Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

77 nieuwe gemeentelijke monumenten uit wederopbouwperiode

Geschreven: 13-06-2024
77 nieuwe gemeentelijke monumenten uit wederopbouwperiode

Op 4 juni heeft het college besloten om 77 gebouwen en objecten uit de wederopbouwperiode (1940-1965) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Zo wordt, in lijn met het gemeentelijke erfgoedbeleid, meer wederopbouwerfgoed beschermd. Daarnaast worden 11 gebouwen en objecten aangewezen als cultuurhistorisch waardevol object. Bij deze lichtere vorm van bescherming is de inzet behoud van de gebouwen en geldt geen vergunningsplicht bij wijzigingen.

Ook is het college van plan het DAF-hoofdkantoor aan de Geldropseweg aan te wijzen als gemeentelijk monument. Naar verwachting wordt hier begin 2025 een definitief besluit over genomen.

Unieke wederopbouwarchitectuur
Begin 2024 werden al 52 gemeentelijke monumenten uit de wederopbouwperiode aangewezen. Dit waren flats, rijtjeshuizen en villa’s. Naast deze woningen werden na de Tweede Wereldoorlog ook veel nieuwe bedrijfsgebouwen, kantoren, scholen en bestuurlijke gebouwen gerealiseerd. Vele gevels uit die tijd zijn voorzien van prachtige kunstwerken.

Wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed): "Eindhoven is rijk aan wederopbouwarchitectuur. Deze bouwperiode is van grote waarde. Met dit besluit beschermen wij nu weer een nieuwe groep gebouwen en objecten voor de toekomst.”

Met de nieuw aangewezen monumenten neemt het aantal gemeentelijke monumenten toe tot 555.

Erfgoedbeleid
Eindhoven maakt een enorme groei door en ook de komende jaren wordt het aantal woningen fors uitgebreid. Dit is noodzakelijk, maar het is ook belangrijk om de waarde van erfgoed te verankeren. Dit gebeurt in het gemeentelijk erfgoedbeleid, waarin ‘het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling van de stad, om daarmee de identiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te versterken’ centraal staat. De identiteit versterken betekent niet dat er niets meer mag. Maar wel ‘behoud door ontwikkeling’. Zo hebben vele fraaie historische gebouwen in de stad de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke opgave, ook voor monumenten. De Adviescommissie Omgevingskwaliteit begeleidt deze plannen.

Een overzicht van alle gemeentelijke en rijksmonumenten is te vinden op de Monumentenkaart van Eindhoven.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Martijn Wigmans
Laatste berichten
Flitsfeitje: Somebody Without U van Oscar & The Wolf

"Somebody Without U" is de nieuwste single van Oscar & The Wolf, uitgebracht op 31 mei 2024. Het nummer is een emotionele breakupsong waarin de artiest reflecteert op het verlies van een geliefde en de uitdagingen van het verdergaan zonder die persoon. Met zijn dromerige en melancholische mel...

De Capreton krijgt grotere rol in beheer uiterwaarden

BOMMELERWAARD - Agrarische Natuurvereniging De Capreton gaat een grotere rol spelen in de Bommelerwaard in het beheer van de uiterwaarden. Dat doet de vereniging in samenwerking met andere partijen. “Samen maken we van de Bommelerwaard een prachtig gebied.”

Het beheer van de...

Werkzaamheden schoorsteen steenfabriek Hurwenen gaan beginnen

HURWENEN - Binnenkort worden herstelwerkzaamheden aan de schoorsteen van steenfabriek De Lage Waard uitgevoerd. De schoorsteen bevindt zich in zeer slechte staat. M cultuurhistorische redenen wordt de, in slechte staat verkerende, schoosteen hersteld.

De klus staat gepland in augustus, ...