Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Bezoek gratis onze gemalen Caners en van Sasse

Geschreven: 16-05-2024
Bezoek gratis onze gemalen Caners en van Sasse

GRAVE - Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we museumgemaal Caners in Gewande en gemaal Van Sasse in Grave gratis open voor publiek. Dus pak je kans en duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. Rondleiders leggen je uit hoe gemalen al jarenlang helpen onze voeten droog te houden. Interesse? Kom zondag 26 mei langs! We zijn geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Museumgemaal Caners

Gemaal Caners is nu een museum, maar pompte vroeger overtollig water uit de polders naar de Maas. De originele dieselmotor is nog in takt en wordt tijdens opening regelmatig gestart. Misschien wel juist op het moment dat jij een bezoekje brengt! Het interieur van het museum heeft net een complete make-over gekregen, inclusief een nieuwe collega in de vorm van een bever. Kom ook langs en bekijk de oude werktuigen, kaarten foto’s en video’s uit het verleden en heden en leer over het gemaal en ons waterschap. Wil je na je bezoek nog een frisse neus halen? Caners ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas.

Museumgemaal Caners.

Bezoekadres

Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande.

Gemaal Van Sasse

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. Tegenwoordig loopt het water van de Raam onder het gemaal door naar de Maas. Tijdens de rondleiding nemen we je mee terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Je komt te weten hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse, vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant. Hij speelt vandaag de dag een verrassende rol tijdens een virtuele expositie in het gemaal. Een Efteling-waardige attractie!

Gemaal Van Sasse.

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens je bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen obstakel vormt. Iets wat heel belangrijk is voor de vismigratie. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroutes, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. Je kunt de route alvast hier downloaden (pdf, 1.2 MB) of vraag ernaar in het gemaal.

Bezoekadres

Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave.

Rivierenland Radio is in Grave te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...