Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Helios demonstreert batterijopslag van zonne- en windenergie Arnhem

Geschreven: 31-01-2024
Helios demonstreert batterijopslag van zonne- en windenergie Arnhem

Helios demonstreert batterijopslag van zonne- en windenergie 

Een batterij die zonne- en windenergie opslaat en meermaals te gebruiken is. Met een bijdrage van 815.000 euro van Europa, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel kunnen Elestor en Membrane Systems Europe die duurzame batterij verder ontwikkelen en demonstreren op Synergiepark InnoFase in Duiven. 

Helga Witjes, gedeputeerde economie en innovatie van de provincie Gelderland: “De Helios is een goed voorbeeld van de kracht van ondernemers om oplossingen te vinden voor de netcongestie. In dit specifieke geval demonstreert Helios in de praktijk de opslag van zon- en windenergie. Daarmee levert Helios een bijdrage aan de netcongestie door in tijden van veel aanbod van energie, die op te slaan. Zo wordt de netcongestie vermindert en vloeien de opbrengsten van die duurzame energie terug naar de directe omgeving”.

Samenwerking

Elestor werkt aan duurzame energieopslag en Membrane Systems Europe maakt afdeksystemen voor de biogasmarkt. Samen laten ze zien dat het mogelijk is zonne- en windenergie met een elektrochemisch proces op te slaan en weer af te geven voor gebruik op hetzelfde bedrijventerrein. De techniek is betaalbaar, duurzaam en draagt bij aan het opvangen van schommelingen in de energieproductie. 

EFRO

Voor het project dat ze Helios hebben genoemd, hebben de ondernemers een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost Nederland (EFRO Oost). Het project wordt nu financieel ondersteund met een bijdrage van ruim 815.000 euro van Europa, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel. 

De techniek 
In het project Helios wordt gebruik gemaakt van Elestor ’s (Waterstofbromide Redox) flowbatterij. Deze batterij kan worden gebruikt in combinatie met hernieuwbare energiebronnen, zoals grootschalige installaties voor zonne- en windenergie. Tijdens het opladen van de batterij wordt de elektriciteit gebruikt om waterstofbromide te scheiden in waterstof en broom, die in twee tanks worden opgeslagen. Bij het ontladen van de batterij reageren de waterstof en het broom opnieuw tot waterstofbromide, waarbij de elektriciteit weer wordt vrijgegeven. Omdat in de batterij de stoffen alleen gebruikt en niet verbruikt worden, kan dit proces van opslaan en vrijgeven van energie steeds herhaald worden. Bovendien is het gebruik van broom, dat uit zeewater gewonnen wordt, duurzamer dan een lithiumbatterij. 

Subsidie 

De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test- en demonstratieprojecten. Die is bedoeld voor demonstraties van nieuwe toepassingen en oplossingen, zodat het bedrijfsleven en de samenleving er sneller ervaring mee kunnen opdoen en gebruiken. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. Daarnaast dragen innovaties bij aan oplossingen voor de grote opgaven van deze tijd. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...