KERKDRIEL - Expositie 80 jaar vrijheid – Bruggen bouwen naar de toekomst Op 10 maart start in het Driels Museum de expositie '80 jaar vrijheid – Bruggen bouwen naar de toekomst'. Zoals de titel al aangeeft, bestaat deze tentoonstelling uit twee delen. In het eerste deel wordt de bezoeker aan de hand van zeven thema's mee terug genomen naar de periode 1939-1945 in oud-Maasdriel. Dit onderdeel bestaat uit foto's, objecten en verhalen. Het tweede deel van de expositie betreft een project met basisschoolleerlingen, verzorgd door Museumatelier Zaltbommel.
Alem, Hoenzadriel, Kerkdriel en Velddriel komen allemaal aan bod bij de zeven onderwerpen, die de hele Tweede Wereldoorlog in chronologische volgorde bestrijken. Het onderdeel Algemene Mobilisatie 1939 gaat in op de 200 jonge en oudere mannen die in deze vier dorpen werden opgeroepen. Daarbij worden onder meer unieke foto’s van Peet van den Burg getoond, bij oudere Drielenaren nog bekend als de schoenmaker uit de Nieuwstraat. Het thema Duitse inval in 1940 besteedt aandacht aan de soldaten uit alle vier de kernen die na de capitulatie als krijgsgevangenen werden afgevoerd naar gevangenkampen in Duitsland. Het onderwerp Luchtoorlog gaat over de geallieerde én Duitse vliegtuigen die tijdens de oorlogsjaren neerstortten in Alem, Kerkdriel en Velddriel. Zowel de crashes als de bemanningen worden behandeld.
Het vierde thema betreft Joodse onderduikers in Kerkdriel. Gedurende anderhalf jaar waren twee Joodse vrouwen uit Rossum ondergedoken in Kerkdriel. De expositie zoomt in op deze geschiedenis, maar gaat ook in op de positie van Joodse medeburgers tijdens de Tweede Wereldoorlog in het algemeen.
Na de bevrijding van Zuid-Nederland vormde de Maas voor een groot deel de grens tussen bezet en bevrijd Nederland. Dit gold ook voor de zuidkant van de Bommelerwaard. Hier vormde zich vanaf najaar 1944 tot eind april 1945 een front, waar zowel geallieerde als Duitse militairen gewond, gedood of vermist raakten. Dit Maasfront is het vijfde thema. De Evacuatie van honderden inwoners van Empel naar Velddriel op 26 oktober 1944 vormt het zesde topic van de expositie. Het zevende onderwerp, de Alemse Verzetsgroep Klingen. focust op Jan Steenbekkers, die hier onderdeel van uitmaakte. De expositie zal dan ook worden geopend door Leo Steenbekkers, die voor deze gelegenheid het familiearchief over zijn oom ter beschikking stelde.
Het tweede deel van de expositie is een educatieproject met leerlingen van groep 7/8 van verschillende basisscholen in de Bommelerwaard, waaronder de Mgr. Zwijsenschool in Kerkdriel en de Deken Wehmeijerschool in Velddriel. Dit project is ontwikkeld door Jacqueline Jans van Museumatelier Zaltbommel, in samenwerking met diverse regionale partners, waaronder drie lokale musea, de Gemeente Maasdriel en Tour de Waal.
De leerlingen gaan zich verdiepen in gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Bommelerwaard plaatsvonden. Hierbij wordt met name ingegaan op de belangrijke rol van de bruggen over de Waal en de Maas. De leerlingen worden zelf, letterlijk en figuurlijk, bruggenbouwers. Een aantal van deze kartonnen bruggen zal ook te zien zijn op de expositie. In symbolische zin vormen de kinderen zelf ook bruggen naar de toekomst: zij houden de waarde van 80 jaar vrijheid levend.
De tentoonstelling loopt van 10 maart tot en met eind mei. Het Driels Museum is geopend op zondagmiddag en maandagavond, de toegang is gratis. Gemobiliseerde soldaten, rechts de Drielse schoenmaker Peet van den Burg
Rivierenland Radio is in Kerkdriel te ontvangen via Dab+, kanaal 6c en via onze app en deze site.
Rivierenland Radio staat bij ons op in de zaak wij zijn gelegen aan het kanaal DesselTurnhoutSchoten in Arendonk.
Lekkere muziek voor onze a...
Lekkere muziek hoor luister er graag naar
Ik geniet van jullie muziek.
Willem Doreleijers is elk weekend te horen op Rivierenland Radio met het programma Lunchroom. Op ...
AMSTERDAM - Op zondagmiddag 23 november markeert Het Concertgebouw de 50-jarige onafhankelijkheid van Suriname met een feestelijk programma in de Grote Zaal. Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Een halve eeuw later wordt dit moment herdacht en gevierd met...
EINDHOVEN - Sinds eind 2022 reed de Klusbus door Eindhoven om bewoners te helpen energie en geld te besparen. De Klusbus installeerde kleine energiebesparende maatregelen snel, gratis en effectief. In totaal zijn 15.759 huishoudens bezocht, vooral in wijken waar het risico op energiearmoede groot...
Met “Oostende” laat de Vlaamse superster Camille opnieuw zien dat ze niet alleen een podiumbeest is, maar ook een artiest met diepgang. Het nummer is een ode aan de Belgische kustplaats, maar bovenal een krachtig emotioneel statement over afscheid, herinnering en het gevoel van een zo...