Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Drie nieuwe boeken over archeologie

Geschreven: 12-04-2024
Drie nieuwe boeken over archeologie

ZUTPHEN - Over drie interessante onderzoeken van team archeologie van de gemeente Zutphen zijn nu drie boeken uitgebracht. Het zijn de nummers 160, 161 en 162 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties.

De boeken hebben uiteenlopende onderwerpen. ZAP 160, Zwevende Erven, is de scriptie van Krijn Wilkens. De afgestudeerde jonge archeoloog van Saxion deed onderzoek naar de effecten van klimaatveranderingen op de vestigingskeuze van mensen in en om Zutphen tussen 1500 voor Christus tot 1500 na Christus. Een uniek onderzoek en zeer relevant in relatie tot de actualiteit.

ZAP 161 Sporen uit de ijzertijd, middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog in Warnsveld biedt zeer veel nieuwe inzichten in de lange bewoningsgeschiedenis van Warnsveld aan de hand van het archeologisch onderzoek tijdens de rioolvervanging in het zuidelijk deel van het oude dorp. De tijdreis voert van een 2700 jaar oude en mysterieuze kuil tjokvol vondsten in de Oranjelaan, via 1100 jaar oude boerenerven in de Kremerskamp naar de strijd tijdens de bevrijding van Warnsveld op 4 april 1945 op het Schoolplein.

ZAP 165 gaat over een heuse schatvondst die bakker Kelderman in 1932 deed in het pand Turfstraat 4. De muntschat is in verband te brengen met de angstige dagen van de Tachtigjarige Oorlog, rond 1580.Wie begroef de schat? Wanneer? En waarom?

Erfgoedlaboratorium

De eerste exemplaren overhandigde Michel Groothedde, aan wethouder Sjoerd Wannet, die er direct nieuwsgierig in bladerde: “Met deze publicaties laat Zutphen weer zien dat het een echt erfgoedlaboratorium is. Door de samenwerking met kennisinstellingen, het archief en de archeologische dienst weten wij elke keer het verhaal van Zutphen nog rijker te maken. Een ware kennisexplosie.”

De boeken zijn vanaf nu te koop bij de boekhandels in Zutphen

Zutphense Archeologische Publicaties 160 ‘Zwevende Erven’ voor 7,95 euro;

Zutphense Archeologische Publicaties 161 ‘Warnsveld’ voor 16,95 euro;

Zutphense Archeologische Publicaties 165 ‘De schat van het Halvemaansmes’ 6,95 euro.

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...