Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Archeologische Publicatie De nieuwe Deventerweg In Zutphen

Geschreven: 21-04-2023
Archeologische Publicatie De nieuwe Deventerweg In Zutphen

Voordat de Deventerweg in Zutphen werd heringericht, konden archeologen hier onderzoek doen. Dat gaf een bijzondere kijk in de geschiedenis van deze weg. Van prehistorisch akkercomplex tot de huidige dag. Van grindpad tot paardentram. De resultaten zijn te lezen in de Zutphense Archeologische Publicatie 155 De nieuwe Deventerweg. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen.

De Deventerweg vormt al sinds mensenheugenis de verbindingsweg van Zutphen met het noorden. Tijdens het onderzoek zijn vondsten gedaan uit de tijd dat het gebied nog een akkercomplex was: de Zutphense Enk. Rond 1700 is de huidige Deventerweg aangelegd als een strakke allee met bomen. Resten van de oude plantgaten, bermsloten en bestratingen werden teruggevonden. Zelfs de sporen van de tramrails van de Gorsselse Tramwegmaatschappij kwamen aan het licht.

Tweede Wereldoorlog

Wat echter vooral tot de verbeelding spreekt zijn de vondsten uit de Tweede Wereldoorlog: kogels, mortieren, helmen, zelfs een veldfles met kogelgat. Ook vonden de archeologen twee rijen met Duitse schuttersputten, één achter elke boom. Na de bevrijding werden ze vol gegooid met gesneuveld huisraad en bouwpuin. Daartussen zitten opvallend veel mooie objecten, zoals vazen, kristallen bokalen en zelfs een vergulde klok. De vondsten vertellen het verhaal van een chique straat met fraaie Jugendstil-panden, maar ook van een donkere tijd waarin niet elke bewoner de bevrijding mocht meemaken.

Zutphense Archeologische Publicaties 155 De nieuwe Deventerweg, Opgraving en archeologische begeleiding van de herinrichting van de Deventerweg in Zutphen is samengesteld door archeologen Bert Fermin, Jos van Dalfsen, Diederik Rijs en Arjan den Braven. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 11,95 euro.

Ook net nieuw verschenen:

Zutphense Archeologische Publicaties 156, 12.000 Jaar geschiedenis op het Lunette-eiland. Archeologisch onderzoek op het voormalige Jeugdgevangenisterrein in Zutphen, Bert Fermin, Hans Peeters, Pir Hoebe en Annemieke Verbaas.

Zutphense Archeologische Publicaties 158, Een schat op zolder. De 17e-eeuwse muntvondst in Laarstraat 83 te Zutphen, Michel Groothedde, Bert Fermin en Diederijk Rijs.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Aanpak verzuim op de Brug succesvol door preventief spreekuur Zaltbommel

Op tijd actie ondernemen. Ze zouden het wel van de daken eillen schreeuwen: “Smoor verzuim zo snel mogelijk in de kiem”. Dat is in in de kern de boodschap van Maaike Kuin (leerplichtambtenaar) en Martine Sietsema (zorgcoördinator de Brug). Want hoe minder lesmomenten je mist, hoe...

Jongerenwerk Maasdriel krijgt impuls dankzij D66 en GroenLinks Maasdriel

Het jongerenwerk in Maasdriel krijgt de komende jaren een extra impuls. Voor 2024 en 2025 is daarvoor 80.000 euro beschikbaar. Het gevolg van een succesvol amendement van D66 Maasdriel en GroenLinks

Het amendement volgde op het voorstel van het college van B&W om de volledige r...

Vernieuwde samenwerking in ‘Pact van Loevestein’ Altena

Gemeente Altena ondertekende vrijdag (29-9) de intentieverklaring ‘Pact van Loevestein 2023-2033’, samen met andere gemeenten, provincies en partijen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW).

Twintig jaar geleden ontstond het Pact van Loevestein. De behoefte nu is om...