Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Helios demonstreert batterijopslag van zonne- en windenergie Arnhem

Geschreven: 31-01-2024
Helios demonstreert batterijopslag van zonne- en windenergie Arnhem

Helios demonstreert batterijopslag van zonne- en windenergie 

Een batterij die zonne- en windenergie opslaat en meermaals te gebruiken is. Met een bijdrage van 815.000 euro van Europa, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel kunnen Elestor en Membrane Systems Europe die duurzame batterij verder ontwikkelen en demonstreren op Synergiepark InnoFase in Duiven. 

Helga Witjes, gedeputeerde economie en innovatie van de provincie Gelderland: “De Helios is een goed voorbeeld van de kracht van ondernemers om oplossingen te vinden voor de netcongestie. In dit specifieke geval demonstreert Helios in de praktijk de opslag van zon- en windenergie. Daarmee levert Helios een bijdrage aan de netcongestie door in tijden van veel aanbod van energie, die op te slaan. Zo wordt de netcongestie vermindert en vloeien de opbrengsten van die duurzame energie terug naar de directe omgeving”.

Samenwerking

Elestor werkt aan duurzame energieopslag en Membrane Systems Europe maakt afdeksystemen voor de biogasmarkt. Samen laten ze zien dat het mogelijk is zonne- en windenergie met een elektrochemisch proces op te slaan en weer af te geven voor gebruik op hetzelfde bedrijventerrein. De techniek is betaalbaar, duurzaam en draagt bij aan het opvangen van schommelingen in de energieproductie. 

EFRO

Voor het project dat ze Helios hebben genoemd, hebben de ondernemers een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost Nederland (EFRO Oost). Het project wordt nu financieel ondersteund met een bijdrage van ruim 815.000 euro van Europa, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel. 

De techniek 
In het project Helios wordt gebruik gemaakt van Elestor ’s (Waterstofbromide Redox) flowbatterij. Deze batterij kan worden gebruikt in combinatie met hernieuwbare energiebronnen, zoals grootschalige installaties voor zonne- en windenergie. Tijdens het opladen van de batterij wordt de elektriciteit gebruikt om waterstofbromide te scheiden in waterstof en broom, die in twee tanks worden opgeslagen. Bij het ontladen van de batterij reageren de waterstof en het broom opnieuw tot waterstofbromide, waarbij de elektriciteit weer wordt vrijgegeven. Omdat in de batterij de stoffen alleen gebruikt en niet verbruikt worden, kan dit proces van opslaan en vrijgeven van energie steeds herhaald worden. Bovendien is het gebruik van broom, dat uit zeewater gewonnen wordt, duurzamer dan een lithiumbatterij. 

Subsidie 

De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test- en demonstratieprojecten. Die is bedoeld voor demonstraties van nieuwe toepassingen en oplossingen, zodat het bedrijfsleven en de samenleving er sneller ervaring mee kunnen opdoen en gebruiken. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. Daarnaast dragen innovaties bij aan oplossingen voor de grote opgaven van deze tijd. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL Eindhoven

EINDHOVEN - LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL op zaterdag 28 december 2024 in De Effenaar in Eindhoven met internationale No 1 tributebands van AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses e.v.a.

Op zaterdag 28 december 2024 komt de internationale LEGENDS of ROCK ...

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschik...

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De...