Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Betsy Kerlen krijgt straatnaambord

Geschreven: 11-03-2024
Betsy Kerlen krijgt straatnaambord

ZUTPHEN - Betsy Kerlen (1859-1932) heeft een straatnaambord gekregen in Zutphen. Voortaan is het - tot nu toe naamloze - fietspad langs de Leestense Laak tussen de Zuster Meyboomstraat en de Caro van Eycklaan het Betsy Kerlenpad.

Dit is niet zonder reden gebeurd: Betsy Kerlen heeft nationaal naam gemaakt als feministe; ze maakte zich rond 1900 hard voor onder andere sporten voor vrouwen, vrouwenkleding en vrouwenkiesrecht.

Betsy werd in 1859 geboren in Zutphen als Johanna Maria Elisabeth Kerlen. Haar vader, eveneens geboren te Zutphen, was schoenmaker, moeder kwam uit Nieuwer-Amstel (nu: Amstelveen). Het Nederlands Hervormde gezin woonde aan de Nieuwstad in Zutphen. Betsy had negen broers en zussen, van wie enkele op zeer jonge leeftijd overleden. Broer Nanning Adrianus (geboren in 1861) nam later de schoenmakerszaak van zijn vader over.

Zwemclub

Hoewel ongebruikelijk voor vrouwen ging Betsy zwemmen en fietsen. In 1886 – ze was toen al Zutphen uit; in 1880 verhuisde ze naar Amsterdam - was ze een van de oprichters van de eerste Nederlandse zwemclub voor vrouwen, de Hollandsche Dames Zwemclub (HDZ) te Amsterdam. Vanuit die club organiseerde ze al vrij snel een zwemwedstrijd en de opbrengst daarvan gebruikte ze om een zwemschool op te richten voor mindervermogende vrouwen en meisjes. Vanaf datzelfde jaar en tot 1916 was ze directrice van de Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes – een voorloper van de Gerrit Rietveld Academy.

Ondertussen had ze, in 1894, samen met Henriette van Loenen-de Bordes en Anna Hesterman de gemengde Amsterdamse wielerclub Allegro Moderato opgericht en was ze vanaf de oprichting in 1899 betrokken bij de Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleding. Die vereniging pleitte voor kleding waarin vrouwen gemakkelijker konden bewegen en sporten. Kerlen was ook lid van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en rond 1900 was ze presidente van de Amsterdamse afdeling van deze vereniging. Op 20 november 1932 overleed ze in Den Haag.

BNNVARA

Degene die de bühne op ging voor een straatnaambord voor deze “rasfeministe” is Els Knaapen, redacteur bij het BNNVARA-radioprogramma Dijkstra & Evenblij ter plekke. In dit programma heeft Knaapen een rubriek ‘Meer Vrouw Op Straat’. Tijdens de uitzending die bijna een jaar geleden, op 19 maart 2023, werd uitgezonden vanuit de IJsselstroom in Zutphen brak zij een lans voor een straatnaambord voor Betsy Kerlen. De gemeente Zutphen heeft dit idee opgepakt. Wethouder Sjoerd Wannet: “Een straat vernoemen naar deze vrouw is een eerbetoon aan haar strijd voor gelijkheid en emancipatie. We hebben voor haar een passende locatie gevonden; in Leesten-De Enk; daar zijn de straten vernoemd naar vrouwen die van lokale en landelijke betekenis waren. Het symboliseert de erkenning van de bijdragen van vrouwen onze samenleving. De in Zutphen geboren Betsy Kerlen past daar goed bij.”

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...