Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

Geschreven: 16-04-2024
100 Dorpen- en Wijkendeals in Gelderland

ARNHEM - Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten  afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: ‘In onze dorpen en wijken komt de provincie tot leven. Maar die leefbaarheid staat onder druk als verenigingen en voorzieningen verdwijnen. ‘Als de basisschool sluit wordt het stil’ horen we vaak. Met de Dorpendeals willen we de dorpen en wijken levendig houden en zorgen dat mensen elkaar blijven ontmoeten.’

Ontmoeten en verbinden

In de Dorpen- en Wijkendeals werken inwoners, buurtverenigingen en ondernemers samen om de (sociale) verbondenheid in dorp of wijk te vergroten. Er zijn al een aantal Dorpendeals gesloten. Zoals met het buurtschap Rekken in de Achterhoek. Met de Dorpendeal worden er woningen voor jongeren gebouwd tegen het leegstaande café, runnen vrijwilligers een kruidenierswinkeltje en wordt de Kerk op ’t Kip een B&B op de pelgrimsroute van Münster naar Utrecht. Voor de uitvoering van de Dorpendeal hebben vrijwilligers in Rekken de 1e Dorpscoöperatie van Gelderland opgericht.

 Van basisschool tot dorpshuis

Andere voorbeelden zijn de Dorpendeal in Lathum waar een leegstaande basisschool wordt omgebouwd tot een dorpshuis en de Dorpendeal in  Bergharen waarin zeventig vrijwilligers van stichting de Blije Bikkels een leegstaande buurtsupermarkt weer nieuw leven hebben geblazen. Ermelo West heeft een nieuw wijkcentrum gekregen en in Westervoort  zetten inwoners zich samen in voor het vergroenen van de buurt.

Leefbaarheidsalliantie

De komende 4 jaar wil de provincie in totaal 100 Dorpen- en Wijkendeals afsluiten. Initiatiefnemers kunnen een subsidie van maximaal 400.000 euro aanvragen. De Leefbaarheidsalliantie helpt gratis bij het opstellen van een projectplan. Meer informatie: www.gelderland.nl/wijkenendorpendeals

Naar elkaar omkijken

Vreugdenhil: ‘Gelderland is een provincie waar mensen naar elkaar omkijken. Betrokken zijn. En samen het verschil maken. Met de Dorpen- en Wijkendeals geven we initiatieven van vrijwilligers een duwtje in de rug en houden we Gelderland leefbaar voor iedereen'.

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Rick Questro
Rick Questro
Rick Questro
Laatste berichten
Ontdekkingstocht door de bieb van Bommel

ZALTBOMMEL - Bibliotheek Rivierenland verzorgde in de bibliotheek van Zaltbommel twee informatieve rondleidingen voor deelnemers van Kompas; mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben.

Tijdens een korte introductie werd uitleg gegeven over de boekenlegger, waarop onderwerpen ...

Coöperatie Bommelerwaar verkoopt obligaties voor Burgerwindpark

BOMMELERWAARD - Burgerwindpark A2 Lage Rooijen is bezig eigen vermogen te vergaren. Dat doet men door de verkoop van obligaties. Het gaat om 3,5 miljoen euro en men hoopt dat zoveel mogelijk mensen uit de Bommelerwaard meedoen. 

Met deze investering draag je bij aan de ontwikk...

Politie zoekt tips bij aanpak drugscriminaliteit

BOMMELERWAARD - De aanpak van drugscriminaliteit heeft hoge prioriteit bij de politie. Het aantal drugsdumpingen steeg het afgelopen jaar aanzienlijk in met name Gelderland en Overijssel, net als het aantal opgerolde drugsproductielocaties. De politie vraagt daarom opnieuw aandacht voor deze...