Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

12.000 jaar geschiedenis op terrein voormalige jeugdgevangenis In Zutphen

Geschreven: 28-04-2023
12.000 jaar geschiedenis op terrein voormalige jeugdgevangenis In Zutphen

Op het terrein van de voormalige jeugdgevangenis, het Lunette-eiland, zijn de oudste sporen van menselijke activiteiten in Zutphen tot nu toe gevonden: een klein jagerskamp van de Ahrensburgcultuur van zo’n 12.000 jaar geleden. Deze en alle andere vondsten die op dit terrein zijn gedaan zijn gebundeld in de Zutphense Archeologische Publicaties (ZAP) 156 12.000 Jaar geschiedenis op het Lunette-eiland. Deze nieuwe ZAP is nu te koop bij de boekhandels in Zutphen.

Voorafgaand aan de bouw van woningen op de plaats van de oude gevangenis op het Lunette-eiland deden de Zutphense archeologen in 2020 en 2022 onderzoek. In 2020 werd tijdens het proefsleuvenonderzoek onder meer een bijzonder grondspoor met vuurstenen pijlspits uit de Nieuwe Steentijd (3.200 voor Christus) opgegraven, een periode waaruit tot nu toe nooit iets in Zutphen was gevonden. Tijdens de opgravingen van 2022 kwam er een primeur bij: het jagerskamp van de Ahrensburgcultuur.

IJzertijd

Ook werden sporen gevonden van gebouwen en aardewerk uit de ijzertijd (circa 650-550 voor Christus). Het gaat om het derde boerenerf; twee erven werden in 2008 op het terrein ten oosten ervan opgegraven.

In de middeleeuwen was het terrein landbouwgrond, maar door overstromingen was landbouw na 1350 niet meer mogelijk. Na bemesting vanuit de stad kon er vanaf circa 1600 weer worden geakkerd. Deze bemestingslaag heeft enorm veel vondsten uit de stad opgeleverd.

Vestingwerken

Met de aanleg van vestingwerken (de Lunetten van het Wambuis) in 1796 ging het terrein een nieuwe gebruiksfase in. Ook van de vestingwerken zijn sporen gevonden. Tot slot werd na de ontmanteling van de vesting Zutphen het terrein in 1885 ingericht als gevangenis en dat zou het tot 2008 blijven.

De nieuwe inwoners van het Lunette-eiland staan in een 12.000 jaar lange traditie van menselijke aanwezigheid op het terrein: kamperen, wonen, bewerken, verdedigen, brommen en nu weer wonen. In de nieuwe aflevering van de Zutphense Archeologische Publicaties hebben de archeologen Bert Fermin, Hans Peeters, Pir Hoebe en Annemieke Verbaas die geschiedenis uitgebreid beschreven aan de hand van hun archeologisch onderzoek. Nu te koop bij de boekhandels in Zutphen voor 11,95 euro.

In Zutphen luister je Rivierenland Radio via Dab+ op kanaal 6D, Allotment Stedendriehoek


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Ruud Kegel zegt:
01 Aug - 14:03

Leuk dat jullie Luke Combs vertolking van Fast Car als Flitsschijf hebben gekozen. Leuk voor de Nashville FM luisteraars die nu naar Rivierenlandra...

Joost Snoeks zegt:
24 Jul - 10:41

Wat een fijne zender met goeie muziek ! Ik luister graag naar Rivierenland Radio.

Danny van Strien zegt:
10 Jul - 22:43

Vriendelijke groeten Danny van Strien Muziek Promotor

Ik promoot Artiesten uit de gehele Benelux Danny van Strien

Pop...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Gidsen gezocht voor Zutphense monumenten Zutphen

Erfgoedcentrum Zutphen stelt in het oog springende monumenten open voor publiek. De Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne zijn al enkele dagdelen per week gratis toegankelijk. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar werden deze monum...

Flitsfeitje Kevin feat s10 van de Leven

Kevin de Gier uit Rotterdam draait alweer een aantal jaartjes mee in de muziekwereld. In 2016 kwam “Op de block” uit, de eerste solosingle van de rapper. Het werd een groot succes en is op Youtube al meer dan 4,5 miljoen keer bekeken.
In de zomer van 2017 werkte hij samen met S...

Mok Bommelerwaard wordt gevuld met warme chocolademelk Zaltbommel

Voor wie wil ... De échte Bommelerwaardmok wordt zondag 17 december gratis gevuld met warme chocolademelk.

De actie is van 12.00 tot 16.00 uur bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 3, Zaltbommel.

Deze mok is versierd met iconische bezienswaardigheden van de Bommelerwaar...