Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Dit wordt de 64ste Brabantsedag Heeze

Geschreven: 23-08-2023
Dit wordt de 64ste Brabantsedag Heeze

Op de laatste zondag van augustus is het traditioneel tijd

om te genieten van de grootste theaterparade van het jaar.

Op zondag 27 augustus trekken 16 huizenhoge theaterdecors en 2.000 acteurs door het centrum van Brabantse parel Heeze. Wat in 1954 begon als een eenvoudige optocht met boerenkarren is uitgegroeid tot een waar spektakel dat zijn weerga niet kent; in 2022 trok de theaterparade maar liefst 40.000 (inter)nationale bezoekers.

De Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel. De (cultuur)geschiedenis wordt innovatief tot leven gebracht binnen een jaarlijks thema. Voor de 64ste Brabantsedag is dat Eureka!

De uitroep Eureka! (‘ik héb het!’) van de Griekse wiskundige Archimedes verwijst naar ontdekkingen en/of uitvindingen; een thema dat uitstekend past bij de slimme Brainportregio. De zestien wagenbouwersgroepen verbeelden een ontdekking door een Brabander of juist een uitvinding ín Brabant tot 1973. Tijdens de theaterparade op zondag 27 augustus 2023 laten de groepen met hun huizenhoge wagens, techniek en spel zien wat de uitvinding inhield en wat deze betekende voor de wereld, in een vertaling met diepere betekenis.

De vriendenkringen presteren het om tijdens de parade – met name bij elke stop in enkele minuten - een compleet verhaal neer te zetten. Niet voor niets is Brabantsedag opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, conform het internationale UNESCO-verdrag dat levende gebruiken, tradities, vaardigheden en rituelen moet koesteren en van generatie op generatie doorgeven.

Naar die laatste zondag van augustus wordt het hele jaar toegewerkt. Van brainstorm en idee tot uitvoering zijn duizenden Heezenaren bezig om hun creaties vorm te geven. In en om de reusachtige bouwtenten – die begin juni verrijzen - door het hele dorp heen wordt de hele zomer getimmerd, gezaagd, gelijmd, genaaid, geschroefd, gerepeteerd en creatief nagedacht.

Op zondagochtend loopt het dorp langzaam al vol en kan het publiek voorafgaand aan de parade langs het parcours volop genieten van vermaak, muziek en straattheater.

Vanaf 13.30 uur rollen de immense bouwsels in de twee uur durende theaterparade aan het publiek voorbij. Dat is genieten met een grote en zachte G, van expressief of juist ingetogen toneelspel, van ernst en komedie, van werkelijkheid en fantasie die het verleden van het Hertogdom Brabant tot leven brengen. Ook na de parade is er volop vertier op de vijf Sfeerpleinen.

Ook kinderen genieten met volle teugen van de parade. Speciaal voor hen worden de onderwerpen uitgelegd in de Paradegids. De jongste toeschouwers (tot en met 12 jaar) hebben zelfs gratis toegang tot het evenement. De Brabantsedag Heeze is daarmee een compleet dagje uit voor de hele familie en de perfecte afsluiter van de zomervakantie.

Sinds 1957

Geboorteplaats van het evenement is Herberg De Zwaan, pal naast de toegang tot de oprijlaan van kasteel Heeze. Daar werd in 1957 het plan uitgebroed voor een jaarlijkse cultuurhistorische optocht. Van de eerste stoet met oude ambachten in 1958 is die nu uitgegroeid tot een rijdende Brabantse-geschiedenisles annex totaaltheater over het hele hertogdom, incluis hoogstaand spel, grime, dans, zang en aankleding. Daar komen jaarlijks veertigduizend (boven)regionale bezoekers op af. En dat voor een dorp van rond de tienduizend inwoners, dat samen met Leende en Sterksel één gemeente is. Vele Heezenaren én mensen van buiten het dorp zijn actief betrokken bij het evenement, dat louter door vrijwilligers wordt gemaakt en gedragen en zorgt voor gemeenschapszin en sociale cohesie.

Kijk voor meer informatie en (tribune)tickets op www.brabantsedag.nl.

Rivierenland Radio is in Heeze te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Brandweerpost Kerkdriel zet manschappen in het zonnetje Kerkdriel

Zaterdagavond (30-9) hield brandweerpost Kerkdriel de jaarlijkse korpsavond. Bij uitstek ook de avond om jubilarissen in het zonnetje te zetten en vertrekkers te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Ook dit jaar kwam er een aantal voor het voetlicht.

Burgemeester Jaco Geurts van de...

Flitsfeitje Berre van Kissing Strangers

Berre werd op 27 oktober 2000 geboren in Schepdaal, Belgie.
Hij verwierf bekendheid door zijn covers op Tiktok. Zijn meest bekeken cover is “Lost without you”, van Freya Ridings. Door zijn enorme populariteit op dit platform kon hij een platencontract tekenen ...

Hans Huibertse nieuwe “parkwachter” Stadspark Zaltbommel

Het Bommelse stadspark heeft een nieuwe parkwachter. Na het vertrek van collega Anton, neemt Hans Huibertse nu het stokje over.

Hans Huibertse is sinds vorige maand aan de slag en nagenoeg dagelijks te vinden in het park. Samen met de bolwerkers Henri, Rodney en Marloes, houdt hij ...