Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Berkelruine zondag 21 mei open voor publiek.

Geschreven: 15-05-2023
Berkelruine zondag 21 mei open voor publiek.

De Berkelruïne is zondagmiddag 21 mei tussen 13.00 en 17.00 uur open. De toegang is gratis. Afgelopen maand trok de eeuwenoude poort honderden bezoekers. Net als toen zullen ook komende zondag monumentgidsen van het Gilde de bezoekers ontvangen.

Sinds vorige maand is de Berkelruïne maandelijks open tijdens de koopzondag. Meestal is dat op de laatste zondag van de maand, maar omdat de laatste zondag van deze maand eerste pinksterdag is, is dat nu een week eerder: zondag 21 mei. 

De bouw van de Berkelpoort startte in 1325. Wie de ruïne zondag bezoekt, kan een presentatie in woord en beeld bekijken over de bouw en restauraties van de poort door de eeuwen heen. In de veertiende eeuw werden bijvoorbeeld de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw werd een poortwachtershuisje toegevoegd. In de loop van de tijd is de poort ook meerdere keren gerestaureerd. Bij de laatste keer (tussen 2010 en 2012) was het uitgangspunt de ruïne terug te brengen in de staat van 1888-1890. De poort bevat nog veel oude details, die de gidsen graag aan de bezoekers laten zien. Zij kennen de periodes van verval en herstel, weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. De Berkel is niet meer die belangrijke handelsader die het ooit was, maar het samenspel van die twee biedt een mooie kans om weer meer over de historie van de stad Zutphen te ontdekken. De monumentengidsen staan klaar om hun verhalen over deze ruïne te delen en het is natuurlijk ook uniek om eens vanaf deze poort over de Berkel en de stad te kijken; vanaf de poort kun je alle torens van de stad zien. 

Meer monumenten open

Het Erfgoedcentrum Zutphen wil het erfgoed graag toegankelijk maken voor publiek. Niet alleen de Berkelruïne, ook de Burgerzaal en de Wijnhuistoren zijn zondagmiddag geopend. Deze monumenten kunnen elke donderdag tot en met zondag van 13.00 en 17.00 uur gratis worden bezocht. De Sint-Janskerk is elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur toegankelijk.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Vrijdag 7 juni Vunderkeloop in Macharen

OSS - Op vrijdag 7 juni is in Macharen de vierde wedstrijd van het Maasland Run Classic circuit 2024: de Vunderkeloop. Iedere hardloper, jong of oud, beginner of gevorderde, kan aan deze wedstrijd meedoen. Naast een 10 en een 5 kilometerwedstrijd is er speciaal voor alle jonge hardlopers een jeug...

Stand van zaken woningbouw op digitale Woningbouwkaart

EINDHOVEN - Gemeente Eindhoven heeft een publieke digitale Woningbouwkaart waarop te zien is hoe het staat met de woningbouwprojecten in de stad. Eindhoven groeit hard en er zijn veel extra woningen nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel gebouwd. Er zijn 40.000 extra woningen nodig tot 2040...

HAS green academy en gemeente Oss vieren 10-jarige samenwerking

OSS - Op maandag 27 mei van 18.00 – 22.00 uur vieren de HAS en gemeente Oss hun tienjarige samenwerking. Dat doen ze tijdens het Agrifood Oss Diner in de Weverij in Oss. Tijdens het diner staan wethouder Frank den Brok en voorzitter CvB Reggy van der Wielen stil bij deze bijzondere mijlpaal...