘s-Hertogenbosch.

Om de vertaling van het strategisch naar het uitvoerend tactisch concept tijdens de veldtochten beter tot uiting te laten komen wordt daar waar nodig bewust buiten de gangbare archiefinformatie gekleurd. Archief en literatuur uit die tijd is immers nogal tendentieus. Op deze wijze probeer Jeff  een intersubjectief beeld te schetsen van de strijd. Allerlei krijgskundige situaties die in aanloop naar, tijdens en na het beleg hebben plaatsgevonden worden verduidelijkt en toegelicht. Dit leidt soms tot verrassende uitkomsten.

De voorbereidingen, het beleg, het mislukte ontzet en vervolgens de veldtocht naar en op de Veluwe worden vanuit Spaans- en Staats gezichtspunt aan een nauwkeurige militaire analyse onderworpen. De verlate deelname van de keizerlijke troepen aan de strijd is hierin  meegenomen. De toehoorder ervaart met welke achtergrond veldheren beslissingen nemen. Zo speelt misleiding van de tegenstander een belangrijke factor tijdens de strijd. Over alle gebeurtenissen geeft Jeff zijn eigen visie. Tot slot leidt de inname van ’s-Hertogenbosch nog al eens tot de vraag was de stad bevrijd of bezet? De toehoorder krijgt een duidelijk antwoord op dit thema. Jeff van Schijndel is een historicus en ook vrijwilliger bij de Kring – Vrienden van Den Bosch en gespecialiseerd in het beleg van 1629. Jeff heeft over dit onderwerp een boek geschreven onder de titel  ‘De onafwendbare val van ’s-Hertogenbosch‘ dat eind april op de markt zal verschijnen. Hij schreef het boek vanuit zijn militaire achtergrond en geeft zijn persoonlijke visie op het verloop van het beleg in 1629. Zie bijgaande afbeelding.

Op deze lezing zal Jeff ook op de inhoud van dit boek ingaan.

De lezing is op dinsdagavond 16 april in de bibliotheek van Vlijmen en begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 5,- inl. koffie. Opgave via de website van de bibliotheken Heusden of via de heemkundekring Onsenoort, e-mail secretariaat@hkkonsenoort.nl.

Rivierenland Radio is in Den Bosch te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...