Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Definitief ecologisch plan vastgesteld voor drie uiterwaarden langs Afgedamde Maas

Geschreven: 23-04-2025
Definitief ecologisch plan vastgesteld voor drie uiterwaarden langs Afgedamde Maas

POEDEROIJEN - Rijkswaterstaat werkt al geruime tijd aan ecologisch herstel van de Maas. Voor de Afgedamde Maas is nu het definitieve Projectbesluit vastgesteld voor drie maatregelen tussen Well en Poederoijen. Dit besluit ligt voor een laatste keer ter inzage.

In de loop van de tijd is door menselijk ingrijpen veel veranderd aan dit rivierenlandschap. Veel van de oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes in de Afgedamde Maas zijn verdwenen of komen er nog maar in kleine aantallen voor. De herstelmaatregelen sluiten aan bij de Europese Kaderrichtlijn Water, die als doel heeft onze oppervlaktewateren te verbeteren en bescher­men. Want als de biodiversiteit toeneemt, verbetert ook de ecologische waterkwaliteit.

Wat gaat er gebeuren?
Door getijdengeulen terug te brengen, wordt ingespeeld op de dagelijkse schommeling in het waterpeil (getijdenwerking) die in de Afgedamde Maas nog steeds een beetje merkbaar is. Het water stijgt en daalt er dagelijks 20 tot 30 centimeter door eb en vloed. Ook worden geïsoleerd liggende geulen en ondiepe moerassige oevers aangelegd.

De maatregelen op hoofdlijnen
Doornwaard (ter hoogte van Bern): aanleg van een getijdengeul die met de rivier in verbinding staat. Hiervoor wordt de zandwinplas gedeeltelijk opgevuld met klei. Ook wordt een bestaande geïsoleerde geul verlengd (het Zwin).
Slijkwellsewaard (bij Wellseind): omvormen van de zuidelijke geul tot een geïsoleerde geul en de noordelijke geul tot een aangetakte getijdengeul. In de komvormige inham in de uiterwaard komen natuurvriendelijke oevers.
Poederoijense Waard: aanleg van een geïsoleerde geul, bestaande uit een oostelijk en westelijk deel.

Projectbesluit vastgesteld
Het Ontwerp-Projectbesluit lag van 21 augustus tot en met 1 oktober 2024 ter inzage. Daarop zijn negentien zienswijzen binnengekomen. In de reactienota staat hoe deze zijn verwerkt. Het definitieve Projectbesluit ligt tot en met dinsdag 3 juni 2025 ter inzage op  www.platformparticipatie.nl/afgedamdemaas, waar ook de reactienota te vinden is. In deze periode is het mogelijk beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Op de website staat beschreven hoe dit werkt.


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Patrick Lubeck Koffiehuis Brug 6 Arendonk zegt:
06 Jun - 13:10

Rivierenland Radio staat bij ons op in de zaak wij zijn gelegen aan het kanaal DesselTurnhoutSchoten in Arendonk.
Lekkere muziek voor onze a...

Jan Hofman zegt:
05 Jun - 17:08

Lekkere muziek hoor luister er graag naar

Toine Verberne zegt:
31 May - 12:55

Ik geniet van jullie muziek.

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks is een radiopresentator met een aanstekelijke passie voor muziek en entertainment. Al s...

Laatste berichten
David Eissens nieuw Statenlid voor Volt Gelderland

GELDERLAND - Op woensdag 2 juli 2025 wordt David Eissens officieel geïnstalleerd als Statenlid voor Volt Gelderland. Hij volgt Elmar Theune op, die na afloop van de Statenvergadering haar zetel overdraagt. Volt Statenlid Vera Buijs neemt daarbij het fractievoorzitterschap over.

Wie...

Suriname 50 jaar onafhankelijk bijzondere viering in Het Concertgebouw

AMSTERDAM - Op zondagmiddag 23 november markeert Het Concertgebouw de 50-jarige onafhankelijkheid van Suriname met een feestelijk programma in de Grote Zaal. Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Een halve eeuw later wordt dit moment herdacht en gevierd met...

 Eindhoven bespaart: ruim 15.000 huishoudens geholpen met de Klusbus

EINDHOVEN - Sinds eind 2022 reed de Klusbus door Eindhoven om bewoners te helpen energie en geld te besparen. De Klusbus installeerde kleine energiebesparende maatregelen snel, gratis en effectief. In totaal zijn 15.759 huishoudens bezocht, vooral in wijken waar het risico op energiearmoede groot...