Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Achterhoekse erfmolens mogen weer draaien Arnhem

Geschreven: 19-12-2023
Achterhoekse erfmolens mogen weer draaien Arnhem

De twee erfmolens van Kuken Beheer B.V. in het Achterhoekse Hengelo mogen weer gaan draaien. Provincie Gelderland volgt het advies dat de Commissie Rechtsbescherming onlangs uitbracht nadat de provincie de erfmolens in oktober 2022 had stilgelegd. Aanleiding hiervoor was een handhavingsverzoek van een omwonende die meende dat de afgegeven omgevingsvergunning door de gemeente in strijd zou zijn met de Wet natuurbescherming.

De uitspraak van de Commissie Rechtsbescherming volgde na stevige meningsverschillen tussen initiatiefnemer en provincie over de uitgevoerde natuuronderzoeken. De Wet natuurbescherming vraagt om zorgvuldig en uitgebreid onderzoek. Na ontvangst van het handhavingsverzoek is het door Kuken Beheer uitgevoerde onderzoek beoordeeld. De provincie was van mening dat dit onderzoek tekortschoot. De Commissie Rechtsbescherming concludeerde echter dat het ecologisch onderzoek volstond. Er is namelijk geen sprake van een overtreding van een verbodsbepaling uit de Wet natuurbescherming als de erfmolens in gebruik zijn. Daarmee zijn de voornaamste argumenten van het handhavingsverzoek ongegrond verklaard. Ondanks een aanvankelijk geschil in oordeel over de onderzoeksinspanning, volgt Gedeputeerde Staten het ontvangen advies.

Er loopt een landelijk onderzoek naar de effecten van erfmolens op vogels en vleermuizen in Noord-Nederland. Gelderland is aangesloten bij dit onderzoek. Dit ecologisch onderzoek helpt het kennisgat rondom erfmolens en natuur te dichten. Parallel hieraan komt provincie Gelderland op korte termijn met bestendig beleid voor erfmolens.

Tot die tijd is het voor iedere toekomstige erfmoleneigenaar zaak om goed natuuronderzoek te (laten) doen, zoals dat voor elke activiteit in de leefomgeving geldt. Dat betekent: allereerst altijd een quickscan uitvoeren. Als effecten niet uitgesloten kunnen worden, dan is een nader onderzoek noodzaak. Hieruit moet blijken of er een Wnb-ontheffingsplicht (red: Omgevingsvergunning onder de Omgevingswet) geldt. Meer informatie over het onderzoek en de benodigde ontheffing of vergunning is hier te vinden: Ontheffing beschermde soorten (gelderland.nl).

Gelders gedeputeerde Ans Mol: “Ik ben blij dat we de keuze hebben gemaakt. Ook erfmolens dragen bij aan de realisering van duurzame stroom. De uitkomsten van het nader onderzoek naar erfmolens in Noord-Nederland zullen nog betere handvatten geven om hier goed mee om te gaan.”

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Avondvierdaagse Kerkdriel zoekt vrijwilligers Kerkdriel

Avondvierdaagse Bommelerwaard 2024 is dringend op zoek naar vrijwiliigers. De organisatie plaatst daarom een oproep.

Dinsdag 21 mei gaan de vele deelnemers in Kerkdriel weer van start om hun kilometers te lopen. Of te wandelen, wat men wil.

Ook deze Avondvierdaagse kan al...

Politie zoekt getuigen mishandeling tijdens carnaval Ammerzoden

Zondag (11-2) vond rond 18.30 uur op het parkeerterrein Voetbalvereniging Jan van Arckel aan de Heiligenweg 2 in Ammerzoden een zware mishandeling plaats.

Het slachtoffer werd door meerdere personen mishandeld en liep daardoor zwaar letsel op. Op datzelfde moment was er een carnava...

Artikel 1 Grondwet toch op de muur van het Bommelse stadhuis Zaltbommel

Stemde de gemeenteraad van Zaltbommel in juli 2021 nog tegen, donderdag (22-2) was men vóór de motie die regelt dat Artikel 1 van de Grondwet zichtbaar aan de muur van het gemeentehuis komt te hangen. Bij voorkeur in de hal bij Burgerzaken. 

De politieke buren in de g...