Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gedenkwaardige Herdenking Zaltbommel

Geschreven: 10-05-2024
Gedenkwaardige Herdenking Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Zaterdag 4 mei kwamen inwoners in de gemeente Zaltbommel op verschillende plekken bij elkaar om hen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid te herdenken en te eren.

In Zaltbommel was in de Gasthuiskapel weer een herdenkingsbijeenkomst. Adrie Bragt sprak er over de laatste oorlogsmaanden in Bruchem en Kerkwijk. Koos Tromp verhaalde over Adrianus van Zee, verzetsstrijder uit Poederoijen. Het winnende gedicht van de stad Zaltbommel werd voorgedragen door Diede Canters van CBS De Leiboom.

Stille tocht
Aansluitend volgde de traditionele stille tocht in Zaltbommel die van start ging bij de Gasthuiskapel. De route ging langs het stadhuis, de Joodse en de Katholieke begraafplaats en eindigde bij de algemene Begraafplaats aan de Bossche Poort. In de stoet liep ook Pontoon Group ’40-’45 mee. (Zij zouden op 5 mei een heuse Waaloversteek maken net zoals in 1944, tijdens Operation Market Garden.) Ook diverse scouts gaven acte de présence. De belangstelling van inwoners was groot. Voor de kranslegging op de begraafplaats sprak onder meer burgemeester Van Maaren.

“We herdenken de mensen die hun leven hebben gegeven voor ons, voor onze vrijheid en voor vrede. Het is een moment van bezinning, van stilstaan bij onze gezamenlijke geschiedenis èn bij onze toekomst samen.

Ieder jaar op 4 mei zijn we twee minuten stil. Staan we stil. We herdenken de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van vredesmissies nadien. We staan stil om onze eigen gedachten te hebben over de slachtoffers. En over onze waardevolle vrijheid die we aan hen te danken hebben.
Soms lijkt het of vrede een verre droom is.
Na jaren van vrede op ons continent is daar met de oorlog in Oekraïne voor veel van ons een grote verandering in gekomen. Oorlog komt dichtbij. Antisemitisme groeit en de situatie in Israël en Palestina lijkt onze samenleving te verdelen.
Soms rijst de vraag of we geen lering hebben getrokken uit onze geschiedenis.

We verlangen naar vrede. Vrede lijkt iets waar we geen invloed op hebben.

In de afgelopen weken herlas ik de woorden van Eleanor Roosevelt, een Amerikaanse politica, diplomaat en activist.

Het is niet genoeg om over vrede te praten. Je moet erin geloven.

En het is niet genoeg om erin te geloven. Je moet eraan werken.

Deze woorden herinneren ons eraan dat vrijheid een geschenk is, maar ook een verantwoordelijkheid. We moeten er samen aan blijven werken, elke dag weer.

We kunnen met elkaar in gesprek blijven, naar elkaar luisteren en om elkaar geven. We kunnen bruggen bouwen in plaats van muren. We moeten blijven geloven in vrede en er in onze eigen omgeving aan werken."

Onderstaand een uitgebreide video-impressie van de stille tocht en de kranslegging.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Hinderwetvergunning Zutphen en Warnsveld online

ZUTPHEN - Het Erfgoedcentrum Zutphen heeft de laagdrempelige en succesvolle digitale dienstverlening opnieuw uitgebreid: vanaf nu zijn ook de Hinderwetvergunningen van de gemeente Zutphen en de voormalige gemeente Warnsveld te vinden in het e-loket (https://vergunningdossiers.erfgoedcentrumzutphe...

Zeeverkenners: ‘het goede doel’ tijdens Food Truck Festival

ZALTBOMMEL - De Zeeverkenners Zaltbommel is 'het goede doel' tijdens het aankomende Food Truck Festival (17-8) georganiseerd door Lions groep Bommelerwaard in samenwerking met 't Stadscafé.

Zeeverkenners Zaltbommel is de waterspeltak van Scouting St. Martinus Zaltbommel en bestaa...

Dorpsraad uit zorgen rond bouw MFA in lange brief aan gemeenteraad

NEDERHEMERT - Dorpsraad Nederhemert maakt zich zorgen over de ontwikkelingen van de bouw van een ‘volwaardige’ MultiFunctionele Accommodatie in het dorp. De plannen zijn zoveel jaar na dato inmiddels teruggebracht tot het bouwen van een school met ‘een’ gymzaal. In een bri...