Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Subsidie voor melkveehouders: ander voer en meer in de wei Arnhem

Geschreven: 15-12-2023
Subsidie voor melkveehouders: ander voer en meer in de wei Arnhem

Subsidie voor melkveehouders: ander voer en meer in de wei

 Melkveehouders op de Veluwe kunnen vanaf 8 januari 2024 subsidie aanvragen voor het verminderen van hun stikstofuitstoot door koeien ander voer te geven of meer in de wei te laten lopen. Het gaat om een proef van 3 jaar waaraan 250 melkveehouders mee kunnen doen.

 “Met deze proef zetten we de boer aan het roer door managementmaatregelen te steunen. Dit is een lang gekoesterde wens van de agrarische sector. Ook investeren we hiermee in meten is weten.” zegt landbouwgedeputeerde Harold Zoet. Hij hoopt dat veel melkveehouders mee gaan doen.

 Urine, mest en stikstof
In de melkveehouderij ontstaat veel stikstofuitstoot doordat koeienmest en urine met elkaar in contact komen op de stalvloer. Door koeien meer uren buiten in de wei te laten lopen, poepen en plassen ze meer op verschillende plekken en ontstaat er minder stikstof. Ook door koeien minder eiwit te geven in hun voer, ontstaat er minder stikstof. Hierdoor geeft de koe mogelijk wel minder melk.

 Subsidie voor managementmaatregelen melkveehouderij
In deze pilot krijgen melkveehouders subsidie als ze hun stikstofuitstoot verminderen met één van deze twee maatregelen. Bij de regeling geldt hoe meer uren de koeien buiten lopen, hoe meer subsidie en hoe minder eiwit in het voer, hoe meer subsidie. Deelnemers mogen zelf bepalen of ze inzetten op ander voer of meer weidegang en hoe ze dat verder invullen.

 Sensoren in de stal
Om het effect van de genomen maatregelen te meten moeten deelnemers sensoren in hun stal plaatsen die de uitstoot van stikstof en methaan meten. Voor de aanschaf van sensoren krijgen de deelnemers ook subsidie.

 Meer inzicht en minder stikstofuitstoot
Met de proef wil de provincie onderzoeken of agrariërs hun werkwijze willen aanpassen als ze daarvoor beloond worden. Ook wil de provincie meer inzicht krijgen in de inzet van sensoren en het effect van minder eiwitrijk voer en meer tijd in de wei op de stikstofuitstoot. De verwachting is dat met deze proef per jaar 100.000 tot 137.000 kg minder stikstof wordt uitgestoten, afhankelijk van de inzet van deelnemende bedrijven. “Een volgende stap is dat we die gemeten lagere uitstoot ook kunnen gebruiken in vergunningen. Dat kan in deze pilot nog niet, maar daar werken we hard aan.” aldus Zoet.

 Meten is weten
Sensortechniek wordt steeds belangrijker in de veehouderij. Bedrijven kunnen hiermee efficiënter werken. En hopelijk gaan sensoren in de toekomst een doorbraak geven aan vergunningverlening voor innovaties. Als bedrijven met metingen overtuigend kunnen aantonen dat ze beneden een bepaalde emissie blijven, zal dat voor de rechter een belangrijk criterium zijn bij gerechtelijke uitspraken over vergunningverlening in de veehouderij

 Zoet: “Sensoren staan aan de basis van een ander beter landbouwbeleid waarin innovaties het voor de sector broodnodige toekomstperspectief kunnen geven. Het ministerie van Landouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet er daarom zo snel mogelijk voor zorgen dat het gebruik van sensoren hiervoor juridisch goed geborgd wordt.”

 Investeren in sensortechniek
Provincie Gelderland investeert samen met andere overheden en de sector op verschillende manieren in het gebruik van sensoren. Deze pilot is ontwikkeld met de melkveesector in Gelderland en gefinancierd door het ministerie van LNV. Melkveehouders in het gebied tussen de IJssel, NederRijn en de Randmeren kunnen vanaf 8 januari 2024 subsidie aanvragen.

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rianne Tol, 026 359 93 26 of 06 52801239, r.tol@gelderland.nl, of het Provincieloket, 026 359 99 99, provincieloket@gelderland.nl. Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, 026 359 87 17.

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
FLITSSCHIJF 213 Ikkie Voor De Tranen -- Ruben Annink en Roxeanne Hazes

Het nummer "Tikkie voor de Tranen" is een emotioneel geladen duet van Ruben Annink en Roxeanne Hazes. De samenwerking tussen deze twee artiesten brengt een unieke mix van hun individuele stijlen, wat resulteert in een krachtig en ontroerend nummer dat zeker veel luisteraars zal raken. Het liedje ...

Gelijk spel in Tiel voor N.I.V.O.-Sparta

ZALTBOMMEL - N.I.V.O.-Sparta pakte in de uitwedstrijd tegen Theole in Tiel geen winst. Het treffen tussen de nummer twee en drie van de ranglijst eindigde in een gelijke stand 0 tegen 0, maar overheerste een tevreden gevoel.

N.I.V.O.-Sparta speelde eerder in Zaltbommel een zeer las...

Brocante Markt Zaltbommel heeft nog plek voor standhouders

ZALTBOMMEL - Zaterdag 22 juni bruist de historische binnenstad van Zaltbommel en ‘ademt alles wat een echte oude vestingstad tot zijn recht laat komen.’ De tijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Van de Oude Vismarkt, langs de Gasthuiskapel naar de Boschstraat is er een brocante ma...