Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Bijdrage voor testen van ent-robot van Gelderse bedrijven

Geschreven: 23-04-2024
Bijdrage voor testen van ent-robot van Gelderse bedrijven

ARNHEM - Twee bedrijven uit Gelderland hebben een prototype van een ent-robot ontwikkeld. Die robot moet zorgen voor een hoger aantal levensvatbare geënte planten, die succesvol groeien na het enten. Dit vraagt om uitgebreide tests op een breed aantal boom- en plantsoorten. Zij ontvangen hiervoor een bijdrage vanuit het Europees fonds voor Regionale ontwikkelingen in Oost-Nederland.

“Wat een prachtig voorbeeld van innovatieve ondernemers. Zij hebben een oplossing bedacht voor het tekort aan vakmensen. Met deze subsidie helpen we ze bij het testen van hun robot”, aldus economie-gedeputeerde Helga Witjes  

Bedrijven

De bedrijven zijn Horti Robotics uit Kesteren en Boomkwekerij 't Kempke uit Opheusden. Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van ruim  900.000 euro van de Europese Unie, de provincie Gelderland en het Rijk. De totale kosten van het project bedragen ruim 1,8 miljoen.

Arbeidsintensief specialistisch werk

Het enten van plant- en boomsoorten is erg arbeidsintensief en vraagt veel kennis en expertise. Het aantal vakmensen hiervoor loopt terug en het overlevingspercentage van geënte planten is laag. Daarom werken deze bedrijven samen aan een prototype voor een ent-robot.

Subsidie

Voor het project hebben de ondernemers een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost-Nederland (EFRO Oost). De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test - en demonstratieprojecten. Deze subsidie is bedoeld voor het testen van nieuwe toepassingen en oplossingen van het mkb, zodat innovaties sneller naar de markt kunnen worden gebracht.  Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. EFRO-Oost is een Europees subsidieprogramma waar ook aan wordt bijgedragen door het ministerie van EZK en de provincies Gelderland en Overijssel. 

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Rivierenland Radio
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...