Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Berkelruine komende zondag open voor publiek In Zutphen

Geschreven: 24-04-2023
Berkelruine komende zondag open voor publiek In Zutphen

Op 30 april gaat de Berkelruine open. En niet alleen dan, maar elke maand tot en met eind oktober, tegelijkertijd met de koopzondagen en tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september. Daarmee wordt weer een erfgoedschat van de stad toegankelijk voor inwoners en toeristen.

Zutphen herbergt talloze erfgoedschatten die we graag toegankelijk willen maken voor een zo breed mogelijk publiek. De Berkelruïne is er daar eentje van. De poort over de Berkel is een blikvanger die je op veel foto’s ziet terugkeren én het is het symbool van de vesting. Het is een opvallend deel van de vestingwerken dat ondanks alle vernieuwingen en stadsontwikkelingen behouden is gebleven”, zegt wethouder Sjoerd Wanner. “De Berkelruïne vertelt een belangrijk deel van het verhaal van Zutphen: over de vesting, over de uitbreiding met de Nieuwstad, over de handel via de Berkel… Geweldig dat we dit nu kunnen delen met inwoners en toeristen.” De maandelijkse openstelling is in nauw overleg met de omwonenden afgestemd. Om publiek het gemakkelijker te maken boven te komen is een aantal jaren geleden een cortenstalen trap op de kopse kant van de ruïne gemaakt. Het ontwerp, van Boerman Kreek architecten uit Steenderen, maakt van de nieuwe toevoeging en de oude ruïne één geheel.

Monumentengidsen

Vrijwillige monumentengidsen van Het Gilde Zutphen ontvangen de bezoekers. Zij begeleiden hen en kunnen van alles vertellen over de verdedigingsmuur, ondersteund met een presentatie in woord en beeld. Een tijdlijn laat de ontwikkelingen zien, van de start van de bouw in 1325 tot nu. In de veertiende eeuw werden bijvoorbeeld de houten schuifdeuren vervangen door smeedijzeren valhekken en in de vijftiende eeuw werd een poortwachtershuisje toegevoegd. In de loop van de tijd is de poort ook meerdere keren gerestaureerd. Bij de laatste keer (tussen 2010 en 2012) was het uitgangspunt de ruïne terug te brengen in de staat van 1888-1890. De poort bevat nog veel oude details, die de gidsen graag aan de bezoekers laten zien. Zij kennen de periodes van verval en herstel, weten waarom de muur zo scheef staat en waarom een van de poorten half dichtgemetseld is. De Berkel is niet meer die belangrijke handelsader die het ooit was, maar het samenspel van die twee biedt een mooie kans om weer iets meer over de historie van de stad Zutphen te ontdekken. De monumentengidsen staan klaar om hun verhalen over deze ruïne met het publiek te delen en het is natuurlijk ook uniek om eens vanaf deze poort over de Berkel en de stad te kijken.

De Berkelruïne is zondag 30 april open tussen 13.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Gidsen gezocht voor Zutphense monumenten Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen stelt in het oog springende monumenten open voor publiek. De Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne zijn al enkele dagdelen per week gratis toegankelijk. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar werden deze monum...

Flitsfeitje Kevin feat s10 van de Leven

Kevin de Gier uit Rotterdam draait alweer een aantal jaartjes mee in de muziekwereld. In 2016 kwam “Op de block” uit, de eerste solosingle van de rapper. Het werd een groot succes en is op Youtube al meer dan 4,5 miljoen keer bekeken.
In de zomer van 2017 werkte hij samen met S...

Mok Bommelerwaard wordt gevuld met warme chocolademelk Zaltbommel

Voor wie wil ... De échte Bommelerwaardmok wordt zondag 17 december gratis gevuld met warme chocolademelk.

De actie is van 12.00 tot 16.00 uur bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 3, Zaltbommel.

Deze mok is versierd met iconische bezienswaardigheden van de Bommelerwaar...