Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gemaal Aalst tip voor Monumentendag Aalst Gelderland

Geschreven: 18-08-2023
Gemaal Aalst tip voor Monumentendag Aalst Gelderland

Open Monumentendag 2023 is op 9 september. De regio herbergt diverse monumenten die het waard zijn om die dag te bezichtigen. Een van die parels is het H.C. de Jongh gemaal in Aalst. Waterschap Rivierenland zet deze, en andere locaties, op de tiplijst om te bekijken.

Op Open Monumentendag, opent Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Thema van Open Monumentendag is 'levend erfgoed'; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf.

Zo is het 21 augustus 703 jaar geleden dat graaf Reinald II van Gelre de Drielse Wetering liet graven. Een jaar later volgde de Bommelse Wetering. Sluizen, molens en gemalen verrezen. Eén van de mooiste voorbeelden is het H.C. de Jongh gemaal in Aalst. Het doet nog altijd dienst.

Rijksmonument
Het gemaal uit 1935 ligt aan de Maasdijk tussen Aalst en Poederoijen. Op het oog klein, maar belangrijk: hier watert namelijk een flink deel van de Bommelerwaard af op de Maas. Het gemaal verving enkele voorgangers, waarvan gevelstenen zijn overgebracht naar de huidige achtergevel. Het ontwerp kwam van het Technisch Adviesbureau van de Unie van Waterschapsbonden. Het gemaal is gebouwd in beton en baksteen met een achtzijdig dak en veel ruiten.
Opvallend is het metselwerk als blokpilasters en balustrades. Het Rijksmonument is zeer gaaf, is kenmerkend gelegen aan de Maasdijk en vertelt het verhaal van het water in de streek.

Redenen te over om er op 9 september (ook) een kijkje te gaan nemen. Aldus het 750-jarige waterschap.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Aalst Gelderland te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Aanpak verzuim op de Brug succesvol door preventief spreekuur Zaltbommel

Op tijd actie ondernemen. Ze zouden het wel van de daken eillen schreeuwen: “Smoor verzuim zo snel mogelijk in de kiem”. Dat is in in de kern de boodschap van Maaike Kuin (leerplichtambtenaar) en Martine Sietsema (zorgcoördinator de Brug). Want hoe minder lesmomenten je mist, hoe...

Jongerenwerk Maasdriel krijgt impuls dankzij D66 en GroenLinks Maasdriel

Het jongerenwerk in Maasdriel krijgt de komende jaren een extra impuls. Voor 2024 en 2025 is daarvoor 80.000 euro beschikbaar. Het gevolg van een succesvol amendement van D66 Maasdriel en GroenLinks

Het amendement volgde op het voorstel van het college van B&W om de volledige r...

Vernieuwde samenwerking in ‘Pact van Loevestein’ Altena

Gemeente Altena ondertekende vrijdag (29-9) de intentieverklaring ‘Pact van Loevestein 2023-2033’, samen met andere gemeenten, provincies en partijen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Twintig jaar geleden ontstond het Pact van Loevestein. De behoefte nu is om...