Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

12.000 jaar geschiedenis op terrein voormalige jeugdgevangenis In Zutphen

Geschreven: 28-04-2023
12.000 jaar geschiedenis op terrein voormalige jeugdgevangenis In Zutphen

Op het terrein van de voormalige jeugdgevangenis, het Lunette-eiland, zijn de oudste sporen van menselijke activiteiten in Zutphen tot nu toe gevonden: een klein jagerskamp van de Ahrensburgcultuur van zo’n 12.000 jaar geleden. Deze en alle andere vondsten die op dit terrein zijn gedaan zijn gebundeld in de Zutphense Archeologische Publicaties (ZAP) 156 12.000 Jaar geschiedenis op het Lunette-eiland. Deze nieuwe ZAP is nu te koop bij de boekhandels in Zutphen.

Voorafgaand aan de bouw van woningen op de plaats van de oude gevangenis op het Lunette-eiland deden de Zutphense archeologen in 2020 en 2022 onderzoek. In 2020 werd tijdens het proefsleuvenonderzoek onder meer een bijzonder grondspoor met vuurstenen pijlspits uit de Nieuwe Steentijd (3.200 voor Christus) opgegraven, een periode waaruit tot nu toe nooit iets in Zutphen was gevonden. Tijdens de opgravingen van 2022 kwam er een primeur bij: het jagerskamp van de Ahrensburgcultuur.

IJzertijd

Ook werden sporen gevonden van gebouwen en aardewerk uit de ijzertijd (circa 650-550 voor Christus). Het gaat om het derde boerenerf; twee erven werden in 2008 op het terrein ten oosten ervan opgegraven.

In de middeleeuwen was het terrein landbouwgrond, maar door overstromingen was landbouw na 1350 niet meer mogelijk. Na bemesting vanuit de stad kon er vanaf circa 1600 weer worden geakkerd. Deze bemestingslaag heeft enorm veel vondsten uit de stad opgeleverd.

Vestingwerken

Met de aanleg van vestingwerken (de Lunetten van het Wambuis) in 1796 ging het terrein een nieuwe gebruiksfase in. Ook van de vestingwerken zijn sporen gevonden. Tot slot werd na de ontmanteling van de vesting Zutphen het terrein in 1885 ingericht als gevangenis en dat zou het tot 2008 blijven.

De nieuwe inwoners van het Lunette-eiland staan in een 12.000 jaar lange traditie van menselijke aanwezigheid op het terrein: kamperen, wonen, bewerken, verdedigen, brommen en nu weer wonen. In de nieuwe aflevering van de Zutphense Archeologische Publicaties hebben de archeologen Bert Fermin, Hans Peeters, Pir Hoebe en Annemieke Verbaas die geschiedenis uitgebreid beschreven aan de hand van hun archeologisch onderzoek. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 11,95 euro.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D, Allotment Stedendriehoek


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Overvloedige voorjaarsregen doorkruist maaien dijken

BOMMELERWAARD - Het extreem natte voorjaar leidt tot aanpassingen in het maaien van dijken. Dat laat Waterschap Rivierenland weten. Door de natte ondergrond liep de eerste maaironde in het gefaseerd maaibeheer grote vertraging op. Voor een sterke dijk maait het waterschap dit keer sommige traject...

Defect sluist St. Andries nog niet verholpen

HEEREWAARDEN - Het defect aan sluis St. Andries is nog niet verholpen. De sluis blijft hierdoor langer gestremd.

Sluis Sint Andries in Heerewaarden is sinds vrijdag (7-7) gestremd. Een motor in één van de heftorens is defect, meldde Rijkswaterstaat eerder.

'...

Flitsfeitje Lionel Richie van Three Times a Lady

Lionel Richie, geboren op 20 juni 1949 in Tuskegee, Alabama, is een iconische Amerikaanse zanger, songwriter en producer. Hij begon zijn muzikale carrière als lid van de Commodores, een funk- en soulband die hits had zoals "Easy" en "Three Times a Lady.".

Richie begon zijn succes...