Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelderse sporttalentprogramma's goed op weg

Geschreven: 09-04-2024
Gelderse sporttalentprogramma's goed op weg

ARNHEM - Gelderse sporttalenten helpen om zich verder te ontwikkelen. Met dat doel draagt de provincie Gelderland bij aan regionale talentprogramma’s. Deze programma’s zorgen voor de verbinding tussen lokale sporters en nationale selecties.  Onderzoek van de provincie toont aan dat de Gelderse regionale talentprogramma’s goed op weg zijn. Talenten kunnen zich in hun eigen omgeving verder ontwikkelen, ondersteunt door Topsport Gelderland. Talenten hebben daar baat bij. Hieruit stroomt 25% door naar landelijke selecties. Van deze groep haalt uiteindelijk 10% echt de landelijke top.

Gedeputeerde Sport van provincie Gelderland, Helga Witjes: “Ik ben trots op deze resultaten. Sporten is niet alleen gezond, het biedt jongeren ook kans om zich verder te ontwikkelen. Daarom ondersteunen we talenten, met of zonder beperking, op hun weg naar de top. Hoe mooi zou het zijn als over een paar jaar Gelderse toppers landelijk doorbreken!”

Door ontwikkelen

Aandacht blijft nodig voor een veilig sportklimaat, het contact met en ondersteuning van lokale sportverenigingen, de financiering van de programma’s en de instroom en selectie van talenten. De kennis en kunde om talenten te herkennen vraagt extra aandacht, net als de afname van het aantal kinderen dat sport. Ook geeft een aantal talenten aan beperkt steun vanuit ouders te ontvangen. De resultaten van het provincie-onderzoek worden gebruikt het beleid en de programma’s verder aan te scherpen.

Honoré Hoedt, hoofdcoach Loopland Gelderland en voormalig bondscoach: ”Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om jonge sporters in hun eigen omgeving te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun talent. We zijn op de goede weg en nemen de aanbevelingen ter harte”. 

Beter worden

De talentprogramma’s richten zich op het beter worden van de Gelderse talenten. Zij krijgen niet alleen ondersteuning op sporttechnisch gebied maar ook voor de menselijke kant, zoals samenwerken, voor jezelf zorgen en aandacht voor sociale veiligheid. Daarnaast is er aandacht voor opleiding en coaching en extra capaciteit van trainers en experts. Zoals de ondersteuning van Topsport Gelderland, die talenten begeleidt en adviseert bij voeding, slapen, gevaren van doping en hulp bij het maken van plannen.

Gudo Kramer, directeur Topsport Gelderland: ” Deze monitor laat zien hoe belangrijk de regionale ondersteuning van sporttalenten is. Dit niveau in de sport is kwetsbaar. We nemen de aanbevelingen mee bij het verder ontwikkelen van onze organisatorische en individuele ondersteuning, gericht op nóg betere, kansrijker en veiliger programma's voor deze jonge, ambitieuze sporters”.

Regionaal

Regionale talentprogramma’s verkleinen de overstap van een talentvolle sporter uit de eigen omgeving naar de nationale selectie. Gelderse regionale talentprogramma’s maken onderdeel uit van opleidingsplannen van de landelijke sportbonden.  De provincie ondersteunt 16 talentprogramma’s binnen 12 sportdisciplines. Daar is het eerste multitalentcentrum voor sporters met visuele beperking in de FSG Sportcampus in Apeldoorn onlangs als 17e talentprogramma bijgekomen.  

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...