Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Eindhoven wipt mee tijdens NK Tegelwippen

Geschreven: 21-03-2024
Eindhoven wipt mee tijdens NK Tegelwippen

EINDHOVEN - Op donderdag 21 maart start het NK Tegelwippen. Eindhoven doet weer meer. Meer groen in straten en tuinen betekent namelijk een fijner en gezonder leefklimaat en een betere biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens hete zomers en het helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters.

Het is de tweede keer dat gemeente Eindhoven deelneemt aan het NK Tegelwippen. Sinds de eerste editie in 2020 zijn in Nederland bijna negen miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. De verwachting is dat de tien miljoenste tegel al vroeg in de zomer wordt gewipt. De standen worden bijgehouden op nk-tegelwippen.nl.

Wip mee
Dit jaar doen een recordaantal gemeentes mee. Tot en met 31 oktober strijden ze tegen elkaar om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Natuurlijk kunnen ook inwoners van Eindhoven meehelpen. 
Heb jij onlangs tegels vervangen door bijvoorbeeld gras, planten, een bloemperkje of een geveltuintje? Geef het aantal gewipte tegels dan door via nk-tegelwippen.nl. Zo help je Eindhoven naar de eerste plaats én maak je kans op mooie prijzen.  

Waarom Tegelwippen?
Uit een nieuw rapport blijkt dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van grauw naar groen dus.

Gouden Schep en Gouden Tegel
Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente die van alle gemeenten de meeste tegels wipt, wint de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de verschillende (tuin)prijzen.

Subsidies
In Eindhoven zijn subsidies beschikbaar voor het vergroenen van je tuin, bijvoorbeeld door tegels te verwijderen. Dat sluit dus naadloos aan bij het NK Tegelwippen. Meer informatie over die subsidies staat op www.eindhovenduurzaam.nl/subsidie.

40 van 040
Voor iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken bij het vergroenen, hebben we de 40 van 040 opgesteld: vijf lijsten van ieder 40 plantensoorten die goed zijn voor de biodiversiteit. Bovendien is bij de selectie rekening gehouden met zowel het natuurlijke ecosysteem van de Dommel als het ecosysteem van de bebouwde stad. Alle planten passen dus goed bij Eindhoven. Je vindt de inspiratielijsten op eindhovenduurzaam.nl/40van040.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Grote veiligheidscontrole Zaltbommel levert 44.000 euro op en meer

ZALTBOMMEL - Donderdag (18-4) vond in Zaltbommel een grootschalige integrale veiligheidscontrole plaats. Met deze actie wil de overheid de veiligheid vergroten en criminele activiteiten voorkomen. Tien partijen sloegen er de handen voor ineen.

Politie, Afvalverwijdering Rivierenland (AV...

Beleeftuin Zorgcentrum ’t Slot Dierenbeweegpad Gameren feestelijk geopend

GAMEREN - Woensdag (17-4) opende Zorgcentrum ’t Slot in Gameren de prachtig aangelegde Beleeftuin op feestelijk wijze. De tuin is onderdeel van het nieuwe Gamerse dierenbeweegpad dat met medewerking van Welzijn Bommelerwaard van start ging.

De tuin is speciaal aangelegd voor de be...

Sluipverkeer door Wellseind veroorzaakt (te) veel incidenten

WELLSEIND - Met de opening van de Maas-Waalweg maart 2024 is de verwachting dat de verkeersdruk op kernen in de zuidwestelijke hoek van de Bommelerwaard hierdoor zou afnemen. Dit is vooral van belang voor de kern Wellseind. De actualiteit laat iets anders zien. Dat zette D66 Maasdriel aan tot het...