Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gidsen gezocht voor Zutphense monumenten Zutphen

Geschreven: 08-12-2023
Gidsen gezocht voor Zutphense monumenten Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen stelt in het oog springende monumenten open voor publiek. De Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne zijn al enkele dagdelen per week gratis toegankelijk. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar werden deze monumenten bezocht door een recordaantal bezoekers: meer dan 30.000. Om al die bezoekers goed te kunnen ontvangen, zoekt het Gilde Zutphen meer monumentengidsen.

De openstellingen van de monumenten kunnen alleen maar tot stand komen door de samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen met de vele vrijwillige monumentengidsen van het Gilde Zutphen. Zij houden van ‘hun’ monument, willen er alles over weten om erover te kunnen vertellen en ze genieten van de reacties van de bezoekers. Om dat in stand te blijven houden, zijn er veel monumentengidsen nodig. Clasien Burkels, coördinator bij het Gilde: “We zoeken betrokken mensen; betrokken bij het monument, de geschiedenis daarvan en bij elkaar. Onze gidsen ontvangen graag bezoekers en vertellen enthousiast over de geschiedenis van de stad en het monument. Wie dat ook wat lijkt, kan gastheer of -vrouw worden in een van onze monumenten.”

Iedereen die belangstelling heeft, wordt uitgenodigd voor een gesprek en een rondleiding. Daarna kunnen beiden besluiten of ze samen verdergaan. Geen zorgen voor belangstellenden die de geschiedenis van Zutphen nog niet kennen - aanstaande gidsen hoeven echt niet alles al te weten. Zij krijgen informatie over de monumenten en worden ingewerkt door ervaren gidsen. Vervolgens worden de nieuwe gidsen, op basis van hun eigen agenda, ingedeeld in het maandrooster. Mocht er eens iets tussenkomen, dan wordt er via een app-groep al snel een invaller gevonden. Burkels: "Belangrijk om te weten is dat onze vrijwilligers dus ín het monument gidsen, ze maken géén stadswandelingen - daar zijn weer andere vrijwilligers voor." Om in de torens ingezet te kunnen worden moeten gidsen wel fysiek in staat zijn die te beklimmen.

Ambassadeur van de stad
De vrijwillige monumentengidsen van het Gilde ontvangen een gratis lidmaatschap van de Historische Vereniging Zutphen, inclusief het kwartaalblad Zutphen, plus twee keer per jaar Zutphense Pracht en de digitale nieuwsbrief van Het Gilde. In al deze lectuur staat weer veel informatie waarmee de kennis over de historie van Zutphen wordt verbreed. Maar monumentengids word je vooral omdat je geniet van de stad en anderen graag laat zien waarom. Burkels: “Het is mooi om op deze manier als ambassadeur van de stad te fungeren. De bezoekers waarderen het dat de monumenten gratis toegankelijk zijn en daarin is de ‘persoonlijke touch’ die onze gidsen aan de bezoekers geven van grote toegevoegde waarde. Nieuwkomers worden gemakkelijk opgenomen in de bestaande groep omdat je vaak rouleert als team.”

Wie zich aangetrokken voelt voor deze mooie vrijwilligersfunctie kan informatie opvragen via de mail: monumentengids@gmail.com.

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Flitsfeitje Oscar and the Wolf van Angel Face

Oscar and the Wolf is een pseudoniem voor de Belgische solo-artiest Max Colombie.
Hij deed op 13-jarige leeftijd al mee aan het Junior Songfestival.
In 2014 maakte hij zijn debuut met het album “Entity”.
Hij bracht verder nog 2 studioalbums uit, te weten “In...

Voetbalschool Go 4 Skill start bij vv Hedel

Voetbalschool Go 4 Skills (G4S) gaat vanaf vrijdag 23 februari van start bij v.v. Hedel. 'Bij Go 4 Skills geloven we in de kracht van individuele training om de unieke vaardigheden van elke speler te ontwikkelen en te verfijnen. Of je nu droomt van het perfecte doelpunt, een solide verdediging wi...

Leerlingen OBS De Fonkelsteen bouwen fictieve gemeente Zaltbommel

In het oude stadhuis van Zaltbommel speelden de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Fonkelsteen het spel Democracity.

Tijdens het ongeveer twee uur durende spel Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen, fictieve stad...