Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken Arnhem

Geschreven: 26-01-2024
Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken Arnhem

Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken 

Provincie Gelderland wil dat meer mensen de provinciale kunstcollectie leren kennen en komen bezoeken. De collectie bestaat uit kunstwerken of kunstenaars met een link met onze provincie.  

In aanvulling op de rondleidingen en tentoonstellingen onderzoekt de provincie of het mogelijk is om meer bijeenkomsten over actuele thema’s te organiseren rond de kunstcollectie. Ook kijkt de provincie of kunstwerken kunnen rondreizen langs inwoners van Gelderland.  

Ambassadeur van Gelderse beeldende kunst 

De provincie heeft Cultuur Oost gevraagd om voorstellen te doen om de kunstcollectie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De provincie onderzoekt op dit moment wat er mogelijk is. Provincie Gelderland is ambassadeur van de Gelderse beeldende kunst. Kunstwerken kunnen helpen met een nieuwe blik op de werkelijkheid en zorgen voor een aanleiding voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat wil de provincie nog meer mogelijk maken.  

2600 kunstwerken 

Provincie Gelderland heeft een collectie van 2600 kunstwerken, die allemaal een relatie met Gelderland hebben. Daarvan is zoveel mogelijk te zien in de gebouwen, op werkplekken en door wisselende tentoonstellingen in het provinciehuis die voor iedereen te bezoeken zijn. En dat lukt ook: 35% van de kunstwerken uit de provinciale collectie wordt tentoongesteld. Voor musea ligt de norm bij 2%. Jaarlijks zijn er dan ook tientallen rondleidingen op vaste dagen, of op afspraak. Eens per 3 à 4 jaar is er een tentoonstelling met nieuwe aanwinsten.  

Jaarlijkse thematentoonstelling 

Ook is er elk jaar een tentoonstelling rond een thema. In 2024 is dat ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Tijdens de Uitnacht en de Openmonumentendag is er een aangepast programma rond de kunstcollectie.  

Uitnacht Arnhem 

Ervaar vanavond 26 januari 2024 tijdens de Uitnacht de tentoonstelling, en neem een koptelefoon of oortjes mee! U kunt de tentoonstelling op kousenvoeten bezoeken voor een extra ervaring. En er is meer te doen: 

  •      Ontdek Gelderse klei en maak samen met keramiste Lobke Vrensen een duimpotje. 
  •      Bekijk de korte abstracte film Planktonium door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. 
  •      Hoe zien verschillende grondsoorten eruit door een microscoop? En hoe verschillen grondsoorten in geur? Ga op ontdekking met Gea Wissels. 
  •      Proef Gelderse groenten die zijn gegaard op turf, met chefkok Rens Pörtzgen. 

Nieuwe kunstwerken 

Om de kunstcollectie levend en actueel te houden is het belangrijk om ook nieuwe werken te kopen. Met nieuwe aankopen is het mogelijk om nieuwe en actuele verhalen en thema’s onder de aandacht brengen. En krijgt de bestaande kunstcollectie een nieuwe betekenis. De provincie krijgt ook wel eens kunstwerken aangeboden uit de nalatenschap van kunstenaars. Het budget voor nieuwe aankopen is 20.000 tot 30.000 per jaar. 

Wilt u meer weten over de kunstcollectie, kijk dan hier:  

​Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL Eindhoven

EINDHOVEN - LEGENDS of ROCK Tribute Festival XL op zaterdag 28 december 2024 in De Effenaar in Eindhoven met internationale No 1 tributebands van AC/DC, Metallica, Iron Maiden, Guns N’ Roses e.v.a.

Op zaterdag 28 december 2024 komt de internationale LEGENDS of ROCK ...

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschik...

Samen 80 jaar vrijheid vieren in Brabant

‘S-HERTOGENBOSCH – De provincie Noord-Brabant, Brabant Herinnert en het Cultuurfonds Noord-Brabant willen verhalen over de Tweede Wereldoorlog doorgeven aan toekomstige generaties. Ze roepen inwoners op projecten in te dienen die 80 jaar vrijheid herdenken en vieren.

De...