Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Eerste Herdertjestocht Zaltbommel groot succes Zaltbommel

Geschreven: 17-12-2023
Eerste Herdertjestocht Zaltbommel groot succes Zaltbommel

De allereerste Herdertjestocht door de historische binnenstad, georganiseerd door de gezamenlijke Bommelse kerken, kan de boeken in als zeer geslaagd. Naar verluidt liepen meer dan 850 mensen de gratis tocht, mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

De Bommelse herdertjestocht voerde, behalve langs een gezellig draaiorgel op de Markt, ook langs tien Bijbelse taferelen die in de binnenstad waren opgebouwd. Samen vertelden de tableaus de geboortje van het Kindje Jezus en wat daar zoal aan vooraf ging. De deelnemers konden zich bijvoorbeeld inschrijven, net als Jozef en Maria die hiervoor naar Bethlehem gingen. Caesar Augustus had immers kort daarvoor bepaald dat er in het hele land een inschrijving zou plaatsvinden, en mensen moesten naar de stad van hun voorouders om zich daar te laten inschrijven. In Zaltbommel konden mensen hun naam noteren op een rol 'perkament'.

Collectebus
De tocht liep ten einde bij de grote ster die de Wijzen uit het Oosten hadden gezien en die hen naar Bethlehem dirigeerde. Een warme afdronk was er in de Sint-Maartenskerk waar de wandelaars konden genieten van glühwein of chocolademelk. Wie wilde, doneerde wat in de collectebus voor Het Vergeten Kind, 'omdat ieder kind een fijn en veilig thuis verdiend, ook met kerst!'

Organisatie
De herdertjestocht komt aan zijn naam omdat in vroeger tijden iedere groep mensen werd vergezeld van een herder die hen de weg wees. 

De tocht in Zaltbommel startte op de Markt en voerde langs historische en bekende locaties zoals het Stadskasteel / Huis van Maarten van Rossem, Wijnkoperij Luuc van Boort, de Vishal, de Torentuin en de Sint-Maartenskerk.

Een groep van zo'n zeventig vrijwilligers stak de handen uit de mouwen bij het opbouwen van de taferelen, als acteur, EHBO-er, bij het vervoer van de dieren, als kostuummakers, lichtaanstekers en meer.

De tocht werd georganiseerd door vier kerken in Zaltbommel te weten: de Nederlandse Gereformeerde Kerk De Ontmoeting, Evangelische Gemeente Bommelerwaard, Kerk met Passie, de Protestantse Gemeente Zaltbommel en Katholiek Bommelerwaard, H. Franciscusparochie.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...