Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Een schat op zolder In Zutphen

Geschreven: 08-05-2023
Een schat op zolder In Zutphen

Het klinkt als een spannend jongensboek en het gebeurde in de Zutphense Laarstraat: in 1985 zag de toenmalige eigenaar van Laarstraat 83 tijdens werkzaamheden op zolder een lichtspleet in de achtergevel. Hij verwijderde een loszittende steen en zette de stofzuigerslang erin om het gruis weg te zuigen. Binnen enkele seconden zoog hij een muntschat op… 254 zilveren en 15 koperen munten uit de zeventiende eeuw bleken in de muur te zijn verstopt in een linnen zakje.

De schat werd gemeld bij de Rijksmunt en beschreven. Daarna bleef de vondst decennialang onopgemerkt. Tot 2022, toen de munten opnieuw werden bestudeerd en gefotografeerd door de archeologen van de gemeente Zutphen. Maar nu wilden we ook weten wie de schat kort na 1660 had verstopt, en waarom. Wat was het geldbedrag toen waard? En waarom is de schat nooit meer opgehaald? Op al deze vragen geeft de nieuwste aflevering van de serie Zutphense Archeologische Publicaties (158) antwoord. Uit het onderzoek blijkt dat de schatvondst een representatief beeld geeft van de muntcirculatie van ‘gewoon’ geld in het midden van de zeventiende eeuw in een vestingstad als Zutphen. Alle munten zijn afgebeeld en beschreven.

Fascinerend verhaal

Het eerste exemplaar overhandigde archeoloog en een van de samenstellers van het boek, Michel Groothedde, aan wethouder Sjoerd Wannet, die er direct nieuwsgierig in bladerde: “Een fascinerend verhaal; het is natuurlijk de droom van elk kind om een echte schat te vinden. En een inwoner van Zutphen vond daadwerkelijk zo’n schat. Een ook nog eentje die veel vragen opriep. Onze archeologen hebben zich er grondig in verdiept en zijn nu met antwoorden gekomen. De ontdekking van de muntschat en zeker nu de publicatie met de uitkomsten van het onderzoek dragen bij aan onze kennis en begrip van het verleden. Om precies te zijn: het leven in de zeventiende eeuw in onze stad. Zo wordt er weer een stukje van het verhaal van Zutphen ingevuld.”

Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder, De 17e-eeuwse muntvondst in Laarstraat 83 te Zutphen is samengesteld door de Zutphense archeologen Michel Groothedde, Bert Fermin en Diederijk Rijs. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 6,95 euro.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D, Allotment Stedendriehoek


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...