Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Gebiedsontwikkeling Alem voor meer natuur, recreatie en toerisme Alem

Geschreven: 26-08-2023
Gebiedsontwikkeling Alem voor meer natuur, recreatie en toerisme Alem

De gemeente Maasdriel heeft in het gebied rond Alem en St. Andries plannen voor een gebiedsontwikkeling. Het gaat om circa 200 hectare extra riviernatuur. Daarnaast wil men er toerisme en recreatie stimuleren alsook delfstoffen winnen.

Dit onder andere door het verplaatsen van de haven naar het dorpshart, de aanleg van een fietsbrug tussen Alem en Kerkdriel en struinpaden. Een essentieel onderdeel voor de financiering van de plannen is grondstoffenwinning. De plannen voor de gebiedsontwikkeling stonden al in het Masterplan Maas dat de gemeenteraad in 2020 vaststelde. Het afgelopen jaar werd verder is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en de effecten op het milieu en de omgeving.

Enthousiast
Deze eerste onderzoeken laten zien dat de plannen in 'onderlinge samenhang' kunnen worden uitgevoerd en dat ze een meerwaarde voor het gebied kunnen leveren voor wat betreft natuur, waterveiligheid, recreatie en leefbaarheid. De volgende tussenstap is een verdere verkenning. De gemeenteraad neemt hierover naar verwachting in september een besluit. Wethouder Peter de Vries is enthousiast over de plannen: “Deze gebiedsontwikkeling is een ontzettend mooie kans. Hiermee geven we een impuls aan het gebied rond Alem en St. Andries. Met onder meer de ontwikkeling van circa 200 hectare extra natuur worden het dorp en de omgeving meer gevarieerd. Bovendien wordt de ontwikkeling dan vrijwel geheel betaald met bijdragen van het Rijk, de provincie Gelderland en Dekker Groep en kost het de Maasdrielse gemeenschap niets. Alle opbrengsten blijven in het gebied en zijn ten gunste van Alem en omgeving.”

Stap voor stap
Het college stelt de raad nu voor een volgende stap te nemen: de verdere verkenning van de gebiedsontwikkeling. Als de gemeenteraad instemt met een verdere verkenning, moet het plan daarna eerst met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besproken worden. Het ministerie zet zich namelijk in voor meer oppervlakte riviernatuur en daar staat dan ook een bijdrage tegenover. Als zij ook instemmen met de plannen worden deze verder uitgewerkt en volgt de verdere verkenning. Dit is dus nog geen definitief besluit. Bij de uitwerking van de verschillende onderdelen van het project zoeken de partijen de samenwerking met de omgeving en belanghebbenden. In 2025 wordt deze verkenning afgerond en neemt de gemeenteraad een volgend tussenbesluit over de plannen.

Regie houden
Er hangen in de toekomst sowieso ontwikkelingen in de lucht nabij Alem, vanuit grondstoffenwinning, waterveiligheid en natuurontwikkeling. Dekker Groep is bijvoorbeeld al jaren eigenaar van gronden in het gebied en kan op termijn zelf initiatief nemen voor grondstoffenwinning, mocht deze gebiedsontwikkeling nu niet doorgaan. Wethouder Peter de Vries: “Juist door nu een integrale gebiedsontwikkeling ter hand te nemen grijpen we de kans om onze doelen te bereiken. Het is zonde om deze kans mis te lopen. Nu kunnen we samen met onze partners zelf de regie voeren en met grondstoffenwinning als kostendrager het gebied verder brengen.” 

Meer informatie projectgebiedsontwikkeling Alem

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Tiel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Ede Wageningen & Schaijk via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...