Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Generieke Omgevingsvergunning soortenbescherming

Geschreven: 11-03-2024
Generieke Omgevingsvergunning soortenbescherming

ARNHEM - Gelderse procedure omgevingsvergunning bouw/renovatie versneld 

Het opknappen en bouwen van woningen voor woningcorporaties gaat vanaf dit voorjaar een stuk sneller. Provincie Gelderland heeft namelijk een procedure voor omgevingsvergunning voor bouw/renovatieactiviteiten vereenvoudigd. Het wordt nu mogelijk geplande werkzaamheden voor maximaal10 jaar lang in een vergunning onder te brengen.  

Tot dit jaar moest voor elke bouwactiviteit waar flora en fauna mee te maken hebben, een omgevingsvergunning worden aangevraagd. In de praktijk kost een vergunningaanvraag voor bijvoorbeeld het goed omgaan met vleermuizen en mussen enige tijd. Dit komt doordat er een uitgebreid ecologisch onderzoek moet plaatsvinden. Als dat klaar is kan de vergunningaanvraag worden ingediend en doorloopt het een lang administratief traject.  

10 jaar 

Gelderland heeft daarom afspraken gemaakt met ecologisch onderzoeksbureaus en woningcorporaties. Corporaties kunnen een omgevingsvergunning aanvragen die 10 jaar geldig is en die gaat over alle woningen van de corporatie. Daarmee hoeven werkzaamheden waarbij vogels  of  vleermuizen zijn betrokken niet meer per project apart te worden aangevraagd, maar wordt een vaste methodiek van onderzoek en maatregelen vergund De vereenvoudiging van deze procedure waarborgt nog steeds de bescherming van deze dieren, de ‘winst’ zit in een versnelling van het administratieve traject.  

Zorgvuldig 

De provinciale handhavers blijven ook bij de generieke methodiek controleren of deze zorgvuldig verloopt. Bij de generieke methodiek wordt er standaard bij elke woning voor gezorgd dat er geen dieren meer aanwezig kunnen zijn en dat er vervolgens ruim voldoende verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen gerealiseerd worden.  

Praktisch en uitvoerbaar 

Vergunningverleningsgedeputeerde Ans Mol: “Verschillende Gelderlanders hebben afgelopen jaar hun (renovatie/bouwwerkzaamheden moeten uitstellen. Heel vervelend. Daarom is bij ons intern gezocht naar een versnelde vergunningensystematiek die praktisch en uitvoerbaar is. En tegelijkertijd ecologisch verantwoord en uitvoerbaar. Eerst gaan de woningcorporaties hier ervaring mee op doen. We streven er naar om op termijn dit voor alle Gelderlanders beschikbaar te krijgen.” 

De genoemde sectoren kunnen dit jaar met deze nieuwe aanpak aan de slag.  

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...