ZUTPHEN – Het Stedelijk Museum Zutphen presenteert in samenwerking met het Erfgoedcentrum Zutphen de overzichtstentoonstelling Gedrukt in Zutphen - een ode aan Zutphen boekenstad. De geschiedenis van de boekdrukkunst in Zutphen wordt getoond aan de hand van zeldzame boeken, gravuren, houtsneden, litho’s, prenten, tekeningen en schilderijen. Meer dan 100 voorwerpen, waaronder het eerste in Zutphen gedrukte boek uit 1518 en werken uit de beroemde middeleeuwse kettingbibliotheek de Librije uit de Walburgiskerk, zijn te zien t/m 15 september 2024.
Boeken zijn er al eeuwen ter lering en vermaak. Kennisoverdracht via boeken, brieven en pamfletten zorgde voor beter onderwijs, emancipatie van de samenleving en de verspreiding van nieuwe ideeën. Zutphen kent een lange geschiedenis als het gaat om het gedrukte woord. De stad herbergt al, vanaf het eerste boek dat in Zutphen gedrukt werd in 1518 (te zien in de tentoonstelling!) drukkerijen, uitgeverijen en boekbinderijen en papierproducenten in de naburige Veluwezoom.
Beroemde kettingbibliotheek
De zestiende eeuw bracht via gedrukte boeken en pamfletten nieuw gedachtengoed over het humanisme, lutheranisme en de wetenschap onder een groot deel van de samenleving. De Librije in de Walburgiskerk werd in die tijd, in 1564 om precies te zijn, geopend om burgers en geestelijken via het boek te onderwijzen. Voor het eerst leent deze unieke en beroemde kettingbibliotheek enkele werken uit aan haar overbuurman, het Stedelijk Museum Zutphen.
Verlichting
Zutphen was in de achttiende eeuw een welvarende stad met verlichte ideeën. Wetenschap, onderwijs en religie gingen hand in hand met een dominee als J.F. Martinet die in Zutphen zijn wereldberoemde Katechismus der Natuur (en een versie voor kinderen) schreef, of David de Gorter die de Flora Zutphanica publiceerde. Zowel beide versies van de Katechismus der Natuur (1777/9) als de Flora Zutphanica (1781) zijn te zien in de tentoonstelling.
Meer zeggenschap
Het geschreven woord was ook van groot belang in het streven van de bevolking naar meer zeggenschap in het bestuur. Tijdens de “Plooierijen” in 1702 gebruikten burgers, ontevreden met de grote macht van de stadhouder en zijn gesloten kliek van patriciërs, vlugschriften en pamfletten om de bevolking te wijzen op een alternatief - de voorbode van democratische ontwikkelingen. Later die eeuw, rond 1785, schreven patriotten, zoals Zutphenaar en edelman Robert Jasper van der Capellen, pamfletten, brieven en boeken over het recht van elke burger om gelijk te worden behandeld. In die grote maatschappelijke ontwikkelingen was de behoefte aan het gedrukte woord groot en in Zutphen werden diverse uitgeverijen en drukkerijen gesticht. De bekendste is ongetwijfeld Thieme.
Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Rivierenland Radio staat bij ons op in de zaak wij zijn gelegen aan het kanaal DesselTurnhoutSchoten in Arendonk.
Lekkere muziek voor onze a...
Lekkere muziek hoor luister er graag naar
Ik geniet van jullie muziek.
Ad Bouman, een legendarische radiomaker, heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd in de...
GELDERLAND - Op woensdag 2 juli 2025 wordt David Eissens officieel geïnstalleerd als Statenlid voor Volt Gelderland. Hij volgt Elmar Theune op, die na afloop van de Statenvergadering haar zetel overdraagt. Volt Statenlid Vera Buijs neemt daarbij het fractievoorzitterschap over.
Wie...
AMSTERDAM - Op zondagmiddag 23 november markeert Het Concertgebouw de 50-jarige onafhankelijkheid van Suriname met een feestelijk programma in de Grote Zaal. Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Een halve eeuw later wordt dit moment herdacht en gevierd met...
EINDHOVEN - Sinds eind 2022 reed de Klusbus door Eindhoven om bewoners te helpen energie en geld te besparen. De Klusbus installeerde kleine energiebesparende maatregelen snel, gratis en effectief. In totaal zijn 15.759 huishoudens bezocht, vooral in wijken waar het risico op energiearmoede groot...