Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

600 leerlingen groep 5/6 doen mee aan les Leven van de natuur

Geschreven: 22-03-2024
600 leerlingen groep 5/6 doen mee aan les Leven van de natuur

OSS - Tijdens de les ‘Leven van de natuur’ ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 aan de hand van allerlei uitdagende opdrachten, hoe belangrijk natuur voor ons is. We gebruiken de natuur om te eten, te drinken en ons te kleden. Zelfs voor medicijnen hebben we de natuur nodig. Zonder de natuur kunnen we dus niet leven. Er doen 600 leerlingen mee van basisscholen uit Oss en omstreken. De les loopt nog tot en met 12 april 2024.

Bestaat er een suikerklontjesfabriek?

Wat is het verschil tussen een knol en een bol? Waarom zitten er allemaal gaatjes in een eierschaal? Waarom is volkoren brood gezonder dan witbrood? En wat maken we van de haren van een ezel? Naar het antwoord op deze en nog veel meer vragen, gaan kinderen van groep 5 en 6 op zoek bij de les ‘Leven van de natuur’.

Ontdekken waar ons voedsel vandaan komt en hoe wij de natuur gebruiken en nodig hebben, staat bij deze les centraal. Dus proeven de kinderen verse suikerbiet. Al snel wordt duidelijk dat suikerklontjes toch niet rechtstreeks uit de fabriek komen. Ze snijden een aardappel en een ui open om de verschillen te zien tussen een knol en een bol. Ze nemen in de moestuin verschillende groenten onder de loep. En ze gaan op de boerderij op zoek naar dieren waarvan wij het vlees, de melk en vaak nóg meer gebruiken.

Sneakers van sinaasappelschillen en een rugzak van brandnetels

Het winkeltje met bijzondere kledingstukken is een populair onderdeel van de les. Want wist je dat je hele coole sneakers kan maken van sinaasappelschillen en druivendrap? En een chique tas van appelleer? En wat denk je van een rugzak van hennep en brandnetel? Aan de hand van hints moeten de kinderen ontdekken van welke materialen uit de natuur de kledingstukken in de winkel gemaakt zijn.

100% puur natuur

Het meest populaire onderdeel van de les is het maken van een eigen lippenbalsem met producten uit de natuur. Van gesmolten bijenwas, zonnehoedtinctuur en een paar druppels etherische sinaasappelolie maakt elke leerlingen zijn eigen lippenbalsem voor thuis, 100% puur natuur!

Rivierenland Radio is in Oss te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Dementievriendelijk Heusden

HEUSDEN - De kerngroep dementievriendelijke gemeente Heusden is versterkt met nieuwe partners. Samen hebben alle partners de ambitie uitgesproken (en ondertekend) om ervoor te zorgen dat mensen met dementie, en hun naasten, mee kunnen blijven doen in Heusden.

In een dementievriendelijke...

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

...
Flitsfeitje Scared To Start van Michael Marcagi

"Scared To Start" van Michael Marcagi is een lied dat de complexiteit van nieuwe beginnen en de angst om risico's te nemen verkent. Het nummer, dat deel uitmaakt van zijn EP 'American Romance', uitgebracht in 2024, heeft een folk-geïnspireerde melodie die de luisteraar meeneemt op een reis v...