Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

Geschreven: 12-06-2024
ASML welkom op Brainport Industries Campus in Eindhoven

EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft dinsdag 11 juni met grote meerderheid ingestemd met de mogelijke uitbreiding van ASML op de Brainport Industries Campus (BIC). In april maakten de gemeente Eindhoven en ASML bekend samen te onderzoeken of het noordelijke deel van de campus een geschikte locatie is voor de grootschalige uitbreiding van het bedrijf. Nu ook de raad groen licht heeft gegeven kan gestart worden met de verdere uitwerking van de plannen. Gezamenlijk wordt toegewerkt naar een overeenkomst die naar verwachting eind van het jaar gereed moet zijn.

"ASML is met haar grootste uitbreiding welkom op de Brainport Industries Campus. Dit is een cruciale mijlpaal en een beeldbepalend moment voor de toekomst van Eindhoven, de Brainportregio en Nederland", aldus wethouder Stijn Steenbakkers (Brainport en economie) over het besluit van de gemeenteraad. "Dit besluit, misschien wel het belangrijkste en meest ingrijpende besluit van de afgelopen jaren, biedt kansen voor de welvaart en het welzijn van onze kinderen en kleinkinderen. Dat moet uiteraard wel in balans gebeuren, zodat iedereen profiteert van deze ontwikkeling. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dit gaat lukken samen met alle partners in de stad, ASML, de provincie Noord-Brabant en de Rijksoverheid. Kracht door samenwerking!”

Groeien in Brainport Eindhoven
ASML wil graag haar kernactiviteiten dicht bij de hoofdlocatie (met R&D, productie en service) in Veldhoven houden en groeien in de Brainportregio. Als uitbreidinglocatie is het noordelijke deel (clusters 3 t/m 6) van de Brainport Industries Campus in beeld. In het gebied van ongeveer 100 hectare is capaciteit voor ongeveer 20.000 arbeidsplaatsen van ASML. Met de mogelijke uitbreiding op BIC Noord committeert het bedrijf zich aan Europa, Nederland en specifiek de regio Brainport Eindhoven.

Roger Dassen, CFO bij ASML: “Wij verwelkomen het besluit van de gemeenteraad en we zijn blij om te horen dat we verder kunnen met het uitwerken van onze uitbreidingsplannen op BIC. De komende maanden gaan we nauw samenwerken met de gemeente Eindhoven om de details te bespreken en antwoorden te krijgen op openstaande vragen. Het streven is om eind dit jaar tot een definitief koopcontract te komen.”

Volgende stappen: stedenbouwkundig ontwerp en samenwerkingsovereenkomst
In april tekenden gemeente Eindhoven en ASML een intentieovereenkomst. Nu ook de Eindhovense gemeenteraad heeft ingestemd, worden de komende maanden de benodigde onderzoeken uitgevoerd. Ook het stedenbouwkundig ontwerp en de samenwerkingsovereenkomst worden verder uitgewerkt. Naar verwachting zijn deze eind dit jaar gereed. In juli neemt de gemeenteraad nog een besluit over het bestendigen van het voorkeursrecht op grond in het gebied BIC Noord die nog niet in eigendom is van de gemeente.

Extra aandacht is er voor de maatschappelijke uitdagingen en het voorzieningenniveau in de regio. Het belang en de urgentie hiervan werd ook door de gemeenteraad benadrukt. Daarom werken de gemeente Eindhoven en ASML samen met partners aan voorstellen op verschillende maatschappelijke opgaven die ook benoemd staan in het maatregelenpakket van project Beethoven. Voorbeelden hiervan zijn programma’s in de vier maatschappelijke fondsen op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, talent en het sociale programma Brainport voor Elkaar. Bij de verdere uitwerking voor de uitbreiding op BIC Noord wordt daarnaast een plan gemaakt voor banen voor praktisch geschoolden en onbenut arbeidspotentieel op deze locatie. Ook is in project Beethoven een afspraak gemaakt dat Rijk en regio dit jaar samen onderzoeken wat in lijn met de schaalsprong nodig is op het gebied van voorzieningen.

Brainport Industries Campus
Op de Brainport Industries Campus komen ondernemerschap, innovatie, onderwijs en samenwerking onder één dak samen in een groene landschappelijke omgeving. Een belangrijke campus waar het hightech ecosysteem van Brainport Eindhoven elkaar ontmoet en samen werkt aan innovaties en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit, energie en zorg. ASML past naadloos in het DNA van BIC. Naast de mogelijke uitbreiding op cluster 3 t/m 6, kan het bedrijf ook als katalysator dienen voor BIC 2.


Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...