Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Dit wordt de 64ste Brabantsedag Heeze

Geschreven: 23-08-2023
Dit wordt de 64ste Brabantsedag Heeze

Op de laatste zondag van augustus is het traditioneel tijd

om te genieten van de grootste theaterparade van het jaar.

Op zondag 27 augustus trekken 16 huizenhoge theaterdecors en 2.000 acteurs door het centrum van Brabantse parel Heeze. Wat in 1954 begon als een eenvoudige optocht met boerenkarren is uitgegroeid tot een waar spektakel dat zijn weerga niet kent; in 2022 trok de theaterparade maar liefst 40.000 (inter)nationale bezoekers.

De Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel. De (cultuur)geschiedenis wordt innovatief tot leven gebracht binnen een jaarlijks thema. Voor de 64ste Brabantsedag is dat Eureka!

De uitroep Eureka! (‘ik héb het!’) van de Griekse wiskundige Archimedes verwijst naar ontdekkingen en/of uitvindingen; een thema dat uitstekend past bij de slimme Brainportregio. De zestien wagenbouwersgroepen verbeelden een ontdekking door een Brabander of juist een uitvinding ín Brabant tot 1973. Tijdens de theaterparade op zondag 27 augustus 2023 laten de groepen met hun huizenhoge wagens, techniek en spel zien wat de uitvinding inhield en wat deze betekende voor de wereld, in een vertaling met diepere betekenis.

De vriendenkringen presteren het om tijdens de parade – met name bij elke stop in enkele minuten - een compleet verhaal neer te zetten. Niet voor niets is Brabantsedag opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, conform het internationale UNESCO-verdrag dat levende gebruiken, tradities, vaardigheden en rituelen moet koesteren en van generatie op generatie doorgeven.

Naar die laatste zondag van augustus wordt het hele jaar toegewerkt. Van brainstorm en idee tot uitvoering zijn duizenden Heezenaren bezig om hun creaties vorm te geven. In en om de reusachtige bouwtenten – die begin juni verrijzen - door het hele dorp heen wordt de hele zomer getimmerd, gezaagd, gelijmd, genaaid, geschroefd, gerepeteerd en creatief nagedacht.

Op zondagochtend loopt het dorp langzaam al vol en kan het publiek voorafgaand aan de parade langs het parcours volop genieten van vermaak, muziek en straattheater.

Vanaf 13.30 uur rollen de immense bouwsels in de twee uur durende theaterparade aan het publiek voorbij. Dat is genieten met een grote en zachte G, van expressief of juist ingetogen toneelspel, van ernst en komedie, van werkelijkheid en fantasie die het verleden van het Hertogdom Brabant tot leven brengen. Ook na de parade is er volop vertier op de vijf Sfeerpleinen.

Ook kinderen genieten met volle teugen van de parade. Speciaal voor hen worden de onderwerpen uitgelegd in de Paradegids. De jongste toeschouwers (tot en met 12 jaar) hebben zelfs gratis toegang tot het evenement. De Brabantsedag Heeze is daarmee een compleet dagje uit voor de hele familie en de perfecte afsluiter van de zomervakantie.

Sinds 1957

Geboorteplaats van het evenement is Herberg De Zwaan, pal naast de toegang tot de oprijlaan van kasteel Heeze. Daar werd in 1957 het plan uitgebroed voor een jaarlijkse cultuurhistorische optocht. Van de eerste stoet met oude ambachten in 1958 is die nu uitgegroeid tot een rijdende Brabantse-geschiedenisles annex totaaltheater over het hele hertogdom, incluis hoogstaand spel, grime, dans, zang en aankleding. Daar komen jaarlijks veertigduizend (boven)regionale bezoekers op af. En dat voor een dorp van rond de tienduizend inwoners, dat samen met Leende en Sterksel één gemeente is. Vele Heezenaren én mensen van buiten het dorp zijn actief betrokken bij het evenement, dat louter door vrijwilligers wordt gemaakt en gedragen en zorgt voor gemeenschapszin en sociale cohesie.

Kijk voor meer informatie en (tribune)tickets op www.brabantsedag.nl.

Rivierenland Radio is in Heeze te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...