Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken Arnhem

Geschreven: 26-01-2024
Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken Arnhem

Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken 

Provincie Gelderland wil dat meer mensen de provinciale kunstcollectie leren kennen en komen bezoeken. De collectie bestaat uit kunstwerken of kunstenaars met een link met onze provincie.  

In aanvulling op de rondleidingen en tentoonstellingen onderzoekt de provincie of het mogelijk is om meer bijeenkomsten over actuele thema’s te organiseren rond de kunstcollectie. Ook kijkt de provincie of kunstwerken kunnen rondreizen langs inwoners van Gelderland.  

Ambassadeur van Gelderse beeldende kunst 

De provincie heeft Cultuur Oost gevraagd om voorstellen te doen om de kunstcollectie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De provincie onderzoekt op dit moment wat er mogelijk is. Provincie Gelderland is ambassadeur van de Gelderse beeldende kunst. Kunstwerken kunnen helpen met een nieuwe blik op de werkelijkheid en zorgen voor een aanleiding voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat wil de provincie nog meer mogelijk maken.  

2600 kunstwerken 

Provincie Gelderland heeft een collectie van 2600 kunstwerken, die allemaal een relatie met Gelderland hebben. Daarvan is zoveel mogelijk te zien in de gebouwen, op werkplekken en door wisselende tentoonstellingen in het provinciehuis die voor iedereen te bezoeken zijn. En dat lukt ook: 35% van de kunstwerken uit de provinciale collectie wordt tentoongesteld. Voor musea ligt de norm bij 2%. Jaarlijks zijn er dan ook tientallen rondleidingen op vaste dagen, of op afspraak. Eens per 3 à 4 jaar is er een tentoonstelling met nieuwe aanwinsten.  

Jaarlijkse thematentoonstelling 

Ook is er elk jaar een tentoonstelling rond een thema. In 2024 is dat ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Tijdens de Uitnacht en de Openmonumentendag is er een aangepast programma rond de kunstcollectie.  

Uitnacht Arnhem 

Ervaar vanavond 26 januari 2024 tijdens de Uitnacht de tentoonstelling, en neem een koptelefoon of oortjes mee! U kunt de tentoonstelling op kousenvoeten bezoeken voor een extra ervaring. En er is meer te doen: 

  •      Ontdek Gelderse klei en maak samen met keramiste Lobke Vrensen een duimpotje. 
  •      Bekijk de korte abstracte film Planktonium door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. 
  •      Hoe zien verschillende grondsoorten eruit door een microscoop? En hoe verschillen grondsoorten in geur? Ga op ontdekking met Gea Wissels. 
  •      Proef Gelderse groenten die zijn gegaard op turf, met chefkok Rens Pörtzgen. 

Nieuwe kunstwerken 

Om de kunstcollectie levend en actueel te houden is het belangrijk om ook nieuwe werken te kopen. Met nieuwe aankopen is het mogelijk om nieuwe en actuele verhalen en thema’s onder de aandacht brengen. En krijgt de bestaande kunstcollectie een nieuwe betekenis. De provincie krijgt ook wel eens kunstwerken aangeboden uit de nalatenschap van kunstenaars. Het budget voor nieuwe aankopen is 20.000 tot 30.000 per jaar. 

Wilt u meer weten over de kunstcollectie, kijk dan hier:  

​Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...