Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Museum EICAS toont werken van Frits Grimmelikhuizen Deventer

Geschreven: 28-11-2023
Museum EICAS toont werken van Frits Grimmelikhuizen Deventer

De Deventer componist en theatermaker Frits Grimmelikhuizen (Utrecht, 1937), exposeert recent werk in Museum EICAS. Als componist en theatermaker is hij vooral bekend van zijn Grims Papieren Theater, tot vorig jaar gevestigd in de Papenstraat in Deventer.

Vanaf het begin van EICAS is Grimmelikhuizen een belangrijke ondersteuner (middels schenkingen en donaties) van ons museum. De directie/ bestuur besloot een kleine expositie van zijn nieuwe werken in te richten als hommage aan zijn werk.

Collages

Hoewel Grimmelikhuizen nu theaterman in ruste is, gaat hij onverminderd door; nu niet meer voor zijn theater, maar voor abstracte collages van gekleurd karton. Grimmelikhuizen combineert vormen en kleuren zorgvuldig. Hij gaat daarbij vaak als een componist te werk: innerlijke muziek, intuïtie en klankkleuren leiden hem.

Van een traditioneel verhalend theater met drama’s, opera’s en sprookjes ontwikkelde Grimmelikhuizen zijn theater tot een totaaltheater waarin muziek, geluid, kleur en licht een hoofdrol spelen. Geïnspireerd door het theaterwerk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, die begin vorige eeuw vorm had gegeven aan de abstracte kunst, maakte Grimmelikhuizen in 1995 een volledig abstract spel: een verhaalloze, tekstloze voorstelling waarin de hoofdrol was toebedeeld aan kleuren, vormen en klanken; een wereld die hem zijn hele leven heeft geboeid en bezig gehouden.

Film

Het stuk werd in de tien jaren daarna meer dan tweeduizend keer opgevoerd, over de gehele wereld. In Covid-tijd maakte hij een sterk ingekorte versie van dit stuk, dat heel veel toeschouwers wist te raken (een film hiervan is in de expositie te zien).

De expositie is net als de andere drie tentoonstellingen te zien tot en met 28 januari 2024.

Rivierenland Radio is in Deventer te ontvangen via 1395 kHz. AM (alleen werkdagen), onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab+


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

André Mak zegt:
14 Feb - 02:30

Prima signaal hier in Spijkenisse. S9 op de ALA1530 antenne en de Elad FDMDUOr ontvanger.

Joé Leyder zegt:
11 Jan - 12:55

Hello I am listening via the website httpwebsdr.ewi.utwente.nl8901 a receiver based in Twente but I am based in Luxembourg.
Where can I get ...

DJ: Joep Gersjes
Joep Gersjes
Joep Gersjes

Elke zondag avond stroomt Joep uit je speakers met mooie gedichten en bijpassende muziek.

...
Laatste berichten
Gelijk spel in Tiel voor N.I.V.O.-Sparta

ZALTBOMMEL - N.I.V.O.-Sparta pakte in de uitwedstrijd tegen Theole in Tiel geen winst. Het treffen tussen de nummer twee en drie van de ranglijst eindigde in een gelijke stand 0 tegen 0, maar overheerste een tevreden gevoel.

N.I.V.O.-Sparta speelde eerder in Zaltbommel een zeer las...

Brocante Markt Zaltbommel heeft nog plek voor standhouders

ZALTBOMMEL - Zaterdag 22 juni bruist de historische binnenstad van Zaltbommel en ‘ademt alles wat een echte oude vestingstad tot zijn recht laat komen.’ De tijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Van de Oude Vismarkt, langs de Gasthuiskapel naar de Boschstraat is er een brocante ma...

Eerste Cultuurmakelaar gemeente Zaltbommel is gestart

ZALTBOMMEL - Mees Heijman is woensdag (1-5) begonnen als eerste Cultuurmakelaar binnen gemeente Zaltbommel. In opdracht van de gemeente heeft Stichting Cultuurcluster Zaltbommel de Cultuurmakelaar aangetrokken. Dit als vervolg op komt de Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen”.

...