Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Een schat op zolder In Zutphen

Geschreven: 08-05-2023
Een schat op zolder In Zutphen

Het klinkt als een spannend jongensboek en het gebeurde in de Zutphense Laarstraat: in 1985 zag de toenmalige eigenaar van Laarstraat 83 tijdens werkzaamheden op zolder een lichtspleet in de achtergevel. Hij verwijderde een loszittende steen en zette de stofzuigerslang erin om het gruis weg te zuigen. Binnen enkele seconden zoog hij een muntschat op… 254 zilveren en 15 koperen munten uit de zeventiende eeuw bleken in de muur te zijn verstopt in een linnen zakje.

De schat werd gemeld bij de Rijksmunt en beschreven. Daarna bleef de vondst decennialang onopgemerkt. Tot 2022, toen de munten opnieuw werden bestudeerd en gefotografeerd door de archeologen van de gemeente Zutphen. Maar nu wilden we ook weten wie de schat kort na 1660 had verstopt, en waarom. Wat was het geldbedrag toen waard? En waarom is de schat nooit meer opgehaald? Op al deze vragen geeft de nieuwste aflevering van de serie Zutphense Archeologische Publicaties (158) antwoord. Uit het onderzoek blijkt dat de schatvondst een representatief beeld geeft van de muntcirculatie van ‘gewoon’ geld in het midden van de zeventiende eeuw in een vestingstad als Zutphen. Alle munten zijn afgebeeld en beschreven.

Fascinerend verhaal

Het eerste exemplaar overhandigde archeoloog en een van de samenstellers van het boek, Michel Groothedde, aan wethouder Sjoerd Wannet, die er direct nieuwsgierig in bladerde: “Een fascinerend verhaal; het is natuurlijk de droom van elk kind om een echte schat te vinden. En een inwoner van Zutphen vond daadwerkelijk zo’n schat. Een ook nog eentje die veel vragen opriep. Onze archeologen hebben zich er grondig in verdiept en zijn nu met antwoorden gekomen. De ontdekking van de muntschat en zeker nu de publicatie met de uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan onze kennis en begrip van het verleden. Om precies te zijn: het leven in de zeventiende eeuw in onze stad. Zo wordt er weer een stukje van het verhaal van Zutphen ingevuld.”

Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder, De 17e-eeuwse muntvondst in Laarstraat 83 te Zutphen is samengesteld door de Zutphense archeologen Michel Groothedde, Bert Fermin en Diederijk Rijs. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 6,95 euro.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D, Allotment Stedendriehoek


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Gidsen gezocht voor Zutphense monumenten Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen stelt in het oog springende monumenten open voor publiek. De Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne zijn al enkele dagdelen per week gratis toegankelijk. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar werden deze monum...

Flitsfeitje Kevin feat s10 van de Leven

Kevin de Gier uit Rotterdam draait alweer een aantal jaartjes mee in de muziekwereld. In 2016 kwam “Op de block” uit, de eerste solosingle van de rapper. Het werd een groot succes en is op Youtube al meer dan 4,5 miljoen keer bekeken.
In de zomer van 2017 werkte hij samen met S...

Mok Bommelerwaard wordt gevuld met warme chocolademelk Zaltbommel

Voor wie wil ... De échte Bommelerwaardmok wordt zondag 17 december gratis gevuld met warme chocolademelk.

De actie is van 12.00 tot 16.00 uur bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 3, Zaltbommel.

Deze mok is versierd met iconische bezienswaardigheden van de Bommelerwaar...