ARNHEM - Dinsdag 11 februari 2025 stelden Gedeputeerde Staten de kadernota vernieuwing omgevingsvisie vast. Hierin staan de eerste inhoudelijke keuzes. Met dit document vragen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten om richting voor de vernieuwing van de Gelderse omgevingsvisie. Ook heeft Gedeputeerde Staten een bijbehorende onderzoeksagenda vastgesteld ‘Nota Reikwijdte en Detailniveau’. Vanaf 20 februari is het mogelijk hier een zienswijze op in te dienen.
In de kadernota staan op hoofdlijnen de ambities voor de toekomst van Gelderland. Deze ambities zijn uitgesplitst in 3 ontwikkelingen: naar een vitaal landelijk gebied, naar sterke steden, dorpen en regio’s en naar een toekomstbestendige economie met passende netwerken. Gedeputeerde Staten stellen voor om bij het maken van keuzes prioriteit te geven aan leefbaarheid, biodiversiteit en regionale identiteit. Er zijn veel opgaven die allemaal ruimte vragen in Gelderland, waardoor deze waarden onder druk kunnen komen te staan. Daarom moeten we keuzes maken over welke ontwikkeling waar gewenst is.
Gedeputeerde Staten stellen in de kadernota 4 sturende principes voor als hulpmiddel voor het maken van deze keuzes: zorgvuldig ruimtegebruik, bodem en water, energie en bereikbaarheid. De provincie heeft niet bij elke maatschappelijke opgave een rol. Gedeputeerde Staten stellen in de kadernota voor om hier duidelijker in te zijn en in de omgevingsvisie verder uit te werken wat het provinciaal belang is. In de kadernota zijn ook de inbreng, belangen en ideeën meegewogen die zijn opgehaald in de eerste participatieronde.
Om een goed besluit te kunnen nemen over de omgevingsvisie, worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Voor deze onderzoeken is nu een onderzoeksagenda opgesteld. Die heet de 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau' (NRD). Naast de kadernota stelden Gedeputeerde Staten ook dit document vast. Van donderdag 20 februari tot en met woensdag 2 april 2025 is het mogelijk op deze onderzoeksagenda te reageren door een 'zienswijze' in te sturen.
Provinciale Staten gaan nu besluiten over de kadernota. Dit document is daarmee de basis voor de vernieuwing van de omgevingsvisie en bepaalt de richting voor de uitwerking van de omgevingsvisie. Tot en met de zomer 2025 wordt deze inhoud verder uitgewerkt tot een ontwerp omgevingsvisie. We vragen hiervoor op de deelonderwerpen ook hulp van externe experts. In het najaar van 2025 vindt de tweede participatieronde plaats. Dan worden de opbrengsten getoetst. Is dat wat we opschrijven goed te volgen en begrijpelijk? En wat vindt u van de inhoud en mogelijke keuzes?
Meer informatie over de nieuwe omgevingsvisie is te vinden op onze webpagina: www.gelderland.nl/omgevingsvisie. Reageren op de onderzoeksagenda is vanaf 20 februari mogelijk via: Omgevingseffectrapport vernieuwing omgevingsvisie
Rivierenland Radio staat bij ons op in de zaak wij zijn gelegen aan het kanaal DesselTurnhoutSchoten in Arendonk.
Lekkere muziek voor onze a...
Lekkere muziek hoor luister er graag naar
Ik geniet van jullie muziek.
Marcel Bouman is een gedreven radiomaker die met zijn enthousiasme en brede muziekkennis een vast...
GELDERLAND - Op woensdag 2 juli 2025 wordt David Eissens officieel geïnstalleerd als Statenlid voor Volt Gelderland. Hij volgt Elmar Theune op, die na afloop van de Statenvergadering haar zetel overdraagt. Volt Statenlid Vera Buijs neemt daarbij het fractievoorzitterschap over.
Wie...
AMSTERDAM - Op zondagmiddag 23 november markeert Het Concertgebouw de 50-jarige onafhankelijkheid van Suriname met een feestelijk programma in de Grote Zaal. Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Een halve eeuw later wordt dit moment herdacht en gevierd met...
EINDHOVEN - Sinds eind 2022 reed de Klusbus door Eindhoven om bewoners te helpen energie en geld te besparen. De Klusbus installeerde kleine energiebesparende maatregelen snel, gratis en effectief. In totaal zijn 15.759 huishoudens bezocht, vooral in wijken waar het risico op energiearmoede groot...