Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Aziatische hoornaar ook in Bommelerwaard bedreiging voor biodiversiteit

Geschreven: 14-04-2024
Aziatische hoornaar ook in Bommelerwaard bedreiging voor biodiversiteit

BOMMELERWAARD - Sinds 2023 komt in de Bommelerwaard de Aziatische hoornaar ook voor. Bijenteeltvereniging Bommelerwaard e.o zet zich volop in om deze ongewenste soort terug te dringen. Waarom is dat noodzakelijk?

De soort hoort niet in Europa thuis, heeft geen natuurlijke vijanden en ze bedreigt de biodiversiteit, laat de vereniging weten. Dit insect kwam in Europa terecht, specifiek Frankrijk, via een scheepslading in 2004. Sinds 2017 is de Aziatische hoornaar ook in Nederland aanwezig. ‘Vorig jaar is het gelukt om in onze regio acht koninginnen/nesten te vinden, maar twee of drie zijn er niet gevonden door capaciteitsgebrek. In Rossum werd bijvoorbeeld een nest gemist’, vertelt Nadine Schalk (Imkerij ‘t Honingweitje). ‘Hierdoor kunnen er wel 100 nieuwe koninginnen zijn uitgevlogen die nu beginnen aan een nieuwe kolonie. De kans dat ze zich ook in Heerewaarden laten zien is groot.’

Bestrijding
Bestrijding is daarom nodig. Eén ontwikkelde kolonie eet tot wel 12 kilo insecten in één seizoen en brengt tot wel 100 nieuwe nesten voort in het volgende jaar.  

Met selectieve vallen, opsporing en voorlichting worden deze insecten aangepakt. ‘Elke koningin die we in het voorjaar kunnen vangen, kan deze zomer geen kolonie/secundair nest stichten en hoeven we niet te gaan opzoeken in de dichtbegroeide boomtoppen.’

Informatie
Op het moment zijn er helaas even geen selectieve vallen beschikbaar, maar ze worden opnieuw geproduceerd. Wie een Aziatische hoornaar ziet, krijgt daarom zo snel mogelijk een val.

Wie meer informatie wil, of denkt een Aziatische hoornaar te hebben gezien (maak een foto!) of wie wil helpen, kan contact opnemen met Nadine Schalk via 06 46233612⁩ - www.honingweitje.nl 

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Robin Bakker
Robin Bakker
Robin Bakker
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...