Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gemaal Aalst tip voor Monumentendag Aalst Gelderland

Geschreven: 18-08-2023
Gemaal Aalst tip voor Monumentendag Aalst Gelderland

Open Monumentendag 2023 is op 9 september. De regio herbergt diverse monumenten die het waard zijn om die dag te bezichtigen. Een van die parels is het H.C. de Jongh gemaal in Aalst. Waterschap Rivierenland zet deze, en andere locaties, op de tiplijst om te bekijken.

Op Open Monumentendag, opent Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Thema van Open Monumentendag is 'levend erfgoed'; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf.

Zo is het 21 augustus 703 jaar geleden dat graaf Reinald II van Gelre de Drielse Wetering liet graven. Een jaar later volgde de Bommelse Wetering. Sluizen, molens en gemalen verrezen. Eén van de mooiste voorbeelden is het H.C. de Jongh gemaal in Aalst. Het doet nog altijd dienst.

Rijksmonument
Het gemaal uit 1935 ligt aan de Maasdijk tussen Aalst en Poederoijen. Op het oog klein, maar belangrijk: hier watert namelijk een flink deel van de Bommelerwaard af op de Maas. Het gemaal verving enkele voorgangers, waarvan gevelstenen zijn overgebracht naar de huidige achtergevel. Het ontwerp kwam van het Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschapsbonden. Het gemaal is gebouwd in beton en baksteen met een achtzijdig dak en veel ruiten.
Opvallend is het metselwerk als blokpilasters en balustrades. Het Rijksmonument is zeer gaaf, is kenmerkend gelegen aan de Maasdijk en vertelt het verhaal van het water in de streek.

Redenen te over om er op 9 september (ook) een kijkje te gaan nemen. Aldus het 750-jarige waterschap.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Aalst Gelderland te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...