Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Archeologische Publicatie De nieuwe Deventerweg In Zutphen

Geschreven: 21-04-2023
Archeologische Publicatie De nieuwe Deventerweg In Zutphen

Voordat de Deventerweg in Zutphen werd heringericht, konden archeologen hier onderzoek doen. Dat gaf een bijzondere kijk in de geschiedenis van deze weg. Van prehistorisch akkercomplex tot de huidige dag. Van grindpad tot paardentram. De resultaten zijn te lezen in de Zutphense Archeologische Publicatie 155 De nieuwe Deventerweg. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen.

De Deventerweg vormt al sinds mensenheugenis de verbindingsweg van Zutphen met het noorden. Tijdens het onderzoek zijn vondsten gedaan uit de tijd dat het gebied nog een akkercomplex was: de Zutphense Enk. Rond 1700 is de huidige Deventerweg aangelegd als een strakke allee met bomen. Resten van de oude plantgaten, bermsloten en bestratingen werden teruggevonden. Zelfs de sporen van de tramrails van de Gorsselse Tramwegmaatschappij kwamen aan het licht.

Tweede Wereldoorlog

Wat echter vooral tot de verbeelding spreekt zijn de vondsten uit de Tweede Wereldoorlog: kogels, mortieren, helmen, zelfs een veldfles met kogelgat. Ook vonden de archeologen twee rijen met Duitse schuttersputten, één achter elke boom. Na de bevrijding werden ze vol gegooid met gesneuveld huisraad en bouwpuin. Daartussen zitten opvallend veel mooie objecten, zoals vazen, kristallen bokalen en zelfs een vergulde klok. De vondsten vertellen het verhaal van een chique straat met fraaie Jugendstil-panden, maar ook van een donkere tijd waarin niet elke bewoner de bevrijding mocht meemaken.

Zutphense Archeologische Publicaties 155 De nieuwe Deventerweg, Opgraving en archeologische begeleiding van de herinrichting van de Deventerweg in Zutphen is samengesteld door archeologen Bert Fermin, Jos van Dalfsen, Diederik Rijs en Arjan den Braven. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 11,95 euro.

Ook net nieuw verschenen:

Zutphense Archeologische Publicaties 156, 12.000 Jaar geschiedenis op het Lunette-eiland. Archeologisch onderzoek op het voormalige Jeugdgevangenisterrein in Zutphen, Bert Fermin, Hans Peeters, Pir Hoebe en Annemieke Verbaas.

Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder. De 17e-eeuwse muntvondst in Laarstraat 83 te Zutphen, Michel Groothedde, Bert Fermin en Diederijk Rijs.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...