Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Generieke Omgevingsvergunning soortenbescherming

Geschreven: 11-03-2024
Generieke Omgevingsvergunning soortenbescherming

ARNHEM - Gelderse procedure omgevingsvergunning bouw/renovatie versneld 

Het opknappen en bouwen van woningen voor woningcorporaties gaat vanaf dit voorjaar een stuk sneller. Provincie Gelderland heeft namelijk een procedure voor omgevingsvergunning voor bouw/renovatieactiviteiten vereenvoudigd. Het wordt nu mogelijk geplande werkzaamheden voor maximaal10 jaar lang in een vergunning onder te brengen.  

Tot dit jaar moest voor elke bouwactiviteit waar flora en fauna mee te maken hebben, een omgevingsvergunning worden aangevraagd. In de praktijk kost een vergunningaanvraag voor bijvoorbeeld het goed omgaan met vleermuizen en mussen enige tijd. Dit komt doordat er een uitgebreid ecologisch onderzoek moet plaatsvinden. Als dat klaar is kan de vergunningaanvraag worden ingediend en doorloopt het een lang administratief traject.  

10 jaar 

Gelderland heeft daarom afspraken gemaakt met ecologisch onderzoeksbureaus en woningcorporaties. Corporaties kunnen een omgevingsvergunning aanvragen die 10 jaar geldig is en die gaat over alle woningen van de corporatie. Daarmee hoeven werkzaamheden waarbij vogels  of  vleermuizen zijn betrokken niet meer per project apart te worden aangevraagd, maar wordt een vaste methodiek van onderzoek en maatregelen vergund De vereenvoudiging van deze procedure waarborgt nog steeds de bescherming van deze dieren, de ‘winst’ zit in een versnelling van het administratieve traject.  

Zorgvuldig 

De provinciale handhavers blijven ook bij de generieke methodiek controleren of deze zorgvuldig verloopt. Bij de generieke methodiek wordt er standaard bij elke woning voor gezorgd dat er geen dieren meer aanwezig kunnen zijn en dat er vervolgens ruim voldoende verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen gerealiseerd worden.  

Praktisch en uitvoerbaar 

Vergunningverleningsgedeputeerde Ans Mol: “Verschillende Gelderlanders hebben afgelopen jaar hun (renovatie/bouwwerkzaamheden moeten uitstellen. Heel vervelend. Daarom is bij ons intern gezocht naar een versnelde vergunningensystematiek die praktisch en uitvoerbaar is. En tegelijkertijd ecologisch verantwoord en uitvoerbaar. Eerst gaan de woningcorporaties hier ervaring mee op doen. We streven er naar om op termijn dit voor alle Gelderlanders beschikbaar te krijgen.” 

De genoemde sectoren kunnen dit jaar met deze nieuwe aanpak aan de slag.  

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...