De begrotingen van Gelderse gemeenten voor 2024 zijn sluitend. “Dat betekent dat alle gemeenten komend jaar onder repressief toezicht komen”, aldus gedeputeerde Helga Witjes voor Toezicht gemeentefinanciën. In de meerjarenbegrotingen laten de jaren 2026 en 2027 grotere structurele tekorten zien. Bovendien zijn de bedragen die onder de streep overblijven in de begroting 2024 zo’n 40% lager dan verwacht in 2022 bij de vorige begrotingen.
Helga Witjes: “Onze zorgen over de financiële situatie van gemeenten nemen dan ook toe. Er is hard gewerkt om de begrotingen voor 2024 weer sluitend te krijgen. Vanuit onze toezichtrol denken we daarin continu mee. Maar gemeenten krijgen het financieel steeds moeilijker. Incidentele bijdragen van het rijk zorgen niet voor zekerheid op lange termijn. Terwijl die zekerheid nodig is voor het borgen van belangrijke taken”.
Ontbreken structurele middelen
Alle gemeenten hebben te maken met de zogenaamde opschalingskorting vanaf 2026. Dat betekent dat het rijk de bijdragen aan gemeenten weer gaat korten. Tegelijkertijd wordt de rijksbijdrage uit het gemeentefonds kleiner. Het gemeentefonds is de grootste inkomstenbron van de gemeenten. Gemeenten hebben verder ook te maken met loon-en prijsstijgingen, stijgende rentes en hogere bijdragen aan Gemeenschappelijke Regelingen zoals samenwerking met buurgemeenten. Al die ontwikkelingen leiden er toe dat 80% van alle Gelderse gemeenten nu géén sluitende meerjarenraming heeft in de jaren 2026-2027. En dat gaan steeds meer inwoners merken.
Verschillen
Een algemeen oordeel uitspreken over de ontwikkeling van de financiële positie van gemeenten is niet mogelijk. De uitgangspunten van gemeenten verschillen bij het ramen van rijksbijdragen en het wel of niet meenemen van de financiële effecten van de laatste septembercirculaire over de gemeentefondsuitkering.
Toezicht gemeentefinanciën
Gemeenten moeten jaarlijks een structureel sluitende en realistische begroting en/of meerjarenraming vaststellen en deze ter beoordeling toesturen aan Gedeputeerde Staten (GS). GS houdt toezicht op de financiële huishouding van gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Doel is het bevorderen van een blijvende gezonde financiële huishouding. Op basis van de begroting en de meerjarenraming bepaalt GS in december de vorm van toezicht voor het volgende begrotingsjaar. Repressief is de lichte vorm van toezicht, die bestaat uit het toezien na afloop. Preventief toezicht is een controle voorafgaand aan uitgaven.
Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Groetjes lente 2025
Ik heb vanmorgen geluisterd naar de uitzending van Ruud Kuijpers Ik heb ervan genoten!
Liefs van je zus Nancy
Succes met de Muziek
DJ en Tekstschrijver Muziek Single.s Danny van Strien Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd
Vriendel...
Dion Vughts – Stem & Passie voor Radio 🎙🎶
Bij Rivierenland Radio hoor j...
BUREN - De fractie van de PCG Buren in de gemeenteraad van Buren vraagt aandacht voor inwoners met autisme. Fractieleden Elbert Nap en Jan Keuken hebben bij het college van burgemeester en wethouders een reeks technische vragen ingediend over hoe de gemeente omgaat met autisme in haar dienstverle...
TIEL - Mozaïek Welzijn zoekt voor de donderdag- of vrijdagochtend vrijwilligers voor het Meldpunt vrijwillige hulpverlening. Als onderdeel van dit team zoek je altijd de beste match/koppeling.
Je komt bij Mozaïek en pakt een kop koffie ...
TIEL - Dynamiek (locatie van Mozaïek Welzijn) aan de Haaftenlaan 26 in Tiel pakt woensdag 21 mei uit met een gezellige lentemarkt. De markt is van 14.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Iedereen is welkom.
Er zijn creatieve kraampjes, heerlijke hapjes en drankjes. De kin...