Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Brandweer Gelderland-Zuid krijgt onderwaterdrones

Geschreven: 25-05-2024
Brandweer Gelderland-Zuid krijgt onderwaterdrones

BOMMELERWAARD - Onlangs nam de brandweer binnen Veiligheidsregio Gelderland-Zuid twee onderwaterdrones in gebruik om de slagkracht te vergroten bij het vinden en redden van slachtoffers die onder water zijn gegaan. Gedurende twee jaar wordt getest hoe de onderwaterdrones een bijdrage leveren aan onderwaterreddingen.

Omdat de wateren in Gelderland-Zuid een risico vormen in onze waterrijke regio zijn twee verschillende onderwaterdrones aan het varend materieel toegevoegd: brandweerpost Opheusden gaat werken met de zogenaamde ‘Chasing’ (voor langzaam stromend en stilstaand water) en post Nijmegen-Centrum met de ‘Qysea’ (voor snelstromend water). De drones worden in heel Gelderland-Zuid ingezet, maar zijn op aanvraag ook in de aangrenzende regio’s in te zetten. De eerste inzet is afgelopen week geweest op de Maas op de grens van Gelderland-Zuid en buurregio Brabant-Noord.

Specialistische apparatuur
De genoemde brandweerposten zijn afgelopen maanden opgeleid tot Remote Operated Vehicle (ROV) operators. Zij  kunnen met de specialistische apparatuur het verschil maken bij de Search and Rescue (SAR)-taak op recreatie- en snelstromende wateren. Met sonarbeelden kunnen ze een slachtoffer in beeld krijgen en met de grijper aan de drones kunnen ze de persoon vastgrijpen en naar de oppervlakte bewegen. Hiermee wordt op een veilige manier gericht een bijdrage geleverd aan het lokaliseren van slachtoffers en onderwaterreddingen.

De pilot met de onderwaterdrones loopt twee jaar. Als deze succesvol is, worden ze definitief in de vloot van de VRGZ opgenomen.

Brandweer op het water
Hoewel het varend materieel wat minder vaak en minder goed te zien is dan de rode brandweerwagens, maakt het een onmisbaar onderdeel uit van de brandweerorganisatie. De VRGZ beschikt over verschillende vaartuigen waarmee hulp geboden kan worden bij waterincidenten: 2 blusboten en 5 brandweerhulpboten. Het afgelopen jaar zijn deze vaartuigen 50 keer ingezet voor het bieden van hulp bij brand, drenkelingen en aanvaringen.

Demonstratie onderwaterdrones
Om te laten zien hoe de onderwaterdrones werken en wat het brandweerpersoneel aan de kant doet om hiermee onderwaterreddingen te bevorderen, is er op maandag 10 juni een mediademonstratie.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...