Op 4 juni heeft het college besloten om 77 gebouwen en objecten uit de wederopbouwperiode (1940-1965) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Zo wordt, in lijn met het gemeentelijke erfgoedbeleid, meer wederopbouwerfgoed beschermd. Daarnaast worden 11 gebouwen en objecten aangewezen als cultuurhistorisch waardevol object. Bij deze lichtere vorm van bescherming is de inzet behoud van de gebouwen en geldt geen vergunningsplicht bij wijzigingen.
Ook is het college van plan het DAF-hoofdkantoor aan de Geldropseweg aan te wijzen als gemeentelijk monument. Naar verwachting wordt hier begin 2025 een definitief besluit over genomen.
Unieke wederopbouwarchitectuur
Begin 2024 werden al 52 gemeentelijke monumenten uit de wederopbouwperiode aangewezen. Dit waren flats, rijtjeshuizen en villa’s. Naast deze woningen werden na de Tweede Wereldoorlog ook veel nieuwe bedrijfsgebouwen, kantoren, scholen en bestuurlijke gebouwen gerealiseerd. Vele gevels uit die tijd zijn voorzien van prachtige kunstwerken.
Wethouder Maes van Lanschot (Erfgoed): "Eindhoven is rijk aan wederopbouwarchitectuur. Deze bouwperiode is van grote waarde. Met dit besluit beschermen wij nu weer een nieuwe groep gebouwen en objecten voor de toekomst.”
Met de nieuw aangewezen monumenten neemt het aantal gemeentelijke monumenten toe tot 555.
Erfgoedbeleid
Eindhoven maakt een enorme groei door en ook de komende jaren wordt het aantal woningen fors uitgebreid. Dit is noodzakelijk, maar het is ook belangrijk om de waarde van erfgoed te verankeren. Dit gebeurt in het gemeentelijk erfgoedbeleid, waarin ‘het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling van de stad, om daarmee de identiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te versterken’ centraal staat. De identiteit versterken betekent niet dat er niets meer mag. Maar wel ‘behoud door ontwikkeling’. Zo hebben vele fraaie historische gebouwen in de stad de afgelopen jaren een nieuwe bestemming gekregen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke opgave, ook voor monumenten. De Adviescommissie Omgevingskwaliteit begeleidt deze plannen.
Een overzicht van alle gemeentelijke en rijksmonumenten is te vinden op de Monumentenkaart van Eindhoven.
Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Groetjes lente 2025
Ik heb vanmorgen geluisterd naar de uitzending van Ruud Kuijpers Ik heb ervan genoten!
Liefs van je zus Nancy
Succes met de Muziek
DJ en Tekstschrijver Muziek Single.s Danny van Strien Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd
Vriendel...
Joep Gersjes is een radiomaker die bekend staat om zijn warme stem en liefde voor poëzie. Al...
BUREN - De fractie van de PCG Buren in de gemeenteraad van Buren vraagt aandacht voor inwoners met autisme. Fractieleden Elbert Nap en Jan Keuken hebben bij het college van burgemeester en wethouders een reeks technische vragen ingediend over hoe de gemeente omgaat met autisme in haar dienstverle...
TIEL - Mozaïek Welzijn zoekt voor de donderdag- of vrijdagochtend vrijwilligers voor het Meldpunt vrijwillige hulpverlening. Als onderdeel van dit team zoek je altijd de beste match/koppeling.
Je komt bij Mozaïek en pakt een kop koffie ...
TIEL - Dynamiek (locatie van Mozaïek Welzijn) aan de Haaftenlaan 26 in Tiel pakt woensdag 21 mei uit met een gezellige lentemarkt. De markt is van 14.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Iedereen is welkom.
Er zijn creatieve kraampjes, heerlijke hapjes en drankjes. De kin...