Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Berkelruine zondag 21 mei open voor publiek.

Geschreven: 15-05-2023
Berkelruine zondag 21 mei open voor publiek.

De Berkelruïne is zondagmiddag 21 mei tussen 13.00 en 17.00 uur open. De toegang is gratis. Afgelopen maand trok de eeuwenoude poort honderden bezoekers. Net als toen zullen ook komende zondag monumentgidsen van het Gilde de bezoekers ontvangen.

Sinds vorige maand is de Berkelruïne maandelijks open tijdens de koopzondag. Meestal is dat op de laatste zondag van de maand, maar omdat de laatste zondag van deze maand eerste pinksterdag is, is dat nu een week eerder: zondag 21 mei. 

De bouw van de Berkelpoort startte in 1325. Wie de ruïne zondag bezoekt, kan een presentatie in woord en beeld bekijken over de bouw en restauraties van de poort door de eeuwen heen. In de veertiende eeuw werden bijvoorbeeld de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw werd een poortwachtershuisje toegevoegd. In de loop van de tijd is de poort ook meerdere keren gerestaureerd. Bij de laatste keer (tussen 2010 en 2012) was het uitgangspunt de ruïne terug te brengen in de staat van 1888-1890. De poort bevat nog veel oude details, die de gidsen graag aan de bezoekers laten zien. Zij kennen de periodes van verval en herstel, weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. De Berkel is niet meer die belangrijke handelsader die het ooit was, maar het samenspel van die twee biedt een mooie kans om weer meer over de historie van de stad Zutphen te ontdekken. De monumentengidsen staan klaar om hun verhalen over deze ruïne te delen en het is natuurlijk ook uniek om eens vanaf deze poort over de Berkel en de stad te kijken; vanaf de poort kun je alle torens van de stad zien. 

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. De Sint-Janskerk is elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur toegankelijk.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Gidsen gezocht voor Zutphense monumenten Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen stelt in het oog springende monumenten open voor publiek. De Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne zijn al enkele dagdelen per week gratis toegankelijk. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar werden deze monum...

Flitsfeitje Kevin feat s10 van de Leven

Kevin de Gier uit Rotterdam draait alweer een aantal jaartjes mee in de muziekwereld. In 2016 kwam “Op de block” uit, de eerste solosingle van de rapper. Het werd een groot succes en is op Youtube al meer dan 4,5 miljoen keer bekeken.
In de zomer van 2017 werkte hij samen met S...

Mok Bommelerwaard wordt gevuld met warme chocolademelk Zaltbommel

Voor wie wil ... De échte Bommelerwaardmok wordt zondag 17 december gratis gevuld met warme chocolademelk.

De actie is van 12.00 tot 16.00 uur bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 3, Zaltbommel.

Deze mok is versierd met iconische bezienswaardigheden van de Bommelerwaar...