Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Eerste Herdertjestocht Zaltbommel groot succes Zaltbommel

Geschreven: 17-12-2023
Eerste Herdertjestocht Zaltbommel groot succes Zaltbommel

De allereerste Herdertjestocht door de historische binnenstad, georganiseerd door de gezamenlijke Bommelse kerken, kan de boeken in als zeer geslaagd. Naar verluidt liepen meer dan 850 mensen de gratis tocht, mede mogelijk gemaakt door diverse sponsoren.

De Bommelse herdertjestocht voerde, behalve langs een gezellig draaiorgel op de Markt, ook langs tien Bijbelse taferelen die in de binnenstad waren opgebouwd. Samen vertelden de tableaus de geboortje van het Kindje Jezus en wat daar zoal aan vooraf ging. De deelnemers konden zich bijvoorbeeld inschrijven, net als Jozef en Maria die hiervoor naar Bethlehem gingen. Caesar Augustus had immers kort daarvoor bepaald dat er in het hele land een inschrijving zou plaatsvinden, en mensen moesten naar de stad van hun voorouders om zich daar te laten inschrijven. In Zaltbommel konden mensen hun naam noteren op een rol 'perkament'.

Collectebus
De tocht liep ten einde bij de grote ster die de Wijzen uit het Oosten hadden gezien en die hen naar Bethlehem dirigeerde. Een warme afdronk was er in de Sint-Maartenskerk waar de wandelaars konden genieten van glühwein of chocolademelk. Wie wilde, doneerde wat in de collectebus voor Het Vergeten Kind, 'omdat ieder kind een fijn en veilig thuis verdiend, ook met kerst!'

Organisatie
De herdertjestocht komt aan zijn naam omdat in vroeger tijden iedere groep mensen werd vergezeld van een herder die hen de weg wees. 

De tocht in Zaltbommel startte op de Markt en voerde langs historische en bekende locaties zoals het Stadskasteel / Huis van Maarten van Rossem, Wijnkoperij Luuc van Boort, de Vishal, de Torentuin en de Sint-Maartenskerk.

Een groep van zo'n zeventig vrijwilligers stak de handen uit de mouwen bij het opbouwen van de taferelen, als acteur, EHBO-er, bij het vervoer van de dieren, als kostuummakers, lichtaanstekers en meer.

De tocht werd georganiseerd door vier kerken in Zaltbommel te weten: de Nederlandse Gereformeerde Kerk De Ontmoeting, Evangelische Gemeente Bommelerwaard, Kerk met Passie, de Protestantse Gemeente Zaltbommel en Katholiek Bommelerwaard, H. Franciscusparochie.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19&nbs...

Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...