Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Effectieve digitale zorg vermoeidheid bij kanker iedereen beschikbaar Den Haag

Geschreven: 02-02-2024
Effectieve digitale zorg vermoeidheid bij kanker iedereen beschikbaar Den Haag

Kanker treft velen. In Nederland leven ruim 770.000 mensen met en na kanker. En terwijl medisch onderzoek voortdurend nieuwe doorbraken oplevert, blijft de meest voorkomende bijwerking van kanker, vermoeidheid,  voor 350.000 (ex)kankerpatiënten een lichamelijk, emotioneel en sociaal invaliderend probleem. Vermoeidheid is de meest onderbehandelde bijwerking.  Maar er is iets aan doen. De Untire Now app biedt een baanbrekende, effectieve Nederlandse digitale oplossing voor kanker-gerelateerde vermoeidheid en is nu voor iedereen beschikbaar via www.kanker.nl.

In de Appstore

Matige tot ernstige vermoeidheid is voor veel (ex-)kankerpatiënten een feit waar men dagelijks mee moet omgaan. In het eerste jaar na de diagnose (tijdens de behandelfase) heeft 80 tot 90 procent hier last van. Zo’n 30 tot 40 procent heeft zelfs chronische vermoeidheidsklachten, meestal jarenlang. Vaak gaat de vermoeidheid gepaard met andere klachten, zoals stress, somberheid en angst. Ondersteuning en begeleiding is nodig. KWF Kankerbestrijding maakt het nu mogelijk i.s.m. het IKNL en kanker.nl dat de Untire Now app voor iedereen beschikbaar is via de Appstore van  www.kanker.nl. “We zijn verheugd over deze stap. We kunnen ons bewezen effectieve digitale programma nu laagdrempelig inzetten voor heel veel (ex-)kankerpatiënten voor wie vermoeidheid de belangrijkste belemmering vormt om mee te doen in het dagelijks leven. Op hun werk, thuis, bij hun gezin etc.”, aldus initiatiefnemer, psycho-oncoloog dr. Bram Kuiper.

Eén van de vijf beste apps ter wereld

De app is een zogenaamde DTx (Digital Therapeutic) gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring. Het geeft inzicht in het ontstaan en beloop van vermoeidheid en biedt concrete handvatten om  het netwerk van vermoeidheid te kunnen doorbreken. Kuiper: “Vanuit multidisciplinaire samenwerking hebben we kennis en inzichten kunnen bundelen. Hierbij was het van belang dat we iets ontwikkelden dat eenvoudig te gebruiken, effectief en schaalbaar zou zijn. Daar zijn we in geslaagd.” RCT onderzoeken van de Universiteit van Groningen en Universiteit van Tübbingen bevestigen de effectiviteit van de Untire App. Het vermindert vermoeidheid significant binnen 12 weken gebruik. ORCHA, Europa’s grootste onafhankelijke beoordelaar van digitale zorg-apps, beschouwt de Untire app als een van de vijf beste oncologische apps ter wereld. 

Toelating tot Duitsland

Als eerste en enige Nederlandse DTx is Untire recent na een zware toetsingsprocedure toegelaten tot de Duitse basisverzekering. Dat is een unieke prestatie. Elke Duitse arts en psychotherapeut mag Untire nu voorschrijven als digitaal medicijn.

Eenvoudig te gebruiken

De gebruiker staat centraal in de app; die bepaalt hoe Untire kan helpen bij het terugkrijgen van de controle over de eigen energie, het eigen lichaam en het eigen leven. ‘Jij bepaalt’, zo maakt de app de gebruiker op diverse manieren duidelijk. In het programma behandelt Untire thema’s die van belang zijn voor patiënten die te maken hebben met kanker-gerelateerde vermoeidheid, zoals stress, angst, depressie, grenzen, slaap, voeding, zelfzorg, beweging en ontspanning. Want vermoeidheid is nooit een geïsoleerd probleem. Kuiper: “Het maakt niet uit welke vorm van kanker je hebt of hebt gehad. Of wat je leeftijd, geslacht, behandelfase of prognose is. Untire is geschikt voor alle mensen die kanker hebben of hebben gehad en vermoeidheidsklachten hebben. Ons motto luidt ‘Elke vermoeide (ex)kankerpatiënt is er één te veel, want we kunnen er iets aan doen”.

Rivierenland Radio is in Den Haag te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...