Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gelders cultureel talent begeleiden tot prof

Geschreven: 15-04-2024
Gelders cultureel talent begeleiden tot prof

ARNHEM - Het moet voor makers in de cultuursector aantrekkelijk zijn om in Gelderland te blijven wonen en werken. En we willen makers helpen om zich te ontwikkelen van beginnend tot professioneel maker. Om uit de praktijk te horen wat hiervoor nodig is, sprak gedeputeerde Peter Drenth met Gelderse makers, tijdens een bezoek aan Theater aan de Rijn in Arnhem. 

Positief over Gelderland 

Gelderse makers zijn positief over Gelderland: ze ervaren veel vrijheid om zich te ontwikkelen. Er is ook ruimte voor makers om zich te vestigen. Ook zijn makers positief over de ondersteuning van talentontwikkeling door de provincie. Dat is ook een belangrijk aandachtspunt in provinciaal beleid, omdat we makers gelijke kansen willen geven om hun talent te ontwikkelen. Talenten van nu zijn de makers die in de toekomst op grote podia staan of mooie exposities geven. Daarmee inspireren ze zelf weer nieuw talent.  

Grote stap naar professionele maker 

Makers gaven aan dat de stap naar professioneel werk soms lastig is te maken. Bijvoorbeeld omdat het voor podia risicovol is om relatief onbekende beginnende dansers, muzikanten of theatermakers toe te voegen aan programma’s. Ook ligt bij talentontwikkeling de focus nu vaak op de artistieke ontwikkeling, terwijl de zakelijke ontwikkeling van makers van net zo belangrijk is. Daarover vertelden onder anderen choreograaf en danser Jefta Tanate, muzikanten Mariam Tempelman en Anne-Roos van der Meijden van het muzikale duo Boter bij de Vis en de slagwerkers van Ensemble Suol Percussion met onder andere Wessel Kruisselbrink, Helmer Bijl en Mark Boessenkool. Ook beeldend kunstenaars en schrijvers hebben met dit vraagstuk te maken. Dat vertelden street artist Xander van Soelen, beeldend kunstenaar Meike Legêne en schrijver Thom Wijenberg.  

‘Ongekend veel talent' 

Peter Drenth: “Binnen Gelderland is er ongekend veel talent en hebben we talentvolle makers die er beroepsmatig verder willen binnen de kunst- en cultuursector. Als mijn gesprek met makers iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat het niet vanzelf gaat wanneer talent zich tot professional wil ontwikkelen. Veel makers vertrekken uit onze provincie omdat ze hopen elders meer kans te hebben. Dat is doodzonde, want er zijn kansen in Gelderland en veel potentieel publiek. Ik wil van makers horen hoe we als provincie een rol kunnen spelen om hen te ondersteunen en waar makers in de praktijk tegenaan lopen”. 

Gelijke kansen 

Een van de belangrijke doelen van provinciaal cultuurbeleid is om talenten de kans te geven te groeien en makers te helpen om zich te ontwikkelen tot een professionele maker, die in de cultuursector een goed inkomen kan verdienen. We stimuleren talentontwikkeling op verschillende manieren, bijvoorbeeld door onze subsidie voor professionele makers en door het versterken van talentnetwerken zoals Poppunt Gelderland. Daarnaast ondersteunen wij Gelderse ontwikkelinstellingen Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) en De Nieuwe Oost, die makers helpen om een professionele stap te maken.  

Zakelijke ondersteuning 

De bijeenkomst laat zien dat beginnende makers vooral behoefte hebben aan ondersteuning bij de zakelijke kant van maken. Waarbij netwerken heel belangrijk zijn om contacten te leggen in de sector en voor makers onder elkaar om van elkaar te leren. Daarnaast willen makers experimenteren en vernieuwen, maar zijn de financiële risico’s hiervoor vaak te groot. Een oplossing zou kunnen zijn dat de provincie hiervoor bijvoorbeeld leningen verstrekt. We nemen de inbreng uit het bezoek mee in de aanscherping van het beleid de komende maanden. Na de zomer komen we met de uitwerking van ons erfgoed en cultuurbeleid. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...