Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Altijd in Beweging – Theo Beerendonk (1905-1979) Zutphen

Geschreven: 25-09-2023
Altijd in Beweging – Theo Beerendonk (1905-1979) Zutphen

 In een tweeluik van tentoonstellingen in Zutphen en Deventer wordt een overzicht van het werk van de Amsterdamse kunstenaar Theo Beerendonk (1905-1979) getoond. In zijn werk kunnen we de ontwikkeling van de beeldende kunst in Nederland volgen gedurende een groot gedeelte van de twintigste eeuw. Museum Henriette Polak concentreert zich op de figuratieve periode en in Museum EICAS zal de nadruk liggen op het abstracte werk van deze veelzijdige kunstenaar. Te zien van 21 oktober t/m 31 december 2023.

Rondom zijn opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten waar hij in 1925 startte waren de werken van Theo Beerendonk impressionistisch en later uitbundig in kleurgebruik. In de periode na de oorlog richtte Beerendonk zich vooral op etswerk. Hij maakte veel etsen van zijn stad, Amsterdam. In het etswerk lag zijn hart.

Geïnspireerd door onder andere Pablo Picasso verschoof Beerendonk in de loop van de jaren 50 en 60 langzaam maar zeker van het figuratieve naar het abstracte. Zijn monodrukken onder de titel ‘L’Oiseau de  Feu [Vuurvogel]’ staan op het breukvlak van figuratie en abstractie. Later ging Beerendonk door met het onderzoeken van allerlei nieuwe abstracte kunststromingen en maakte hij zelfs driedimensionaal werk. Tijdens deze experimentele, abstracte periode kreeg Theo Beerendonk in 1967 een eervolle baan als conservator van Museum het Rembrandthuis in Amsterdam. Wat daarmee de veelzijdigheid van de kunstenaar nog maar weer aantoont.

Ook na zijn pensioen bleef Beerendonk betrokken bij het Rembrandthuis door het geven van etsdemonstraties. Onverwachts overleed hij op 1 september 1979. Zijn bekendheid nam daarna snel af, al bleven met name zijn etsen en zijn geschilderde naakten nog wel populair. Sinds 2011 worden er weer meer tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd en in 2020 verscheen een monografie van de hand van de kunsthistoricus Marc Couwenbergh over zijn gehele leven en oeuvre getiteld: “Theo Beerendonk. Van impressionisme tot abstractie”.

Het brede oeuvre van de kunstenaar leent zich uitermate goed voor een dubbeltentoonstelling. Museum Henriette Polak en Museum EICAS hebben daarom deze kans aangegrepen tot een mooie eerste samenwerking.

Bezoekers die beide tentoonstellingen bezoeken, wat zeker een meerwaarde biedt, ontvangen bij het eerste bezoek een kortingskaartje voor het andere museum.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Inzet en komst Gelderse SMR beschreven in actieplan

ARNHEM - Gelderland maakt inzichtelijk welke stappen nodig zijn (en gaan worden gezet) om de komst van een SMR mogelijk te maken. Daarvoor is het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren bedacht. Hiermee moet het vergunningentraject en de bouw van deze energievoorziening zo soepel mogelij...

Man uit Zaltbommel krijgt celstraf en tbs voor doodslag

ZALTBOMMEL - De rechtbank veroordeelt een man (26) uit Zaltbommel voor doodslag. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van zes jaar op. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

De man heeft bekend dat hij het slachtoffer in september 2023, een...

Snelheid in binnenstad Zaltbommel moet naar 30 km

ZALTBOMMEL - Max Verstappen racend in de binnenstad van Zaltbommel. Hoe leuk is dat. PvdA Zaltbommel heeft daar andere gedachten bij. 

‘De binnenstad van Zaltbommel wordt met regelmaat - en naar het lijkt in toenemende mate - geconfronteerd met lieden die Max Verstappen imite...